AddToAny

LO-advokat mener ansatte kan nekte å delta i faktaundersøkelser

I flere år har «sertifiserte faktaundersøkere» lært at ansatte kan få sparken hvis de nekter å delta på undersøkelsene deres. 27 universitetsansatte har gått på kursene for å lære den omstridte metoden for å løse konflikter på jobben.
12. desember 2019: På et hotell på Hadeland, setter en gruppe mennesker seg ned i et møterom. De er «sertifiserte faktaundersøkere», en sertifisering de har fått etter å ha tatt kurs i faktaundersøkelser hos selskapet Arbeidsmiljøspesialistene.

De har alle betalt 9900 kroner hver til selskapet. For det får de en overnatting, mat, julebord og faglige oppdateringer på det som skal være deres spisskompetanse: Å undersøke fastlåste konflikter og varslingssaker på arbeidsplassen.

Landets høyere utdanningsinstitusjoner er gode kunder hos Arbeidsmiljøspesialistene. En spørrerunde Khrono har foretatt, viser at 27 ansatte ved universiteter og høgskoler har gått på kurs i faktaundersøkelser hos Arbeidsmiljøspesialistene. Hvor mange av dem som er sertifiserte faktaundersøkere er uklart, men ifølge hjemmesidene til Arbeidsmiljøspesialistene har de til nå sertifisert vel 100 faktaundersøkere. Hele 700 har gått kurs i faktaundersøkelser de siste ti årene.

Khrono har i flere reportasjer belyst utfallet av faktaundersøkelser og innvendinger mot metoden. Blant annet har vi tidligere belyst hvordan selskapet Arbeidsmiljøspesialistene drivesogkartlagt både bruk og kritikk av faktaundersøkelserved universiteter og høgskoler.

Nå reiser imidlertid advokater som har jobbet med flere faktaundersøkelser, kritikk mot det Arbeidsmiljøspesialistene lærer bort til sine «sertifiserte faktaundersøkere».

Kritikken rokker ved et helt grunnleggende premiss i metoden faktaundersøkelser, som læres bort på korte kurs til blant annet HR-ansatte, ansatte i bedriftshelsetjenester eller advokater.

En trussel om sparken

Det er LO-advokat Rune Lium som har vurdert det viktige premisset som legges til grunn for faktaundersøkelsene: At ingen ansatte kan nekte å delta i en faktaundersøkelse.

- At det sies at ansatte har medvirkningsplikt, er noe av det som opprører meg mest med faktaundersøkelsene. Plikt til å medvirke i faktaundersøkelse har ikke noe rettslig grunnlag, selv om det nærmest er standard i alle faktaundersøkelsene og nevnes rundt omkring i forbindelse med gjennomføringen av dem, sier Rune Lium til Khrono.

Lium har representert flere ansatte som har vært involvert i faktaundersøkelser. Grunnen til at han reagerer på at ansatte får beskjed om at de må delta, er konsekvensene han har sett at undersøkelsene har ført til.

Ingen er pliktig til å møte opp for en faktaundersøker og si hva man tenker om sine kolleger og enkeltpersoner, noe som igjen skal skrives ned og legges frem for alle involverte. Rune Lium Advokat i LO

Det er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Einarsen, advokat Harald Pedersen og professor i organisasjonsatferd ved University of Manchester, Helge Hoel, som har utviklet metoden «faktaundersøkelse». Metoden beskrives i en egen bok, «Faktaundersøkelse. Metodikk i vanskelige arbeidsmiljøsaker», som legges til grunn for opplæring og sertifisering av faktaundersøkelse.

I boka skriver de tre at arbeidstakere plikter å delta i en faktaundersøkelse, dersom arbeidsgiver beslutter det.

«Nekter arbeidstaker å etterkomme instruks fra arbeidsgiver i slike sammenhenger, vil dette sees på som ordrenekt, noe som igjen er et alvorlig pliktbrudd fra arbeidstakers side og derigjennom vil kunne danne grunnlag for kontraktsrettslige situasjoner fra arbeidsgivers side, herunder advarsler og i ytterste konsekvens oppsigelse eller avskjed», skriver oppfinnerne av metoden i boka.

Med andre ord lærer faktaundersøkere, arbeidsgivere og arbeidstakere følgende: Hvis en ansatt nekter å delta i faktaundersøkelsen, kan vedkommende få sparken.

- Skal ikke tvinges til å stå fram som angiver

Tidligere har professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Einarsen, sagt at det ikke er noe galt med faktaundersøkelser i seg selv, selv om det kan skje at faktaundersøkere gjennomfører en dårlig faktaundersøkelse. Kritikken fra Lium rammer imidlertid metoden i seg selv.

Advokat Rune Lium har gått gjennom de rettslige kildene for å hevde at man er pliktig til å delta i faktaundersøkelser. Han mener arbeidsavtalene mellom ansatte og arbeidsgiver ikke er nok, og også at lojalitetsplikten ansatte har til arbeidsgiver ikke kan trekkes så langt at det pålegger ansatte å delta.

Han står igjen med medvirkningsplikten, hjemlet i arbeidsmiljøloven. Kan den ansatte pålegges å delta i faktaundersøkelser?

Nei, mener Lium.

Som begrunnelse går han tilbake Arbeids- og sosialdepartementets forarbeider til Arbeidsmiljøloven fra 2004 og 2005. I disse forarbeidene drøftes nettopp hva som skal til for at man kan si at man har oppfylt sin medvirkningsplikt.

- Det er interessant å merke seg at departementet der skriver at man ikke skal tvinges til å stå fram som en angiver. Man skal kunne varsle anonymt gjennom for eksempel verneombud, slik at arbeidsgiver kan undersøke selv. Departementet mener at det å pålegge folk å varsle åpent, helt klart er noe arbeidstaker skal slippe å tåle, sier Lium.

Kan nekte, mener Lium

Med andre ord kan ansatte nekte å delta i faktaundersøkelser, mener advokaten. Lium ha

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt