AddToAny

Lave marginer og økt risiko i bygg og anlegg

Bygg- og anleggsanalysen for 2019 fra analyseselskapet BDO AS viser at veksten i bransjen fortsetter, men at marginene er lave og at risikoen øker
Av Odd Borgestrand

Det er konklusjonen fa de to bransjeansvarlige i BDO, Henning Dalsegg og Thomas Lidsheim. I den 36 sider omfattende rapporten slår BDO fast at bygg og anlegg er bransjen som bygger landet og som legger til rette for det vi skal leve av i framtiden.

Hovedobservasjonene

Det viser seg at bransjen vokser med over 10 prosent for tredje år på rad, men analysen viser også at marginene faller. Bransjen som helhet vokste med 13 prosent fra 2017 til 2018. Verdikjeden vokste med 10,3 prosent siste år og det er anlegg som drar veksten. De store tar større andel og hadde en vekst på 12,2 prosent. Det er høy konkurranseintensitet og bransjen er preget av prispress og lave driftsmarginer. Lønnsomheten er fortsatt fallende. Anlegg leverer i år tilnærmet like marginer som for 2017, mens for bygg har vi i år sett en betydelig nedgang for de store, heter det i rapporten.

Kritisk for flere

- Det er kritisk for mange selskaper i verdikjeden og vi mener at mange av disse ikke får betalt for risikoen de påtar seg. De store prosjektene blir større og de store prosjektene står for en stadig større del av markedet samtidig som markedet sentraliseres og internasjonaliseres. Det er ikke samsvar mellom økt etters

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

KRONIKK: Om en uke går fristen ut til å velge videregående opplæring for landets 16-åringer. BNL ønsker å motivere flere jenter til å tørre å velge byggenæringen.
VVS Aktuelt 24.02.2020
En seks meter bred digital klimaklokke som teller ned til 2030, monteres ved Stortinget. Den symboliserer hvor kort tid det er igjen til klimautslippene skal være halvert.
VVS Aktuelt 21.02.2020
BRANSJEKOMMENTAR: - I løpet av ti år med Teknisk Godkjenning på vårt system for rørfornying av avløpsrør i bygninger har vi rehabilitert mer enn ti tusen leiligheter og vårt fag har blitt «stuerent».
VVS Aktuelt 21.02.2020
VVS Norge lanserer VVS Norge Akademiet sammen med Bademiljø og Comfort. Målet er å bli best på kompetanseutvikling.
VVS Aktuelt 21.02.2020
GK Byggautomasjon i Bodø har levert byggautomatisering for et tosifret millionbeløp til Bodø kommune det siste året.
VVS Aktuelt 21.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt