AddToAny

Kode museum i Bergen permitterer

Kode museum i Bergen permitterer
Koronastenging gir dramatisk tap av inntekter for museer som er avhengige av billettinntekter og turister.
Kode museum i Bergen sendte permitteringsvarsel til 38 av sine 71 ansatte allerede tirsdag 17. mars.

- Situasjonen hos oss er alvorlig og den er akutt, sier strategi- og kommunikasjonsdirektør Haakon Thuestad til Forskerforum.

Årsaken er at når museet er stengt på grunn av koronaviruset taper de salgs- og billettinntekter og det er den største inntektskilden etter offentlig støtte. Museet regner med å tape 17 millioner kroner.

- Det er med tungt hjerte overfor våre ansatte vi gjør dette. Selv om Kode er det største museet utenfor Oslo, så er økonomien vår som kjent svært skjør og utsiktene til en langvarig krisesituasjon med stengte bygg rammer oss hardt, sier direktør Petter Snare i en pressemelding.

De permitterte kommer fra alle museets avdelinger, og bare de som må ivareta kritiske oppgaver, nært forestående prosjekter og grunnleggende administrasjon er igjen.

Ingen oppsparte midler

Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen er Norges nest største kunstmuseum, men har lenge beklaget at de kun får tre prosent av den offentlige støtten som går til Nasjonalmuseet i Oslo.

- 2020 var det første året vi skulle gå i balanse og vi har ikke noe likviditet å tære på. Når inntektsstrømmen forsvinner, har vi ikke penger til å kjøre lønn om noen måneder. Da er dette konsekvensen, vi har kommet gjennom ganske mye, men her er det stopp, sier Thuestad.

Uforutsett hendelse

I utgangspunktet skal ikke kulturinstitusjoner som har mer enn halvparten av inntektene sine fra staten kunne permittere. Men den plutselige korona-stengingen kan være en grunnlag for et unntak fra regelen.

- Dette er en uforutsett hendelse, så unntaket slår inn. Alle våre vurderinger og juridiske råd tilsier det, sier Thuestad.

- Det er ikke sånn lenger at de institusjonene som har offentlige tilskudd kan leve av det. For vår del er det turistsesongen som står for størstedelen av egeninntektene, så når den brått forsvinner har vi et underskudd og ikke penger til å gjøre noe som helst.

Ingen redningspakke

Siden museet får offentlig støtte er de ikke inkludert i den første tiltakspakken fra Kulturdepartementet som kom onsdag 18. mars. Den skal dekke tapte billettinntekter, men bare for de delene av kulturlivet som ikke får offentlig støtte.

Thuestad forteller at de har sendt brev til Kulturdepartementet og bedt om strakstiltak, men foreløpig ikke mottatt svar.

Image-text:

Stengt: - Selv om Norge åpner igjen, så ser vi turistsesongen som ødelagt, sier Haakon Thuestad. Foto: Kode museum

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Norce permitterte forskere for å spare penger. Forskerforbundet fikk instituttet til å snu, sier tillitsvalgt.
Forskerforum 06.04.2020
Elever, studenter og forskere får økt tilgang til digitalt materiale under koronakrisen. Folkebibliotekene får 20 millioner kroner til kjøp av e-bøker.
Forskerforum 06.04.2020
Universiteter og høyskoler bruker Zoom på en sikker nordisk server, ifølge Uninett.
Forskerforum 03.04.2020
Alle kan ikke norsk godt nok. Det går ut over det faglige, det sosiale, integrering og fellesskap ifølge kronikkforfatterne, som har undersøkt språkpraksisen ved et universitet.
Forskerforum 03.04.2020
Koronakrisen gjør at laboratorier må stenge og forskningsprosjekter settes på vent. Hvis Edvard Moser må stenge hele dyrelaboratoriet, frykter han at flere års arbeid går til spille.
Forskerforum 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt