AddToAny

Kosttilskudd - trenger vi det?

Kosttilskudd - trenger vi det?
Rådet fra helsemyndighetene er at vi får det vi trenger av vitaminer og mineraler gjennom et vanlig og variert kosthold.
Hvorfor er det så mange av oss som likevel spiser vitamintabletter for sikkerhets skyld eller urteekstrakter for å få mer overskudd i hverdagen?

Laila Dufseth, klinisk ernæringsfysiolog

For å slå det endelig fast: Ja, vi får i oss det vi trenger av næringsstoffer gjennom et sunt og variert kosthold. Da får vi et velbalansert inntak av de ulike vitaminene og mineralene, og de tas opp i kroppen på en god måte fra naturlige matvarer.

Sunn mat

Grønnsaker, frukt og bær er viktige kilder for mange av vitaminene og mineralene vi trenger. I tillegg har de rikelig med fiber og mange ulike antioksidanter. Disse stoffene forsterker hverandre når de spises i sin naturlige form i maten, og vi får i oss næringsstoffene i riktige mengder. Tas de enkelte næringsstoffene ut og puttes inn i en pille, kan opptaket og nytten av dem endres. Anbefalingen om 5 om dagen er fortsatt gjeldende!

Meieriprodukter er viktige kilder til kalsium, jod og proteiner for å nevne noen av næringsstoffene. Tre meierienheter per dag, for eksempel 1 glass melk, ost til en brødskive og 1 yoghurt, dekker en betydelig del av dagsbehovet.

Grove kornprodukter er rike på mange av B-vitaminene, selen, jern, fiber og andre næringsstoffer. Det anbefales å spise minst 2 måltider med grove kornprodukter daglig.

2-3 fiskemåltider ukentlig gir proteiner av god kvalitet, omega-3 fettsyrer, vitamin D og jod, for å nevne noen av de gode helseeffektene derfra.

Så konklusjonen er altså fortsatt: Å spise variert og

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

På matvarer som ikke er lett bedervelige angis holdbarheten gjerne med en «best før» dato.
article_web Kjøkkenskriveren 19.12.2018
Unødvendig matsvinn og middelmådige baguetter. MP Storkjøkken deltok på Foodscape med et baguette-system som løser begge problemene.
article_print Kjøkkenskriveren 11.12.2018
article_print Kjøkkenskriveren 11.12.2018
FOODSCAPE: Nærmere 1400 besøkende og utstillere deltok på Foodscape. Nå lover arrangørene at suksessen med en rendyrket møteplass knyttet til bærekraft skal gjentas.
article_print Kjøkkenskriveren 11.12.2018
Honning as importerer og selger ferdigprodusert honning fra europeiske land. Fra våren 2019 tilbys også norske honninger. Disse typene finnes i sortimentet:
article_print Kjøkkenskriveren 11.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt