AddToAny

Liten vekt på å dokumentere hva NTP oppnår

Liten vekt på å dokumentere hva NTP oppnår
Grunnlagsdokumenter og stortingsmeldinger knyttet til Nasjonal transportplan (NTP) forteller mye om hva som ønskes oppnådd i en forestående planperiode - men lite om hva som faktisk ble oppnådd i en foregående periode.
Etter å ha undersøkt fem utgaver av grunnlagsdokumenter og tilhørende stortingsmeldinger, konstaterer jeg at de viser foruroligende liten interesse for å dokumentere måloppnåelse for de årlige milliarder kroner som blir kanalisert til norsk samferdsel.

I dokumentene og meldingene presenteres omfattende målstrukturer. Hva er vel da mer naturlig enn å kreve opplysninger som hvorvidt den omfattende ressursbruken (tabell 1) fører landet i retning av målrealisering?

Men, dersom du lurer på hva denne innsatsen har gitt av måloppnåelse, er det forbausende få konkrete svar å få i sentrale NTP-dokumenter, som de periodevise grunnlagsdokumentene - utviklet av NTP-sekretariatet/transportetatene - og meldingene om NTP til Stortinget, som Samferdselsdepartementet utarbeider.

Tabell 1: Samlede investeringer i riksveger, jernbane og farleder i korridorene. Årlig gjennomsnitt. Milliarder kroner (løpende kr: 2000/2004/2009/2013/2017))

Periode

2002-2011

2006-2015

2010-2019

2014-2023

2018-2029

Statlige midler

21,7

19,25

32,2

27,3

77,7

Annen finansiering

5,2

?

6

9,8

10,9

Kilde i melding

Tabell 1.1

Tabell 1.1

Tabell 1.1

Tabell 1.2

Tabell 1.1

Planer av ulike slag utvikles som grunnlag for utøvelse av kunnskapsbasert politikk. Grunnlagsdokumentet er en slik plan. Den legges fram hvert fjerde år, og legges deretter til grunn for utarbeidelse av en melding til Stortinget.

I stortingsmeldingen presenteres hva regjeringen vil innenfor samferdselsfeltet, og hvilke økonomiske rammer som planlegges anvendt i en tiårsperiode (12-årsperiode i seneste NTP).

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva disse dokumentene gir av opplysninger om hva de anvendte ressursene gir av måloppnåelse.

Målstruktur for samferdselssektoren

I alle fem utgavene av NTP-dokumenter er det, rimelig nok, presente

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

I vår lanserte Bergen kommune en ny Kommuneplanens Arealdel (KPA). Det er en omfattende og ambisiøs plan for fremtidens Bergen. En del av premissen til den nye planen er at Bergen skal bort fra en bilbasert byutvikling.
article_web Samferdsel 20.05.2019
LITT AV HVERT: Selvkjørende elektriske rullestoler skal testes på Tokyo Narita International Airport i regi av flyselskapet All Nippon Airways (ANA) og teknologiselskapet Panasonic.
article_web Samferdsel 19.05.2019
LITT A V HVERT: Stor begeistring i den statlige lufthavneieren Avinor og blant andre som ser seg tjent med voksende flytrafikk da de i dag markerte åpningen av en ny direktelinje Oslo-Beijing i regi av det kinesiske selskapet Hainan Airlines.
article_web Samferdsel 15.05.2019
LITT AV HVERT: Den farlige uoppmerksomheten ved rattet, forklart ikke minst med mobiltelefonbruk, gjør seg gjeldende også i bondens traktor, fremgår det av en ny undersøkelse.
article_web Samferdsel 13.05.2019
Verdien av raskere godstransport varierer mye mellom ulike varer, og er høy blant annet for fersk fisk. Nye tall for verdien av spart transporttid gir et bedre grunnlag for å beregne lønnsomhet av tiltak som gagner godstransporten.
article_web Samferdsel 12.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt