AddToAny

Kunsten å skille mellom sinne og aggresjon i oppdragelsen av barn

Kunsten å skille mellom sinne og aggresjon i oppdragelsen av barn
Alle barn trenger hjelp av foreldrene sine til å forstå sitt eget sinne eller fravær av sinne, slik at de kommer i kontakt med sine emosjonelle behov, skriver Anne Hilde Vassbø Hagen.
Forfatterinfo

Anne Hilde Vassbø Hagen

Anne Hilde Vassbø Hagen er psykolog og daglig leder ved Institutt for Psykologisk Rådgivning (IPR) i Bergen.

Sinne er en følelse; aggresjon er en handling. Det er forskjell på å føle på sinne og det å slå, skrike, lugge, dytte, sette ut rykter og komme med trusler.

Vi kan altså være sinte uten å bli aggressive, og vi kan være aggressive uten å føle sinne.

Vi mennesker trenger følelsen sinne for at vi skal kunne forsvare oss selv og de vi bryr oss om når andre truer oss, tråkker over grensene våre, tar det som er vårt eller hindrer oss i å nå viktige mål (Greenberg & Paivio, 1997; Hagen, Austbø & Hjelmseth, 2019; LeDoux, 1998).

Sinne er hjelpemotoren i selvhevdelse. Det er sinne som får oss til å forsvare oss selv og sette grenser når noen oppfører seg invaderende eller nedlatende mot oss. Sinne får oss til å gi klar beskjed om at vi ikke liker å bli behandlet urettferdig. Når noen prøver å stoppe oss fra å nå betydningsfulle mål vi har satt oss, er det sinne som brøyter vei. Vi vil at barna våre skal bli sinte og forsvare kameraten som blir mobbet, og vi vil at barn skal si «Nei! Stopp! Dette liker jeg ikke!» når noen behandler dem dårlig.

Sinne har et ufortjent dårlig rykte

Samtidig vet vi at sinne også kommer i mange uheldige former, som bitterhet, hevngjerrighet og raseri. Sinne kan altså være både destruktivt og konstruktivt, og finnes i mange nyanser. Likevel synes det som at sinne har fått et ufortjent dårlig rykte. Antagelig fordi følelsen assosieres med aggresjon og kanskje en opplevelse av å ta for seg, være uhøflig eller å ha for stor tro seg selv.

Det er altså ikke uten grunn at sinne ofte omtales som en uønsket følelse, men uten sinne kan livet bli svært problematisk for oss. Uten sinne kan andre skade oss og de vi er glade i, og ta eiendelene, viktige posisjoner eller relasjoner fra oss. Det kan gå ordentlig dårlig for oss og barna våre uten sinne.

Blir barn sinte, fordi noen har behandlet dem urettferdig eller tråkket over grensene deres, har de altså beho

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Det ser ikke ut til at man blir mer motstandsdyktig eller herdet mot effekten av større endringer på arbeidsplassen ved å ha vært gjennom slike endringer før, antyder en studie utført ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Psykologisk.no 08.07.2020
Hva vil det si å ha en personlighetsforstyrrelse? Og hva slags feiloppfatninger har folk flest om dette? Det snakker seksjonsoverlege Elfrida Kvarstein om i denne episoden av podkasten Pia og Psyken.
Psykologisk.no 07.07.2020
Klima og miljø må bli fremtredende og prioritert på alle områder av psykologifaget, og mastere i klima- og miljøpsykologi må få kalle seg for klimapsykologer, skriver Nicklas Poulsen Viki, styreleder i Psykologiforbundet.
Psykologisk.no 06.07.2020
Første halvår av 2020 har vært bransjeavisen Psykologisk.nos beste noensinne målt i antall lesere.
Psykologisk.no 05.07.2020
Etter halvannet års podkastproduksjon i Villa SULT på Frogner, flytter nå programleder og produsent Pia Beate Pedersen studio østover i Oslo, til Sverdrups gate.
Psykologisk.no 04.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt