AddToAny

Krangel om habilitet i ansettelse ved Universitetet i Bergen

Krangel om habilitet i ansettelse ved Universitetet i Bergen
Flere søkere har klagd på habiliteten til en bedømmelseskomite ved Universitetet i Bergen. Tre jusprofessorer mener klagerne stiller betimelige spørsmål rundt habiliteten til komiteen, mens fakultetet sier de har gjort habilitetsvurderinger.
Flere søkere har reist sterk kritikk av en ansettelsesprosess ved Universitetet i Bergen. Flere jus-professorer mener klagerne stiller betimelige og gode spørsmål rundt habiliteten til to av tre medlemmer av bedømmelseskomiteen. Ansettelse som førsteamanuensis i sosialantropologi, skal behandles i fakultetsstyret på Det samfunnsvitenskapelige fakultet førstkommende tirsdag.

Bernt: Medredaktører i gråsone

Hovedkritikken dreier seg om at leder i bedømmelseskomiteen, professor Edvard Hviding, i over fem år har vært medredaktør for en bokserie på Palgrave Macmillansammen med den innstilte førstekandidaten, og komiteens andre norske medlem, professor Halvard Vike, har senest i år utgitt en antologii hennes bokserie som medredaktør med den innstilte førstekandidaten, PhD Synnøve Bendixsen.

Jeg mener det i alle fall er på sin plass å få en kvalifisert juridisk vurdering av spørsmålet før man går videre med tilsettingsprosessen. Jan Fridthjof Bernt Jusprofessor, UiB

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt skriver til Khrono om saken:

- Jeg vil mene at de to medredaktørforholdene som omtales i alle fall ligger i en gråsone her. Samarbeidsforhold som medredaktører over fem år ved utgivelsen av en bokserie, ser etter min mening ut å ligge nokså klart på den gale siden, samarbeid bare om en enkelt utgivelse i denne serien, er jeg litt mer usikker på, men når det er tale om en så fersk utgivelse, synes jeg det kan se ut som om også dette er grunnlag for inhabilitet.

Dekan Jan Egil Askildsen på Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB sier på sin side om saken:

- Generelt kan jeg si at det det er fakultetet som har ansvar for å oppnevne bedømmelseskomiteer, og vi vurderer habilitet i hvert enkelt tilfelle. Her er det snakk om en pågående sak som ikke er avsluttet. Jeg kan ikke kommentere de konkrete klagene som er kommet inn i denne saken.

Førsteamanuensis i sosialantropologi

Selve ansettelsen i den omtalte stillingen skal behandles i fakultetsstyret på Det samfunnsvitenskaplige fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) 11. desember. Det handler om en stilling som førsteamanuensis på Institutt for sosialantropologi. Søknadsfristen var 10. mai 2018, og det var 24 søkere til stillingen.

Bedømmelseskomiteen ble opprettet av Det samfunnsvitenskapelige fakultet 15. mai, og har bestått av professor Edvard Hviding fra UiB, førsteamanuensis Helle Samuelsen, Københavns universitet og professor Halvard Vike, Universitetet i Sørøst-Norge. Hviding har ledet komiteen.

Komiteen leverte sin innstilling 26. september i år. De endte opp med å shortliste ni av søkerne og innstille seks av dem, med PhD Synnøve Bendixsen på topp. Sistnevnte er etter komiteens vurdering en klar ener blant de aktuelle søkerne.

Mener to av tre kan være inhabile

Flere av søkerne reagerer på at to av tre i bedømmelseskomiteen etter deres syn burde ha erklært seg inhabile og/eller burde ha vært kjent inhabile av fakultetet i forhold til Bendixsen som er innstilt som nummer 1.

Søkerne tok kontakt med Khrono etter at vi skrev om en ansettelsessak ved NTNU som også hadde fått sterk kritikk fra en av søkerne, og hvor det også var usikkerhet rundt habiliteten til en av komitemedlemmene.

I denne saken trakk flere fram Universitetet i Bergen som et godt eksempel på håndtering av nettopp habilitet.

Leder ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Jan Heiret, fortalte at de på hans fakultet, Det humanisti

Les mer

Flere saker fra Khrono

Tidligere høyrepolitiker Kristin Vinje, blir en av fire dekaner ved Høgskolen Kristiania fra høsten. Hun slutter som visedekan ved Universitetet i Oslo etter mindre enn to år i stillingen.
article_web Khrono 20.05.2019
Eit eige støtteapparat er parat når 43.000 tilsette på universitet og høgskular skal svare på spørsmål om ubehagelege opplevingar i jobben.
article_web Khrono 20.05.2019
To studenter fra Universitetet i Bergen som skulle observere en rettssak mot en saharawisk journalist i Vest-Sahara, skal være nektet innreise og deporteres, skriver NTB og Bergens Tidende.
article_web Khrono 19.05.2019
44 prosent av alle studenter har svært mye eller en del eksamensangst, viser undersøkelsen av studenters helse og trivsel (SHoT). Angsten får store konsekvenser for mange av dem.
article_web Khrono 19.05.2019
Leder for Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, vil ha alle muligheter på bordet når studentene vurderer organisasjonens struktur. Ett forslag er å legge ned sentralstyret.
article_web Khrono 19.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt