Det skyldes at transport av mat har langt mindre å si for klimaet enn mange nok tenker seg.
Absolutt størst betydning for klimaet har hva slags mat du plukker med deg når du stikker innom butikken.
En kilo storfekjøtt på kjøkkenbenken kan føre til 100 ganger mer klimagassutslipp enn en kilo grønnsaker.
Og da er transport og mye annet med i regnestykket.
I Norge ligger forholdstallet antakelig rundt 50/1, fordi norske kuer oftere har vært melkekyr.
Støtte lokale matprodusenter
- Ja, transport av mat har relativt lite å si for klimaet, bekrefter Bob van Oort som forsker på nettopp dette hos forskningsinstituttet Cicero.
- Det kan være flere grunner til at man bør velge lokal mat. Men for klimaet er det ingen åpenbare grunner til å velge mat som er kortreist.
Cicero-forskeren peker på at noen gjerne vil støtte lokale matprodusenter. Andre er opptatt av distriktspolitikk. Begge deler kan være gode grunner til å kjøpe lokalprodusert mat.
Hvorfor den kortreiste maten likevel ikke redder klimaet, forklarer han slik:
- Det klart meste av maten som kommer til Norge fra utlandet kommer hit med skip eller lastebil. Begge disse transportformene fører til store utslipp. Men sammenlignet med utslippene ved selve matproduksjonen, så blir disse utslippene likevel veldig små.
(Foto: Cicero)
Å spise grønnsaker dyrket i sesong fra Norge, er uansett et veldig godt alternativ for klimaet.
Nok et godt klimaalternativ er å spise frosne norske grønnsaker - som er mye bedre enn sitt rykte.
Grønt framfor kjøtt
Absolutt viktigst om du vil spise klimavennlig, er altså hva slags mat du velger.
Velger du å spise storfekjøtt - framfor kylling eller svinekjøtt - til lunsj eller middag, så kan klimagassutslippet du bidrar med bli tidoblet. Eller kanskje «bare» femdoblet, om kua du spiser også har et liv bak seg som melkeku.
Oppdrettsfisk og villfanget fisk har enda lavere klimaavtrykk enn kylling og svin.
Velger du i stedet grønnsaker eller frukt, kan klimagassutslippet per kilo mat bli ned mot så lite som 1/100 av den samme mengden kjøtt fra drøvtyggere.
Og velger du å spise nøtter, ja da kan du faktisk bidra til å redusere mengden CO2 i atmosfæren! Det skyldes at trær som plantes for produksjon av nøtter ofte plantes i åpne landskaper. Der tar trærne opp karbondioksid fra atmosfæren og lagrer den i stammen og røttene.
Har sammenlignet 29 matvarer
Our World in Data er et prosjekt ved Universitetet i Oxford, Storbritannia, som forsøker å spre kunnskap om blant annet klima. Mye handler om å gjøre forskningsresultater begripelige gjennom å visualis