AddToAny

Kristin Halvorsen: - Det er en alvorlig situasjon for Forskingsrådet og hele forskningssektoren

Forskningsrådets nye styreleder vil jobbe for raske avklaringer for tildelingene som nå er lagt på is.
- Som direktør for et forskningsinstitutt vet jeg utmerket god hvor krevende situasjonen er for alle som venter på signaler fra Forskningsrådet om situasjonen framover, sa Kristin Halvorsen til Forskerforum etter det første møtet som leder for det nye styret i Forskningsrådet.

Det nye styret ble oppnevnt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett forrige torsdag. Kristin Halvorsen, tidligere finansminister og nåværende direktør ved CICERO Senter for klimaforskning, har nå gått inn som leder av det nye styret. Det nye styret skal i første omgang sitte ut 2022.

Regjeringen ber i revidert nasjonalbudsjett Forskningsrådet om inntil videre å stoppe tildelinger til nye prosjekter frem til 1. juli på områder med negative avsetninger. Forskningsrådet har ennå ikke besvart Forskerforums spørsmål om hvilke prosjekter som rammes.

Tillit til administrerende direktør

Halvorsen fortalte at møtet mandag 16. mai i stor grad handlet om å bli oppdatert og planlegge for en styreperiode med mer intensiv møtevirksomhet enn det som har vært normen i Forskningsrådet.

- Vi har gått gjennom situasjonen og fått en felles forståelse av hva som er situasjonen, både kortsiktige utfordringer og muligheter til å komme med forslag til langsiktige løsninger, sier Halvorsen.

Styret har også uttrykt at de har full tillit til administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

Har ikke diskutert enkeltforslag

Blant sakspapirene til styremøtet lå rapporten fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring som utløste at forskningsminister Ola Borten Moe kastet hele styret i Forskningsrådet forrige uke.

Styret fikk også en oversikt over hvor store underskudd det er på enkeltposter og Tveits forslag til «nødvendige tiltak» for å komme i balanse. Hvis de tiltakene må gjennomføres kommer Forskningsrådet til å måtte kutte over 2,6 milliarder kroner over de neste årene.

Kristin Halvorsen sier at kuttlisten er en del av orienteringen styret fikk.

- Vi har ikke diskutert enkeltforslag nå, men vi er jo fult klar over at det er en alvorlig situasjon på kort sikt for Forskingsrådet og hele forskningssektoren. Vi skal gjøre det vi kan for å komme med raske avklaringer og forslag til hvordan det kan løses på en god måte, sier Halvorsen.

Image-text:

Kristin Halvorsen kjenner Kunnskapsdepartementet godt, hun har selv vært statsråd der. Arkivfoto: Aksel Kjær Vidnes.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

At utdanning skal løne seg, må vere det minst omstridde i Forskerforbundet.
Forskerforum 26.06.2022
En bok om ytringsfrihet som er optimistisk på vegne av folk flest, men også forstemmende om forskere som tier.
Forskerforum 24.06.2022
I en flerstemt, men noe ufokusert bok forteller et tjuetalls kunstformidlere om hvordan de prøver å nå fram til nettopp deg.
Forskerforum 24.06.2022
Faktaene styrer fremstillingen i imponerende bok om en imponerende mann.
Forskerforum 24.06.2022
Museumsdirektøren tror museet må kutte hardt i publikumstilbudet.
Forskerforum 23.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt