AddToAny

Legger press på Støre: Her er rektorkravene

Styrket grunnforskning, flere studieplasser i medisin og psykologi og fullfinansiert lærerutdanning er kun et fåtall av ønskene rektorene har til den nye regjeringen.
Khrono har i kjølvannet av stortingsvalget utfordret flere rektorer ved universiteter og høgskoler.

Vi har bedt dem nevne en ting eller en sak som de mener må komme med i regjeringsplattformen som Arbeiderpartiet (Ap) skal forhandle seg frem til sammen med Senterpartiet (Sp) og trolig også Sosialistisk venstreparti (SV).

Rektorene har mye på hjertet.

NMBU: Kunnskap i fokus

Curt Rice, rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) svarer kontant at det er en konkret setning han ønsker at ordrett kan stå i den kommende regjeringsplattformen.

«Kunnskap er nøkkelen til utviklingen av samfunnet».

Rice utdyper slik:

- Flere av partiene som nå er blant flertallet snakker om det å redusere sosiale forskjeller. Det krever et godt utdanningssystem som er tilgjengelig for alle, med god kvalitet, uavhengig av region og tradisjon. Men kunnskap er ikke bare utdanning, det er også forskning, sier Rice og legger til:

- Med den omstillingen Norge stor overfor, må vi ta risiko og la høgkompetente forskere leke seg frem til nye funn. Det er få viktige oppdagelser vi har kunnet forutse. Kunnskap går seg til i gode, men likevel frie prosesser.

Rice vil også nevne enda en sak. For han mener Norge har et ansvar for å sikre utdanningsmuligheter for jenter i Afghanistan.

- Vårt ansvar stopper ikke ved landets grenser. Jeg vil gjerne se at det står i den nye regjeringsplattformen at Norge har et internasjonalt ansvar for utvikling av kunnskap i form av forskning og utdanning, sier Rice.

UiO: - Ikke tid for hvileskjær

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo har forventninger til hvordan den nye regjeringen skal bidra til å styrke hans eget universitet i tiden fremover.

- Jeg forventer at den nye regjeringen skal være med og utvikle Universitetet i Oslo som et levende, europeisk og internasjonalt ledende universitet. Da må de sørge for at styringen og finansieringen ikke svekker oss. Vi må få på plass Livsvitenskapsbygget og få til innovasjonsdistrikter. Det må investeres, det er ikke tid for hvileskjær nå, sier Stølen.

UiB: Me

Les mer

Flere saker fra Khrono

Norsk Kiropraktorforening har ventet på at fremtidige kiropraktorer kan utdanne seg i Norge i nesten 20 år. Fortsatt kan det ta flere år før en utdanning er på plass.
Khrono 19.09.2021
Personar med norsk statsborgarskap kan risikere å ikkje få jobbe eller studere på universitet og høgskular når Utanriksdepartementet skjerpar kontroll med kunnskapsoverføring til ei rekke land.
Khrono 19.09.2021
Det er vanskelig å se for seg at man skal gå helt bort fra prinsippene om mål- og resultatstyring.
Khrono 18.09.2021
Han får 70 timar reisetid for å halda eit innlegg på ein konferanse. - Eg lova i valkampen at eg ikkje skal ta fly, seier styremedlem Gard Skulstad Johanson.
Khrono 18.09.2021
Nesten fire av ti norskfødte kvinner med innvandrerforeldre tar høyere utdanning. Jusstudent Sarah Zahid mener press fra foreldrene kan skape motivasjonen til å gjøre det bra på skolen.
Khrono 18.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt