AddToAny

Kontroversiell «billig-fagforening» til kamp om unge arbeidstakere

Kontroversiell «billig-fagforening» til kamp om unge arbeidstakere
Krifa har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik. Nå prøver den kristne fagforeningen å nå unge arbeidstakere gjennom Younio, en forening som lover billig medlemskap, gratis Voi og Spotify-abonnement.
I Danmark har framveksten av den kristne fagforeningen Kristelig Fagforening (Krifa) skapt fagforeningskrig de siste årene.

De tradisjonelt store fagforeningene som LO og 3F har blødd titusenvis av medlemmer til Krifa, som profilerer seg som billig og effektiv. Samtidig har de tradisjonelle fagforeningene anklaget Krifa for streikebryteri, for å bryte med den danske modellen og for å ikke stille seg på arbeidstakernes side i store konflikter.

Krifa finnes også i Norge, men har foreløpig ikke nådd ut til de store massene. Nå gjør de derimot et nytt framstøt mot det norske markedet. Gjennom annonser på Facebook reklamerer organisasjonen for en splitter ny, heldigital fagforening ved navn «Younio».

Idé på tegnebrettet

I likhet med moderorganisasjonen Krifa, profilerer Younio seg på å være billig. På nettsidene sine lokker fagforeningen med «markedets laveste» medlemsavgift, og tilbyr dessuten billige boliglån og en rekke rabatter - blant annet en gratis tur med elsparkesykkelselskapet Voi og en måneds gratis tilgang til Spotify Premium.

Slik annonserer danske Krifa for sin nye fagforening på Facebook.

skjermdump

Billig medlemskap og ingen bindingstid er noen av fordelene Younio reklamerer med på sine egne nettsider.

skjermdump

Dagsavisen har kontaktet det norske reklameselskapet som har registrert domenenavnet Younio.no. Daglig leder i selskapet viser videre til danske Krifa og innovasjonssjef Henri Brorson.

Brorson vil ikke svare Dagsavisen på hva som er formålet med den nye fagforeningen, hvilken forretningsmodell den bygger på eller hvor langt Krifa er kommet i prosessen.

- Dette er bare en idé på tegnebrettet i danske Krifa, sier Brorson til Dagsavisen.

LO: «Jukse-fagforening»

Krifa kaller seg selv en fagforening, men avviser det som tradisjonelt har vært ansett som fagbevegelsens mektigste våpen - nemlig streikeretten. Organisasjonens norske avdeling har per dags dato ingen tariffavtaler, får Dagsavisen opplyst. Dermed er den heller ikke del av lønnsoppgjørene. I stedet tilbyr Krifa juridisk bistand, pensjonsrådgivning og ulike typer forsikringer.

Flere fagfolk både i Norge og Danmark har advart mot framveksten av denne typen alternative fagforeninger, og lederen av Kristne Arbeidere i LO har tidligere gått ut i Dagen og kalt Krifa en «jukse-fagforening».

Krifa i Norge har i dag rundt 2.000 medlemmer, ifølge daglig leder Kristin Fjellman. Til sammenlikning har LO over 950.000 medlemmer.

I Danmark har såkalte alternative fagforeninger lyktes langt bedre. Danske Kristelig Fagforening, som norske Krifa er en del av, er ifølge egne nettsider landets fjerde største fagforening.

- Dialog er i vårt DNA

Younio kommer til å bygge på de samme prinsippene som Krifa, forteller Brorson i danske Krifa. Han avviser kontant at streik er et aktuelt virkemiddel i den nye fagforeningen.

- Krifa ville aldri drømme om å lage en ny fagforening hvor det tas i bruk streik. Dialog er i vårt DNA, sier han.

Ifølge innovasjonssjefen er nettsidene til Younio, hvor det allerede nå er mulig å registrere seg som medlem, foreløpig del av en test som allerede er blitt kjørt i Danmark. Hva denne testen går ut på, vil ikke Brorson si. Han vil heller ikke svare på hva Krifa ønsker å finne ut med testingen.

Det er heller ikke bestemt hvem som er Younios målgruppe, ifølge Brorson. Men han vedgår at den i sin nåværende form er rettet inn mot yngre arbeidstakerne.

Hvordan fagforeningen eventuelt vil se ut til slutt, avhenger av resultatene fra de hemmelige testene, opplyser Brorson.

- Ideen er å lage en annen type fagforening enn de som er på markedet i dag, sier han.

- Er dere klare over at det finnes en norsk hovedorganisasjon med nesten samme navn; Unio?

- Younio er bare en arbeidstittel. Vi vet ikke om det blir det endelige navnet eller ikke.

- Dette er ikke et bidrag til å bygge opp under det norske trepartssamarbeidet, med et godt, organisert arbeidsliv og små forskjeller, skriver han videre.

Ifølge Dahle opplever ikke Unio nesten-navnebroren Younio som en trussel.

- Vi oppfatter ikke dette som en utfordrer da vi organiserer store og tunge profesjonsforbund, med et bredt spekter av tilbud til medlemmer, som lønns- og arbeidsvilkår og profesjonsutvikling, skriver han.

Mener streik er ukristelig

Arbeidslivsforsker Kristine Nergaard ved forskningsstiftelsen Fafo tror det er lite sannsynlig at Krifa og liknende fagforeninger vil kunne utfordre LO og andre fagforeninger i Norge.

Men det betyr ikke at det ikke kan komme konkurranse, sier forskeren.

- Krifa har vært her i ti år uten at noen har merket noe særlig til dem, men man kan tenke seg at mer forsikringsbaserte ordninger kan bli en utfordring for den tradisjonelle fagbevegelsen på sikt, sier Nergaard.

Kristine Nergaard i Fafo tror ikke Krifa kommer til å klare å utfordre LO i Norge.

Kai Hovden

Hun forteller at Krifa opprinnelig var en dansk fagforening med kristen profil, men at det har tatt en litt annen form i Norge.

- Krifa var først en fagforening for folk som mente streik var ukristelig og at man måtte løse uenighet på en annen måte. Da det ble etablert i Norge, var det åpenbart en ren businessidé. De fikk penger fra Krifa i Danmark for å dra det i gang, men så har de ikke fått det helt til.

- Antakelig må de appellere til folk som ikke er spesielt kristne eller dem som ikke liker mer tradisjonelle fagforeninger, sier hun.

- Surfer på andre

Grunnen til at den kristne fagforeningen har lyktes i Danmark og ikke i Norge, henger ifølge Nergaard sammen med den danske a-kasseordningen. Alle danske arbeidstakere må være tilknyttet en a-kasse (arbeidslivskasse) for å ha rett på dagpenger.

Disse ble tidligere administrert av fagforeningene og var rettet inn mot spesifikke bransjer. Kristne fagforeninger som henvendte seg til alle typer arbeidstakere falt derfor utenfor.

I 2002 ble bestemmelsene om a-kassene endret slik at flere arbeidstakerorganisasjoner kunne komme på banen, og fremveksten av såkalte «gule» fagforeninger skjøt fart.

Gule fagforeninger er ifølge Store norske leksikon tidligere blitt brukt som skjellsord om foreninger som organiseres i samråd med bedriftsledelsen for å hindre streik.

- Disse fagforeningene surfer på at andre holder orden på dansk arbeidsliv. De har ikke overenskomster eller egne tillitsvalgte, men tilbyr billig medlemskap. Derfor har de tatt mange av de danske LO-forbundenes medlemmer, sier Nergaard.

- Har tradisjonelle fagforeninger noe å lære av dem?

- Nei, med mindre konkurranse på kontingent er noe du kan lære. De tilbyr ikke fagforeningsmedlemskap slik vi kjenner det ut fra den norske modellen.

Leder Kristin Fjellman i norske Krifa sier at hennes organisasjon anerkjenner den jobben norsk fagbevegelse har gjort for arbeidslivet, men at de ønsker å tilby et alternativ.

- Vi tror det finnes flere veier til målet, og streik er ikke noe vi er tiltrukket av. Vi er opptatt av å være fremoverlente, moderne og et alternativ, sier Fjellman.

Dagsavisen lyktes ikke i å få en kommentar fra dansk eller norsk LO.

DETTE ER KRISTELIG FAGFORENING

* Opprettet i Danmark i 1899 som en motpol til de «sosialistiske fagforeningene».

* Politisk nøytral. Bygger på et kristent livs- og menneskesyn.

* Organiserer lønnstakere innenfor alle fag.

* Avstår fra streik.

* Etablerte en egen avdeling i Norge i 2008.

* Norske Krifa inngår ikke i noen av de fire hovedsammenslutningene og har ikke tariffavtaler, men fremmer likevel lønnskrav på vegne av medlemmene.

* Krifa i Norge har ca. 2.000 medlemmer.

* I Danmark er Krifa del av flere kollektive tariffavtaler, blant annet med motparten Kristelig Arbeidsgiverforening. Alle avtalene er uten streikerett.

* Danske Kristelig Fagforening har omtrent 190.000 medlemmer.

Kilder: Krifa, Kapital, Vårt Land

Image-text:

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt