AddToAny

Kvaliteten på maten betydde mer enn lav-karbo eller lav-fett

Folk som spiste sunn mat hadde mindre risiko for sykdom og død, uansett om det var lite eller mye karbohydrater eller fett i kosten. Usunne varianter av lavkarbo og lavfett var derimot koblet til større risiko.
Debatten om fett og karbohydrater i kosten har gått hett for seg de siste tiåra.

Helsemyndighetene i mange land har anbefalt å kutte fett for å hindre livsstilssykdommer, fedme og død.

En standhaftig lavkarbobevegelse, på sin side, har insistert på at det er raske karbohydrater, som sukker og stivelse, som først må kuttes.

Og forskningen har vinglet.

Mye tyder på at lavkarbodietter er minst like effektive for å gå ned i vekt, sammenlignet med tradisjonelle fettfattige dietter. Men vi vet lite om langtidseffektene. For eksempel viste én studie at både ekstreme høy- og lavkarbodietter kan gjøre livet kortere, ifølge NTB.

Og så var det dette med hjertesykdom, da. Flere studier har vist at lavkarbodietter har en tendens til å øke det farlige LDL-kolesterolet. Det kan bety at ri

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Musikkterapeut Tora Söderström Gaden gikk til topps i delfinalen av Forsker Grand Prix i Bergen. Lørdag 26.
forskning.no 24.09.2020
Laura Bojarskaite studerer hjernen til mus. Her finner hun kanskje svaret på et av hjerneforskningens store mysterier: Hvorfor sover vi egentlig?
forskning.no 24.09.2020
DEBATT: Med utgangspunkt i studien fra NTNU er det lite eller ingenting som tilsier at barn blir smartere av håndskrift enn å bruke tastatur, selv om dette hevdes gjennom mediedekningen.
forskning.no 24.09.2020
Det er en sterk og tydelig sammenheng mellom overvekt og det å bli alvorlig syk av covid-19. Det samme gjelder røyking. Dette slår en ny norsk-britisk studie fast.
forskning.no 24.09.2020
De første sporene av liv på jorda er flere milliarder år gamle. Snart skal roveren Perseverance lete etter lignende tegn på naboplaneten.
forskning.no 24.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt