Laila Dufseth, klinisk ernæringsfysiolog
For å slå det endelig fast: Ja, vi får i oss det vi trenger av næringsstoffer gjennom et sunt og variert kosthold. Da får vi et velbalansert inntak av de ulike vitaminene og mineralene, og de tas opp i kroppen på en god måte fra naturlige matvarer.
Sunn mat
Grønnsaker, frukt og bær er viktige kilder for mange av vitaminene og mineralene vi trenger. I tillegg har de rikelig med fiber og mange ulike antioksidanter. Disse stoffene forsterker hverandre når de spises i sin naturlige form i maten, og vi får i oss næringsstoffene i riktige mengder. Tas de enkelte næringsstoffene ut og puttes inn i en pille, kan opptaket og nytten av dem endres. Anbefalingen om 5 om dagen er fortsatt gjeldende!
Meieriprodukter er viktige kilder til kalsium, jod og proteiner for å nevne noen av næringsstoffene. Tre meierienheter per dag, for eksempel 1 glass melk, ost til en brødskive og 1 yoghurt, dekker en betydelig del av dagsbehovet.
Grove kornprodukter er rike på mange av B-vitaminene, selen, jern, fiber og andre næringsstoffer. Det anbefales å spise minst 2 måltider med grove kornprodukter daglig.
2-3 fiskemåltider ukentlig gir proteiner av god kvalitet, omega-3 fettsyrer, vitamin D og jod, for å nevne noen av de gode helseeffektene derfra.
Så konklusjonen er altså fortsatt: Å spise variert og