AddToAny

Lønnsforhandlingene i staten: - Det er rimelig å forvente reell vekst i lønningene nå

Lønnsforhandlingene i staten: - Det er rimelig å forvente reel vekst i lønningene nå
Her er lønnskravene fra Unio til staten. Klokken 12 i dag startet lønnsforhandlingene i staten. Guro Lind, som også er leder av Forskerforbundet, leder forhandlingene på vegne av Unio Stat. Hun krever reallønnsøkning for statsansatte.
- Det er rimelig å forvente reell vekst i lønningene nå, for arbeidstakersiden har i flere år vist samfunnsøkonomisk ansvarlighet i tariffoppgjørene. I fjor ble prisstigningen høyere enn prognosene og over tid har statsansatte hatt en negativ reallønnsutvikling. Det er viktig å få snudd. Nå er økonomien er god. Da er det naturlig å forvente reallønnsøkning, sier forhandlingsleder Guro Lind i en pressemelding.

Unio er hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede, og består av fagforeninger som Forskerforbundet, Utdanningsforbundet, Norsk sykepleierforbund og Politiets fellesforbund.

Forskerforbundet har rundt 13 600 medlemmer som jobber i staten, hovedsakelig ved universiteter og høyskoler.

Lind sier at medlemmene har ønsket et sentralt lønnsoppgjør. - Men det viktigste med dette oppgjøret er at alle får en god reallønnsutvikling, sier hun.

Unio vil at høy utdanning skal lønne seg

Lind har overlevert Unios krav til staten. Der skriver de at den økonomiske avkastningen av utdanning i Norge er lav sammenlignet med andre land. Dessuten er det stort lønnsgap mellom ansatte i staten med høyere utdanning og tilsvarende grupper med like høy utdanning i privat sektor.

«Dette lønnsgapet må reduseres og det vil også være avgjørende for å minske lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Utdanning, kompetanse, ansvar og risiko må verdsettes høyere i staten for å stanse mindrelønnsutviklingen og forbedre lønnsnivået», heter det i dokumentet.

Vil ikke at penger skal fordeles lokalt

Unio krever derfor at hele den disponible rammen brukes sentralt. Det betyr at de ikke ønsker at noe penger skal fordeles i det lokale lønnsoppgjøret, men at alt fordeles sentralt. Unio vi videre at det sentralt skal gis prosentvis generelt tillegg til alle på hovedlønnstabellen. Slik vil de sikre at alle får lønnsvekst. Dessuten ønsker de at enkelte grupper skal prioriteres.

Slik formulerer Unio sine krav:

Unio krever at hele den disponible rammen ved årets mellomoppgjør brukes til sentrale prosentvise generelle tillegg, samt målrettede sentrale tiltak.

Videre krever Unio at gulv og tak på de pensjonsgivende variable tillegg fjernes.

Unio legger til grunn at lønnsveksten for de to avtalene i staten skal være lik i hovedtariffperioden.

Unio tar forbehold om nye og/eller endrede krav underveis i forhandlingene.

Forhandlingsfristen for både staten og kommunene er klokken 24, natt til 1. mai.

Blir det ikke enighet, kan det bli streik i slutten av mai. - Streik er et verdifullt verktøy, men mitt hovedmål er alltid å komme til enighet. Vi må ta høyde for at oppgjør ikke nødvendigvis går dit vi ønsker. Min inngang til forhandlingene er at vi skal klare komme til enighet gjennom forhandlinger, sier Guro Lind.

Image-text:

Lønnsforhandlingene i staten er i gang. Her møter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland lederne for de fire store hovedsammenslutningene. Fra v. Leder for YS Stat Pål N. Arnesen, LO Stat leder Egil André Aas, leder forskerforbundet professor Guro Elisabeth Lind, Oslo universitetssykehus og Anders Kvam leder i Akademikerne stat møtte Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Sofie Høgestøl holdt seg hjemme i en uke etter å ha blitt skjelt ut på jobben. Hun er ikke overrasket over de høye mobbetallene ved universiteter og høyskoler.
Forskerforum 22.08.2019
- Det denne undersøkelsen viser er uakseptabelt. Slik skal vi ikke ha det, sier statsråd Iselin Nybø.
Forskerforum 22.08.2019
Ifølge tiltalen klorte, bet og spyttet studenten på vektere utenfor et konsertsted. Hun skal også ha kommet med rasistiske utfall.
Forskerforum 22.08.2019
Alt kan forklares ut fra en maktlogikk, skriver tillitsvalgt Morten Mediå om prosessen ved Nord universitet
Forskerforum 21.08.2019
Dekan Monica Rolfsen bekrefter at hun vil søke på jobben som NTNU-rektor. Konstituert rektor Anne Borg har allerede sagt at hun vil søke.
Forskerforum 21.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt