Bønder som dyrker frukt, grønt og bær, har i mange år vært avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Per Odd Gjestvang driver Vang gård på Toten. Han mener det er helt nødvendig å få inn utenlandske arbeidere til sesongen.
- For vår del er det kritisk viktig at de som alltid har vært her, og som har bygget opp kompetanse over lang tid, får lov å komme. Slik det er nå, har vi hatt noen norske ungdommer som har vært med, men de er heller ikke tilgjengelige nå, sier Gjestvang.
Toten-bonden regner med at de vil få tilgang på utenlandsk arbeidskraft. I motsatt fall tror han ikke at grøntprodusentene kan forsyne forbrukerne med grønnsaker, frukt og bær.
- Alle må forstå er at vi er avhengig av tilgang på den kompetansen som er bygget opp med utenlandske arbeidere, fra for eksempel Polen, Vietnam og Litauen. Vi kan ikke sikre forsyningene uten dem. Så er det klart at vi starter jobben med å bygge opp mer kompetanse lokalt, men det krever tid og innebærer økte kostnader. Det er en poli