AddToAny

Lettlest, men noe pregløs bok om hinduisme

Lettlest, men noe pregløs bok om hinduisme
Det er fint å kunne komme litt bakom den spede kunnskapen jeg har om hinduisme, skriver vår anmelder.
Det finnes ikke så mange norske bøker om hinduisme. Vi hører vel også ganske lite om religionen her i landet. Vi kan sikkert temmelig lite om den òg? Det vil professor emerita og tidligere lærerutdanner Tove Nicolaisen gjøre noe med, i en bok som har fått den talende og likevel litt gåtefulle tittelen hinduer. Ja, for dreier det seg om alle hinduer, om noen, om religionen som sådan, og vil hun kanskje ta opp konkurransen med en annen forfatter, som hun for øvrig flittig siterer, Knut A. Jacobsen, som har skrevet om hinduisme i Universitetsforlagets mangslungne Hva er-serie?

«Hvorfor ønsket jeg å skrive denne boka?» spør hun eksplisitt, og kommer med et like utvetydig svar; hun har et ønske om å spre kunnskap om hinduer og hinduers religiøse praksis, og å skape et ønske i oss om å lære mer. Det er hvordan hinduer praktiserer sin religion, som er temaet hennes, hvordan religionen er en levemåte mer enn en tro, til forskjell fra de andre store religionene.

Lærer jeg noe, da? Og får jeg et ønske om å lære mer? Absolutt. Det er fint å kunne komme litt bakom den spede kunnskapen jeg har, og å bli utfordret på gudelæren deres for eksempel. Flere guder til tross, Gud er én, tenker mange hinduer, det guddommelige har bare mange uttrykk, også motsetningsfylte. Historisk sett er hinduisme en sammensmelting av mange tradisjoner, den er en åpen religion, knytter ikke an til dogmer, men er fleksibel og i stand til hele tiden å ta opp i seg nye elementer. Den kjennetegnes ved ordet «mangfold». Det er mange veier til frelse, sier hinduistene, og anerkjenner på den måten også andre religioner enn sin egen. Boka er innom historien, som går tilbake til induskulturen, den tar for seg de mest fremtredende begrepene og gudene, og viser hvor sentrale fortellingene er. Ja, fortellingene utgjør religionsgrunnlaget for veldig mange hinduer, de åpner opp for diskusjon og funderinger - hvordan handle best i en gitt situasjon? Også hinduistisk kunst fortelles det om, i et eget og interessant kapittel. Boka er for øvrig rikt illustrert.

Hinduer går ikke så dypt, den er lite drøftende, og i begynnelsen var det uklart hva slags type bok dette er. Er den ment for lærere i livssyn, eller er den mer allmenn? Svaret er nok: begge deler. Den er en introduksjonsbok, men likevel ikke helt; siden Nicolaysen også har en ambisjon om å forbedre livssynsundervisningen. Boka forteller om hinduismen samtidig som den forteller hvordan hinduismen kan læres bort i skolen. Hindubarn skal kunne kjenne seg igjen og selv kunne bidra i religionsundervisningen, er et ønske forfatteren har. Dette preger bokas form. På den ene siden positivt, ved at forfatteren ved å trekke inn utsagn og opplevelser fra skolebarn på konkret vis får fortalt om praksis og mangfold. Men litt negativt også: I og med at fokuset ligger på formidlingen snarere enn på selve stoffet, kan boka fremstå pregløs. Eller den får et skolebokpreg, med korte, ofte leksikalske innslag krydret med eksempler fra «felten» og teori. Slik blir den uten kanter, noe som forsterkes gjennom et lett språk og den milde myndigheten den er skrevet med. Men det er mye respekt her, både for religionen og for alle skolebarna.

Hver måned anmelder Forskerforum bøker skrevet av forskere. Du finner alle her.

Image-text:

Hvor mye kan du egentlig om hunduismen? Her er en statue av den hinduistiske guden Ganesha, guden for intellekt og visdom. Foto: Shutterstock

Extra-info:

Fakta

Tove Nicolaisen

Hinduer

Universitetsforlaget, 2019

328 sider

Veil. pris: kr 349

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt