AddToAny

Koronatrøbbel for grøntnæringa

Koronatrøbbel for grøntnæringa
Produsenter av grønt, frukt og bær er sannsynligvis hardest rammet av koronakrisen. Får de ikke tilgang på arbeidskraft, kan de ikke forsyne markedet.

Bønder som dyrker frukt, grønt og bær, har i mange år vært avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Per Odd Gjestvang driver Vang gård på Toten. Han mener det er helt nødvendig å få inn utenlandske arbeidere til sesongen.

- For vår del er det kritisk viktig at de som alltid har vært her, og som har bygget opp kompetanse over lang tid, får lov å komme. Slik det er nå, har vi hatt noen norske ungdommer som har vært med, men de er heller ikke tilgjengelige nå, sier Gjestvang.

Toten-bonden regner med at de vil få tilgang på utenlandsk arbeidskraft. I motsatt fall tror han ikke at grøntprodusentene kan forsyne forbrukerne med grønnsaker, frukt og bær.

- Alle må forstå er at vi er avhengig av tilgang på den kompetansen som er bygget opp med utenlandske arbeidere, fra for eksempel Polen, Vietnam og Litauen. Vi kan ikke sikre forsyningene uten dem. Så er det klart at vi starter jobben med å bygge opp mer kompetanse lokalt, men det krever tid og innebærer økte kostnader. Det er en poli

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Takk til Ann Margaret Grøndahl for å sette ord på den svartmalingen av dagens landbruk som dessverre er ganske utbredt, ikke minst i det partiet Grøndahl representerer (MDG).
Bondebladet 06.04.2020
Norges Pelsdyralslag donerte om lag 2000 smittevernsdresser og annet vernetøy til Akershus universitetssykehus (Ahus).
Bondebladet 06.04.2020
Det er mer enn 20 år siden norsk landbruk sa nei takk til å ta i bruk GMO i landbruket. Dette var ikke et nei til utvikling av norsk matproduksjon, men et ja til en annen utvikling.
Bondebladet 06.04.2020
Verdikjeden Skog og Tre støtter bygg- og anleggsbransjens forslag om å redusere bedriftenes kredittid til maks 30 dager.
Bondebladet 03.04.2020
Representantskapet i Bondelaget ønsker at det blir avholdt forenklede jordbruksforhandlinger i vår.
Bondebladet 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt