AddToAny

KrF bør ikke kunne hindre en god bistandsdebatt

KrF bør ikke kunne hindre en god bistandsdebatt
Så lenge KrF er en maktfaktor i norsk politikk, er det antagelig umulig for en hvilken som helst regjering å bevilge mindre enn én prosent av BNI til bistand, skriver Kristin Clemet.
I 2020 bruker Norge nesten 40 milliarder kroner på bistand til fattige land.

Det betyr at Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder å bruke mye penger på bistand.

Kristelig Folkeparti skal ha mye av æren for at vi bruker så mye.

Så lenge KrF er en maktfaktor i norsk politikk, er det antagelig umulig for en hvilken som helst regjering å bevilge mindre enn én prosent av BNI til bistand. Vi ligger etter hvert godt over det som er FNs mål for bistand, og vi ligger selvsagt langt foran de aller fleste andre land - ja, kanskje foran alle andre land.

Intuitivt å hjelpe

Undersøkelser viser at oppslutningen om bistanden er høy, mens kunnskapen er lav. Og det er kanskje ikke så rart: Det virker intuitivt riktig å ville hjelpe dem som er veldig fattige. Samtidig er informasjonen vi får, ofte overfladisk, slik den for eksempel kan være i forbindelse med NRKs innsamlingsaksjoner. Og den politiske interessen er liten. Bistands- og utviklingspolitikk er på mange måter venstrehåndsarbeid for våre politikere, enda budsjettet er enormt. Selv den som måtte tro at all bistand er god bistand, vil ha problemer med å bruke opp midlene på en fornuftig måte.

Jeg vet ikke om noe annet område der det brukes så mye penger over offentlige budsjetter, hvor det samtidig er så lite kritisk og nysgjerrig debatt. Og det kan virke paradoksalt, siden dette også må være eneste felt som mottar betydelige midler over statsbudsjettet for å drive opplysning og debatt. Organisasjoner, som i praksis vil si bistandsorganisasjoner, kan søke om betydelige midler for å "bidra til kunnskap, engasjement og debatt i Norge om globale miljø- og utviklingsspørsmål".

Når det i praksis likevel ikke er så paradoksalt at en så høy ressursbruk leder til så lite debatt, så har nok det sammenheng med at de angjeldende organisasjonene langt på vei har samme mål: De ønsker et størst mulig bistandsbudsjett og mest mulig penger til egen organisasjon. Også i Norge er

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Situasjonen i Burkina Faso forverrer seg raskt. Humanitære organisasjoner advarer om at én million kan bli internt fordrevne. Og nå begynner effektene av koronaspredningen å merkes. Seks ministre i regjeringen er allerede smittet.
Bistandsaktuelt 30.03.2020
Hege Skarrud (29) er ny leder i Attac Norge. Her skal hun lede arbeidet organisasjonen gjør for en demokratisk forankret økonomi.
Bistandsaktuelt 30.03.2020
Julie Christina Rødje er ny leder i Spire. Hun skal lede miljø- og utviklingsorganisasjonen de neste to årene.
Bistandsaktuelt 30.03.2020
Verdens matvareprogram tar grep for å hjelpe barn i utviklingsland med mat under koronakrisen. - Vi må fortsette jobben selv om verden har stoppet opp, sier WFPs skolemat-direktør.
Bistandsaktuelt 30.03.2020
Lillian Bredal Eriksen er ny seniorrådgiver for klima og matsikkerhet i Forum for utvikling og miljø (ForUM). Bredal Eriksen skal jobbe med å få Norge til å ta sitt rettferdig klimaansvar, samt matsikkerhet.
Bistandsaktuelt 30.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt