forskning.no
22.01.2020
Folk som spiste sunn mat hadde mindre risiko for sykdom og død, uansett om det var lite eller mye karbohydrater eller fett i kosten. Usunne varianter av lavkarbo og lavfett var derimot koblet til større risiko.
Debatten om fett og karbohydrater i kosten har gått hett for seg de siste tiåra.
Les merHelsemyndighetene i mange land har anbefalt å kutte fett for å hindre livsstilssykdommer, fedme og død.
En standhaftig lavkarbobevegelse, på sin side, har insistert på at det er raske karbohydrater, som sukker og stivelse, som først må kuttes.
Og forskningen har vinglet.
Mye tyder på at lavkarbodietter er minst like effektive for å gå ned i vekt, sammenlignet med tradisjonelle fettfattige dietter. Men vi vet lite om langtidseffektene. For eksempel viste én studie at både ekstreme høy- og lavkarbodietter kan gjøre livet kortere, ifølge NTB.
Og så var det dette med hjertesykdom, da. Flere studier har vist at lavkarbodietter har en tendens til å øke det farlige LDL-kolesterolet. Det kan bety at ri