AddToAny

Lønna går opp for ansatte i luftfarten

Lønna går opp for ansatte i luftfarten
Tross krise i luftfarten, har HK og NHO Luftfart blitt enige om et lønnsoppgjør som gir de ansatte høyere minstelønn og skifttillegg.
- Totalt sett er vi veldig godt fornøyd, gitt situasjonen luftfarten er i, sier HK-leder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Sent fredag kveld ble han og resten av HK-delegasjonen enige med NHO Luftfart om vilkårene for de 8-900 ansatte som er omfattet av luftfartsoverenskomsten. De fleste jobber som funksjonærer i bakkeselskapene, og i ulike servicefunksjoner og administrasjon.

Minstelønna opp 3,3 prosent

Partene ble enige om å øke minstelønnssatsene med 3,3 prosent. De aller fleste har en høyere lønn enn dette. Fra og med 1. april ser de tre ulike satsene slik ut, etter hvilke utdanningskrav det stilles til stillingene:

26.340 kroner i måneden

29.588 kroner i måneden

32.186 kroner i måneden

- I en tid vi ikke vet hvilke bedrifter som overlever, er det viktig å ha oppdaterte minstelønnssatser. Da unngår vi konkurransevridning om nye bedrifter skulle starte opp, sier Christopher Beckham.

Økte skifttillegg

Også skifttilleggene i luftfartsoverenskomsten går opp. Faktoren, som brukes som utgangspunkt for å beregne skifttillegg prosentvis etter når på døgnet de ansatte jobber, økes fra 78 til 80 kroner. Også det er de tillitsvalgte fornøyd med.

- Denne lønnsøkningen treffer stort sett alle ansatte, sier Christopher Beckham.

HK fikk også gjennomslag for et annet krav som har blitt stilt gang etter gang, nemlig at tidspunktet for når tillegget for jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften blir utbetalt. Fra nå skal det utbetales fra klokka 14, én time tidligere enn før.

Kompetanseutvalg

Partene er også enige om å sette ned et utvalg som skal ha «til hensikt å fremme kompetanseutvikling i handlingsselskapene, slik at de ansattes kompetanse er i tråd med samfunnsutviklingen og behovene i dagens og morgendagens arbeidsmarked.»

Utvalget skal legge fram et forslag om tre år.

Droppet krav

Selv om HK-leder Beckham er fornøyd med resultatet av lønnsforhandlingene, legger han ikke skjul på at den krisa luftfarten er inne i har hatt stor betydning for resultatet.

- Vi skulle hatt en del andre endringer i avtalen, men vi valgte å frafalle eller ikke fremme flere av kravene våre. Det er fordi mange arbeidsplasser nå er avhengig av kompensasjonsordninger fra staten, og fordi det foregår både oppsigelser og permitteringer i bransjen, sier han.

Medlemmene avgjør

Resultatet av forhandlingene skal nå på uravstemning blant medlemmene. Fristen er 18. november. De som har stemmerett vil få tilsendt informasjon fra HK om hvordan det skal gjøres.

Image-text:

ØKTE TILLEGG: Selv om luftfarten er i krise som en følge av koronapandemien, blir enkelte lønnstillegg forhøyet.

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Studieforbundet AOF, som utdanner tillitsvalgte i fagbevegelsen, ville samle alle krefter i moderselskapet. AOF Vestlandet sa tydelig nei, men frykter fortsatt for egen uavhengighet.
HK-Nytt 24.11.2020
Bjørn Mietinen går ut av HK-ledelsen om valgkomiteens forslag vinner fram på landsmøtet. Flere kjemper om samme plass i ledelsen.
HK-Nytt 23.11.2020
To svette never klaskes mot hverandre og lukker seg. Punktumet settes.
HK-Nytt 20.11.2020
Rema og Coop vil ikke love sine butikkansatte koronatillegg. - Føles ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgt Jorunn Martinsen.
HK-Nytt 19.11.2020
- Ingen rår over covid-19. Jeg er den første til å beklage, men det er ikke mye vi kan gjøre med det, sier HK-leder Christopher Beckham.
HK-Nytt 18.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt