AddToAny

Klassiske bygg kan få oss til å føle oss tryggere

En norsk studie viser at folk stort sett trives best i byrom med tradisjonell arkitektur, med lave og detaljerte bygninger. Kan evolusjonen ha noe å si for hvilken arkitektur vi foretrekker?
Det var forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som gjennomførte studien.

Forskerne brukte VR-briller for å studere hvordan folk opplever ulike steder i Oslo, og konkluderte med at tradisjonelle byrom var betydelig mer populært enn moderne og minimalistiske byrom.

Virtuell realitet-briller gjør at man kan oppleve omgivelser i 3D, og er det nærmeste man kommer å være fysisk til stede selv.

Testpersonene fikk bevege seg på åtte ulike steder i Oslo, og vurderte følelsene de fikk av å være på de forskjellige stedene. De skulle blant annet plassere følelsene sine på en skala fra spennende til kjedelig, trygt til utrygt og behagelig til ubehagelig, skriver NMBU på sine nettsider.

Evolusjon og estetikk

I studien var det Bankplassen i Kvadraturen i Oslo sentrum som skåret høyest av alle stedene. Byggene på Bankplassen ble oppført mellom 1821 og 1906, og fikk et nytt tilbygg i 1986.

Nedre del av Toftes gate i bydel Grünerløkka kom dårligst ut. Øvre del av gaten er preget av bygg fra 1800- og 1900-tallet, mens nedre del har flere bygg som er oppført i nyere tid.

Generelt kom stedene med gamle, klassiske bygg, som er lavere og har flere ornamenter og detaljer, bedre ut enn områdene med moderne arkitektur og nyoppførte bygg.

Anja Valseth er ikke involvert i studien, men har mastergrad i miljøpsykologi og jobber med stedsutvikling og byplanlegging i Leva Urban Design. Hun forteller at det kan være ulike grunner til at folk foretrek

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Har vi blitt så vant til kunstig belysning at vi glemmer å sette pris på mørket? Det er et av temaene i denne episoden av Pia og psyken, gjestet av journalist og forfatter Kjetil Østli.
Psykologisk.no 06.12.2021
Nye studier tyder på at det psykedeliske stoffet psilocybin har effekt mot både alvorlig depresjon og alkoholavhengighet. Behandlingen kan være tilgjengelig i Norge om noen få år, sier forsker og psykologspesialist Ivar Goksøyr.
Psykologisk.no 01.12.2021
De siste årene har antall personer som oppsøker behandling grunnet kjønnsinkongruens, økt. Men det er uklart hvorfor. Det er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 30.11.2021
I år er det spådd at vi vil bruke 3,3 milliarder kroner under Black Week. Sannsynligheten for at alt dette er planlagte og nødvendige kjøp, er svært liten.
Psykologisk.no 26.11.2021
Norske arbeids- og organisasjonspsykologer må følge opp de nye globale initiativene for å demokratisere arbeidsplasser, skriver Brita Bjørkelo og Guy Notelaers.
Psykologisk.no 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt