AddToAny

Koronapandemien: Vi må velge hva vi ønsker å holde åpent - Vinmonopolet eller skolene

KRONIKK: Skolene er ikke et magisk sted skjermet for smitte, men det er det heller ingen andre steder som er.
Små barn er vanligvis «superspredere» av luftveisvirus som influensa, så det er underlig at de ikke ser ut til å være store smittespredere av SARS-CoV-2 som forårsaker Covid-19. Barn er også relativt fraværende blant sykehuspasienter. Opprinnelig ble det antatt at det var fordi barn har lavere sannsynlighet for å bli alvorlig syke hvis de blir smittet. Senere studier indikerer at de i grunnskolealder og yngre i det minste kan ha lavere sannsynlighet for å få viruset i utgangspunktet.

Selv om barn i liten utstrekning blir alvorlig syke av viruset, rammes de av en rekke indirekte Covid-19-skader, som læringstap, angst for smitte og depresjon på grunn av sosial isolasjon. Det finnes gode grunner for både å stenge eller åpne skolene, det siste helst med tilstrekkelig, kunnskapsbasert smittevern.

Diskusjonen har vært hard fra begge sider og begrepet «pådriver av pandemien», har mutert litt til et kamputtrykk i løpet av diskusjonen om barn. FHI skriver for eksempel i en høringsuttalelse at «Det er de voksne som driver denne pandemien, ikke barn og unge», men finnes det egentlig noen som «driver» koronapandemien?

Jeg mener at det finnes ingen slik «driver», men det finnes gode grunner til å ha bedre smittevern i skolen.

Hva er en «driver av pandemien»?

Noen mennesker som argumenterer epidemiologisk om barns rolle innen smittespredning, kan ha lærebokeksempler fra influensa-epidemiologi i tankene. Med influensa har vi både sesonginfluensa, som også fra tid til annen kan fremstå som en alvorlig sesonginfluensabølge, og vi har pandemisk influensa, som kommer som et immunologisk nytt virus og rammer hele

Les mer

Flere saker fra forskning.no

KRONIKK: Legemidler på ville veier er problematisk. I januar tidligere i år kunne NTNU og SINTEF melde om at det var funnet legemidler som antidepressiva og smertestillende i krepsdyr på Svalbard.
forskning.no 15.04.2021
PODCAST: De nylige opptøyene i nordirske byer skyldes ikke brexit og en republikansk begravelse ene og alene. De lojalistiske protestantene føler seg oversett og neglisjert av politikerne. Også av sine egne.
forskning.no 15.04.2021
Hvorfor ble et foster gjemt i graven til en av verdens best bevarte mumier fra 1600-tallet?
forskning.no 15.04.2021
Forskere bak ny studie mener de har funnet en metode for å forutse spredningen av visse typer pollen gjennom en hel sesong.
forskning.no 15.04.2021
Det er flere kvinner enn menn som har fått bivirkningen av vaksinene fra AstraZeneca og Johnson&Johnson. Men sammenhengen er ikke så sterk at man kan utelukke at menn også er i faresonen, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.
forskning.no 15.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt