AddToAny

Kriseåret ble til et jubelår for forskningssjefen

I utgangspunktet skulle hun bli sosiolog. Uten gode veiledere hadde kanskje ikke Agnete B. Fredriksen ledet Norges fremste bioteknologiselskap i dag.
For mange av oss ble 2020 et år uten de store begivenhetene, men for Agnete Brunsvik Fredriksen og Vaccibody ble det et jubelår.

I bioteknologi-selskapets lokaler i Forskningsparken i Oslo er det liv i kontorlandskapet, selv en januardag med koronarestriksjoner. Denne dagen er det flere nyansatte som har sin første arbeidsdag i selskapet. Enkelte kommer fra utlandet, og har først hatt 10 dagers karantene, før de går rett til hjemmekontortilværelsen. De som jobber på laben er likevel til stede i lokalene, og bidrar til en følelse av fysisk samhold mange av oss ikke har opplevd på jobben på snart et år. Men for Vaccibody har det vært i korona-året 2020 de virkelig har fått luft under vingene. Det er nå det tar av. Etter mange års motgang kan de endelig sveve.

Da vi skjøt opp rakettene og håpet på det beste for 2020 var de 28 ansatte. Da kalenderen bikket over til 2021 var de godt over 50 - og de rekrutterer fortsatt.

- Vi har planer om å fortsette og øke gjennom hele året. Det er basert på en ny strategi vi begynte med høsten 2019, om å utvide til infeksjonssykdommer i tillegg til kreft, og å satse mer. Og selvfølgelig har den strategien blitt enklere å effektuere med det samarbeidet vi offentliggjorde 1. oktober. Det krever mer av oss, men gir oss også muligheten til å starte mye nytt, ikke minst fordi det setter oss i en helt ny finansiell situasjon. Nå har vi penger vi skal omsette til verdi. Det må vi ha en god plan for hvordan vi skal gjøre, og da trenger vi folk. Det er stikk motsatt utfordring av hva vi har hatt de siste 13 årene, sier Fredriksen, som både er gründer, president og forskningssjef i Vaccibody.

Gullhøst

1. oktober 2020 inngikk Vaccibody en lisens- og samarbeidsavtale verdt 6,7 milliarder kroner pluss prosenter av fremtidig salg (royalties) med amerikanske Genentech, som er en del av verdens største farmasøytiske konsern - Roche-gruppen. Det er den største avtalen et norsk biotekselskap har fått noen gang. Avtalen innebærer at Genentech kjøper rettighetene til å videreutvikle Vaccibodys patenterte DNA-baserte, persontilpassede kreftvaksiner. På kontraktstidspunktet ble det norske gründerselskapet verdsatt til 17,5 milliarder kroner.

7. oktober ble de børsnotert, og 10. desember kunne Vaccibody rapportere svært lovende pre-kliniske data for en andregenerasjons

Les mer

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Kan også fås med varmepumpe. Polestar 2 blir nå tilgjengelig i rimeligere varianter. Det melder produsenten i en pressemelding.
Teknisk Ukeblad 13.04.2021
Den japanske regjeringen har bestemt at radioaktivt vann fra Fukushima-anlegget skal slippes ut i Stillehavet, sier statsminister Yoshihide Suga.
Teknisk Ukeblad 13.04.2021
Utsetter flyvningen til neste uke. Mars-helikopteret Ingenuity var nesten helt klart til sin historiske flyvning natt til mandag, da en uventet feil oppsto på den siste rotortesten.
Teknisk Ukeblad 13.04.2021
Den første av Norges nye ubåtjegere skal være klar i løpet av året.
Teknisk Ukeblad 12.04.2021
Kan vi utforme større bakkemonterte solkraftverk i polare klima som vi gjør lenger sør? Det er tema for doktorgradsarbeidet til Iver Frimannslund og veiledere ved NMBU, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og Multiconsult.
Teknisk Ukeblad 12.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt