AddToAny

Kyst og Fjord fyller ti år, og feirer med pris for Årets lokalavis og stor opplagsvekst

- Ingen kommer til Kyst og Fjord uten tung kompetanse, sier redaktør.
Den nordnorske lokalavisen Kyst og Fjord dekker sjømat- og fiskerinæringen langs hele den norske kysten.

- Målet er å lage en lokalavis for den store fiskenæringen, som vi ser på som Norges største lokalsamfunn. Uansett hvor fiskerne er fra, er de en del av samme miljø, og vi ønsker å være et bindeledd for dem, sier redaktør Øystein Ingilæ til Journalisten.

«Smaker salt og lukter fisk»

Kyst og Fjord ble sammen med Dølen kåret til årets lokalavis av Landslaget for lokalaviser (LLA) i juni. I juryens vurdering står det:

«Kyst og Fjord er ei avis det smaker salt og lukter fisk av. Avisa traff årets jury som en ekte nordnorsk vinterstorm, for dette er ei avis som skiller seg ut.»

«Ved første øyekast er Kyst og Fjord ei smal næringslivsavis, men avisa er så sterkt til stede på kaia at den virkelig blir en «kystens lokalavis». Her er det ekte historier om fisk, mennesker og verdiskaping, nasjonale saker som for lengst burde ha vært plukket opp av riksmedia.»

Det er første gangen avisen deltar i en mediekonkurranse, og redaktøren er storfornøyd med seieren.

Redaksjonen vant pris for årets lokalavis og markedsprisen. Fra venstre: Dag Erlandsen, Øystein Ingilæ og Elin I. Holand Foto: Kyst og Fjord

- Det var selvfølgelig kjempeartig. Jeg har en mistanke om at vi vant fordi vi har så høy kvalitet på journalistikken vår. Vi har en utrolig stabilitet og har satset på erfarne journalister som kjenner næringen godt. Ingen kommer til Kyst og Fjord uten tung kompetanse, sier han.

Det er lite gjennomtrekk hos Kyst og fjord. Sist gang de gjorde en fast tilsetting av journalist i redaksjonen var i 2015, men i år får de en egen journalist i Sør-Norge med base i hovedstaden.

Avisen består i dag av fire faste journalister som dekker ulike området i landet.

- Vi reiser veldig mye, og journalistene våre er konstant på farten selv om reising har vært begrenset under pandemien. Det er utfordrende å dekke såpass store områder. Men vi har alltid et åpent øye med det som skjer langs hele kysten, sier Ingilæ.

22 prosent opplagsvekst

Ingilæ grunnla avisen i 2011 med base i Kjøllefjord i Finnmark, og avisen feirer dermed tiårsjubileum i år.

Det siste året har Kyst og Fjord hatt en opplagsvekst på 22,8 prosent, en av de sterkeste opplagsøkningene i norsk presse i løpet av året som gikk, ifølge LLA.

- Veksten har en klar sammenheng med den digitale omstillingen. Flere av leserne våre vil fortsatt ha papiravisen i posten, men det er på nettet det vokser.

Da Ingelæ grunnla avisen var han den eneste med medieerfaring i bygda Kjøllefjord. Han startet med å ringe rundt i miljøet for å få abonnenter.

- Det var såpass mange som var interessert at vi tok sjansen på å starte opp en avis, sier han.

Trofaste lesere

En av de første abonnentene til den da ferske avisen var Bjørnar Sellevold, som er pensjonert næringssjef i Andenes Kommune.

Bjørnar Sellevold er fiskersønn og pensjonert næringssjef i Andenes Kommune. Her poserer han med en Andenes-uer. Foto: Privat

- Jeg fant interessen av Kyst og Fjord veldig tidlig. Det er en fantastisk avis som har vært sentral i min yrkesaktive periode. Den har bidratt til inspirasjon for mange langs kysten, for eksempel ungdommen som ønsker å komme inn i fiskenæringen, sier Sellevold.

Da han var yrkesaktiv leste Sellevold absolutt alle sakene som ble publisert i Kyst og Fjord, fra de nære menneskehistoriene til politiske debatter.

- Avisen er dyktig til å publisere kommentarer om fiskerinæringen fra viktige aktører og få fram breddekunnskap. Ingilæ er dyktig og har en evne til å rekruttere gode journalister med god lokalkunnskap om det som rører seg, sier han.

Viktig for samfunnsdebatten

Cecilie Myrseth er stortingsrepresentant for Troms AP og medlem av næringskomiteen. Hun er også medlem av APs sentralstyre der hun har ansvar for fiskeri.

Myrseth forteller Journalisten at hun leser Kyst og Fjord jevnlig, og mener det er viktig at politikere følger med på nyheter fra fiskerinæringen.

- Det er utrolig viktig å ha en egen lokalavis som skriver om sjømatnæring og fiskeripolitikk. Kyst og Fjord har journalister som kan stoffet sitt og som får frem både utfordringene i næringen og de positive sidene av det som skjer langs kysten.

Hun gratulerer avisen med lokalavisprisen og håper denne vil inspirere flere til å dekke kystnæringen.

- Jeg sier «ja, takk» til mer journalistikk som dette, som løfter den fantastiske næringen og sjøsamfunnet. Når det blir flere samfunnsdebatter blir også politikken bedre, sier hun.

Image-text:

Redaktør i Kyst og Fjord Øystein Ingilæ til høyre sammen med fiskere i Harøysundet i Hustadvika på Nord-Møre.

Foto: Privat

Les mer

Flere saker fra Journalisten

VGTVs bruk av klipp fra Nents sportssendinger ikke er lovlig, konkluderer Oslo tingrett. VGTV må blant annet betale 1,5 millioner kroner i sakskostnader.
Journalisten 17.09.2021
Valget er over. Alle landets politiske kommentatorer kan igjen drikke latte. Stress ned med quiz.
Journalisten 17.09.2021
Vi må lære robotjournalistene journalistikk. Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter. Høstens høydepunkt nærmer seg for alle entusiaster som interesserer seg for datajournalistikk, og lørdag 16.
Journalisten 17.09.2021
Lite smitte knyttet til NRK, forteller statskanalen. - Ingen medarbeidere er blitt smittet på jobb/av en kollega så langt vi kjenner til, skriver fagleder for HMS i NRK, Tove Aarbakke, til Journalisten.
Journalisten 17.09.2021
Journalistikk i flaggermusenes rike. Dette er en kommentar skrevet av redaksjonen. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Journalisten 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt