AddToAny

Kunnskaps-kuppet

Mens Arbeiderpartiet var opptatt med indre stridigheter, overtok høyresiden kunnskapspolitikken, mener Kyrre Lekve.
Kyrre Lekve1 kom nylig ut med boka Kunnskapsdebatt på villspor 2. Et sentralt poeng i boka er at forskningssektoren de siste 20 årene har opplevd en kontinuerlig vekst i bevilgninger og betydning - samtidig som professorer og rektorer konstant klager om krisetilstander. Lekve var selv postdoktor tidlig på 2000-tallet og har senere blant annet vært statssekretær for SV i Kunnskapsdepartementet. Der opplevde han hvordan universitets- og høyskolesektoren oppfattes fra utsiden, og hvordan politikere ble frustrert over akademikernes opptreden.
- I lobbyvirksomhet må du skape forståelse for at endringene du ønsker, er helt nødvendige, og da smører du selvfølgelig litt tjukt på. Men når du skal snakke med finansministeren, Statsministerens kontor eller embetsverket i Kunnskapsdepartementet, da må du klare å omstille deg og være pinlig nøyaktig. Du kan ikke komme til skarpskodde embetsfolk med tall som ikke er godt belagt.
- Har du et eksempel?
- Budsjettene til universitetene blir oppjustert på forhånd mot forventet lønnsvekst og prisstiging. Hvis beregningen er litt for lav, kommer universitetene i ettertid og krever å få mer penger. Men de vil ikke betale tilbake for de foregående årene, da de fikk for mye. Sånne ting synes byråkratene er pussig. En gang hadde Universitetsog høgskolerådet regnet ut et tap knyttet til automatiske justeringer, der de gikk ut offentlig og mente sektoren tapte en halv milliard. Det viste seg at regnestykket var feil. Men de korrigerte ikke det i ettertid. Det blir lagt merke til og er ikke populært.
- Det straffer seg senere?
- Sektoren har skaffet seg få venner over årene. Når det nå ble gnisninger mellom den og Ola Borten Moe, ser du at for eksempel Geir Pollestad3 slår hardt tilbake.

Født i 1968. Hovedfag, doktorgrad og postdoktor i biologi ved Universitetet i Oslo. Har også vært rådgiver for Abelia, og var statssekretær i Kunnskapsdepartementet for SV i 2007-2012. Meldte seg ut av SV i 2014 og inn i Arbeiderpartiet i 2021. Nå er han viseadministrerende direktør i Simula Research Laboratory. Sitter også som styreleder for Høgskolen Kristiania og satt i et offentlig utvalg som ga en innstilling nå i mars om finansieringen av universiteter og høgskoler.

- Som når Pollestad skriver at «Slik lite edrueleg argumentasjon frå personar i mektige posisjonar vitnar om at dei ikkje er vante med å få kritiske blikk på seg»?
- Ja, den oppfatningen tror jeg er allmenn i politiske miljøet, og det er veldig uheldig for forskning og utdanning. Nå ser vi en nedskjæring på Fripro (Forskningsrådets pott for tilskudd til fri, grunnleggende forskning, journ. anm.) som helt klart er negativ. Den er viktig å argumentere mot, og det gjøres godt av folk som Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo. Men hadde man vært veldig god på lobbyvirksomhet tidligere
Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Elon Musk har kjøpt opp Twitter og eksperter advarer om plattformens fall. Noen forskere blir, andre rømmer.
Forskerforum 02.12.2022
Opptaksutvalget foreslår at det ikke lenger skal være mulig å forbedre karakterene fra videregående. Privatistskolene mener det vil øke forskjellene i Norge.
Forskerforum 02.12.2022
Neste år får universitetene halvparten så mange plasser for å ta i mot ukrainere. Image-text: 12 studenter møtte opp til UiOs 100 studieplasser for flyktninger. Illustrasjonsfoto: Aksel Kjær Vidnes
Forskerforum 02.12.2022
Curt Rice frykter at neste skritt er studieavgift for norske studenter. Regjeringen må ta ansvar, svarer budsjettpartner SV.
Forskerforum 30.11.2022
Budsjettforlik ber regjeringen gå videre med nybygg for Griegakademiet og Havforskningsinstituttet.
Forskerforum 30.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt