AddToAny

Kortreist mat betyr lite for klimaet

Kortreist mat betyr lite for klimaet
Matproduksjon står for så mye som en firedel av menneskers klimagassutslipp. Men kanskje ikke slik du tror.
Hvor maten kommer fra betyr lite i klimasammenheng, viser en stor samlestudie på utslipp av klimagasser fra matproduksjon.

Det skyldes at transport av mat har langt mindre å si for klimaet enn mange nok tenker seg.

Absolutt størst betydning for klimaet har hva slags mat du plukker med deg når du stikker innom butikken.

En kilo storfekjøtt på kjøkkenbenken kan føre til 100 ganger mer klimagassutslipp enn en kilo grønnsaker.

Og da er transport og mye annet med i regnestykket.

I Norge ligger forholdstallet antakelig rundt 50/1, fordi norske kuer oftere har vært melkekyr.

Støtte lokale matprodusenter

- Ja, transport av mat har relativt lite å si for klimaet, bekrefter Bob van Oort som forsker på nettopp dette hos forskningsinstituttet Cicero.

- Det kan være flere grunner til at man bør velge lokal mat. Men for klimaet er det ingen åpenbare grunner til å velge mat som er kortreist.

Cicero-forskeren peker på at noen gjerne vil støtte lokale matprodusenter. Andre er opptatt av distriktspolitikk. Begge deler kan være gode grunner til å kjøpe lokalprodusert mat.

Hvorfor den kortreiste maten likevel ikke redder klimaet, forklarer han slik:

- Det klart meste av maten som kommer til Norge fra utlandet kommer hit med skip eller lastebil. Begge disse transportformene fører til store utslipp. Men sammenlignet med utslippene ved selve matproduksjonen, så blir disse utslippene likevel veldig små.

(Foto: Cicero)

Å spise grønnsaker dyrket i sesong fra Norge, er uansett et veldig godt alternativ for klimaet.

Nok et godt klimaalternativ er å spise frosne norske grønnsaker - som er mye bedre enn sitt rykte.

Grønt framfor kjøtt

Absolutt viktigst om du vil spise klimavennlig, er altså hva slags mat du velger.

Velger du å spise storfekjøtt - framfor kylling eller svinekjøtt - til lunsj eller middag, så kan klimagassutslippet du bidrar med bli tidoblet. Eller kanskje «bare» femdoblet, om kua du spiser også har et liv bak seg som melkeku.

Oppdrettsfisk og villfanget fisk har enda lavere klimaavtrykk enn kylling og svin.

Velger du i stedet grønnsaker eller frukt, kan klimagassutslippet per kilo mat bli ned mot så lite som 1/100 av den samme mengden kjøtt fra drøvtyggere.

Og velger du å spise nøtter, ja da kan du faktisk bidra til å redusere mengden CO2 i atmosfæren! Det skyldes at trær som plantes for produksjon av nøtter ofte plantes i åpne landskaper. Der tar trærne opp karbondioksid fra atmosfæren og lagrer den i stammen og røttene.

Har sammenlignet 29 matvarer

Our World in Data er et prosjekt ved Universitetet i Oxford, Storbritannia, som forsøker å spre kunnskap om blant annet klima. Mye handler om å gjøre forskningsresultater begripelige gjennom å visualis

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt