AddToAny

Klart flertall for å beholde opptakskrav til lærerstudier

Politikerne er bekymret over flukten fra lærerstudiene, men ønsker likevel ikke å fjerne dagens krav til skolepoeng og karakterer i norsk og matte.
Over 700 studieplasser ved ti universiteter og høgskoler som tilbyr grunnskolelærerutdanninger står tomme etter at fristen for å registrere seg som student har gått ut.

Situasjonen er alvorlig, ifølge statssekretær Oddmund L. Hoel (Sp) i Kunnskapsdepartementet, som ikke ser at det finnes noen enkel løsning eller noe trylleformular som vil bedre situasjonen.

Khrono spurte ham om en løsning kan være å fjerne de spesielle opptakskravene i norsk og matematikk ved grunnskolelærerutdanningene. Hoel viser til opptaksutvalget som skal legge fram sin utredning i starten av desember.

- Vi ønsker en bred debatt rundt mange sider av dagens opptakssystem og ønsker også debatten rundt opptakskravene til lærerutdanningene hjertelig velkommen, sa Hoel.

Stort flertall mot å endre krav

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet ønsker å fjerne karakterkravene i norsk og matematikk.

- Vi skal ha klare minstekrav for karakterer og Arbeiderpartiet ønsker ikke å fjerne disse, skikkethetsvurderinga skjer selvsagt gjennom lærerutdanninga, sier utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet til Khrono.

Det eneste av de sju partiene Khrono har snakket med som vil endre opptakskravene er SV. Venstre og MDG er åpne for at opptakskravene bør diskuteres, men ikke nødvendigvis endres.

- Vi ser fram til å høre hvordan opptaksutvalget vurderer dette, men jeg tror ikke det er noen quick fix å redusere kravene når det grunnleggende problemet er at rekrutteringen til utdanningen er for lav, sier Venstres Abid Raja.

Høyre: Krav gir bedre gjennomføring

Margret Hagen (H) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget viser til at karakterkravene gir bedre gjennomføring på lærerutdanningene.

- NIFU-rapporten om det norske opptakssystemet til høyere utdanning bekrefter en positiv sammenheng mellom karaktersnitt fra videregående skole og gjennomføring og karaktersnitt i høyere utdanning, og det er høyere gjennomføring blant lærerstudentene nå, enn før firerkravet ble innført. Det er viktig at flere fullfører utdanningen, da mener vi karakterkravet er viktig. Å senke kravene er feil vei å gå, sier hun.

Lise Selnes (Ap) sier at det må fortsatt være minstekrav for karakterer og at Arbeiderpartiet ikke ønsker å fjerne disse.

- Alle elever i Norge skal ha en kvalifisert lærer, nedgangen i rekruttering av lærere må tas på største alvor. Endringen i karakterkrav som allerede er gjort, har ført til flere kvalifiserte søkere, men langt fra nok. Tallene vi ser fra Nord universitet e

Les mer

Flere saker fra Khrono

VID vitenskapelige høgskole får anerkjennelse for sin strategiske satsing på studentmobilitet og internasjonalisering.
Khrono 30.11.2022
Den norske kyrkja utmerker seg negativt samanlikna med folkekyrkjene i nabolanda. Dei har på ein ganske annan måte rekruttert biskopar frå akademiske toppstillingar, skriv Hallgeir Elstad.
Khrono 30.11.2022
I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Khrono 30.11.2022
Vi kan aldri godta at noen ødelegger kunst som et politisk virkemiddel, for som debatten den siste tiden har vist er veien derifra til å diskutere politisk motivert vold skremmende kort, skriver Ivar Fossberg Aulie.
Khrono 29.11.2022
Ap og Sp er enige med SV om å øke studiestøtten, men står fast på å innføre skolepenger for studenter utenfor EØS. Griegakademiet og Havforskningsinstituttet får jobbe videre med sine byggeprosjekter.
Khrono 29.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt