AddToAny

Kronometri, presisjonsmåling av tid

Kronometri, presisjonsmåling av tid
De første bærbare urene dukket opp på urmakeriets himmel i siste halvpart av femtenhundretallet. De var ikke kjent for høy presisjon, snarere det motsatte. Et kvarters avvik i døgnet måtte regnes for et meget bra resultat.
For å kunne sikre en jevnest mulig krafttilførsel til en svingende balanse ble kamhjulet Stackfreed eller en snekke benyttet. Snekken har vært i bruk i skipskronometere helt opp til våre dager.

HOOKE OG HUYGENS
Rundt 1670 var de to vitenskapsmennene Robert Hooke og Christiaan Huygens aktive med å teste ut spiraler og balanser til bruk i bærbare ur. Hvem som var først og sist med disse forbedringene har vært flittig diskutert opp gjennom tidene. Så tidlig som i 1658 offentliggjorde Huygens dokumentet Horologium på latin, som tar for seg mulighetene for å kunne anvende et presisjonsur til å bestemme lengdegraden til sjøs. Vel hundre år senere i 1771 hadde snekkeren John Harrison, med sitt kronometer nr. 5, bevist at det Huygens hadde foreslått i Horologium faktisk lot seg gjennom føre. For etter en 10 ukers prøveperiode på kong Georg 3'es observatorium i Kew hadde nr. 5 bare fortnet 4.5 sekunder, knapt et halvt sekund i uken. Så kanskje kan vi utrope Huygens tett fulgt av Harrison til de første kronometerier.

KONKURRANSER
Men for å gjøre en lang historie kort må vi gjøre et kvantesprang frem til vår egen tid. Og konsentrere oss om utviklingen av vår nære fortids presisjonsarmbåndsur. I Sveits er det to observatorier som utfører gangnøyaktighets prøver. Årlige gangkonkurranser ble innført i Neuchatel i 1866 og i Genf i 1873.
Det var to typer kronometertester. En var spesialtilpasset rene kronometrikonkurranser på observatoriene i Genf og Neuchatel. Disse verkene var montert i rektangulære trekasser og var ikke beregnet for det åpne markedet. De var preparert av høyt kompetente regulatører, som finstilte hvert enkelt urverk.

KRONOMETER-SERTIFIKAT
Den andre typen var utvalgte serier med komplette ur bestemt for salg. Disse gjennomgikk et testprogram, hvor de på industrielt vis ble finregulert i flere stillinger, og justert i forhold til f
Gå til mediet

Flere saker fra Gull&Ur

Det er høysommer når denne utgaven av Gull & Ur kommer ut. Biene summer rundt blomstene eller i bikubene hvor det lages deilig honning. Visste du at biene kan kjenne igjen ansikter?
Gull&Ur 21.06.2019
Gull&Ur 21.06.2019
Kaja Gjedebo valgte seg Tromsø og Gullsmed Wintervold da hun lanserte sin nyeste smykkekolleksjon, Eo Ipso. Det var et selvfølgelig valg, synes hun selv:
Gull&Ur 21.06.2019
Norges Birøkterlag har fått en sjekk på 100 000 kroner fra smykkeprodusent Sigmund Espeland A/S.
Gull&Ur 21.06.2019
Våre kunder er interessert i kunst og design akkurat som kunstnernes kunder så hvorfor gi dem alt på ett sted? tenkte Elisabeth Due fra smykkebutikken Sugar Shop.
Gull&Ur 21.06.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt