AddToAny

Klar med nye krorona-milliarder - skal hjelpe landets gründere gjennom krisen

Klar med nye krorona-milliarder - skal hjelpe landets gründere gjennom krisen
Regjeringen klar med en krisepakke til norske gründere.
Mange norske virksomheter opplever nå en akutt likviditetskrise som følge av tiltakene for å begrense spredningen av Covid-19 og stadig flere rapporteres som arbeidsledige.

Norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne, blant annet med en arbeidsledighet på over ti prosent.

På en pressekonferanse fredag formiddag kunne regjeringen legge nye milliarder på bordet.

- Norge har nå det høyeste antallet permitterte og arbeidsledige siden andre verdenskrig. Kampen for å slå ned smitten, skaper store problemer for bedrifter og enkeltmennesker over hele landet, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Regjeringen foreslår blant annet en ny tiltakspakke på nærmere fem milliarder kroner, der halvparten av pakken går til styrking av tilskudd til gründere og vekstbedrifter.

- Fremtidens arbeidsplasser blir skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer. Vi skal gjøre det som trengs for å støtte landets gründere og vekstbedrifter nå - og for fremtiden. Kompensasjonsordningen vil også være med på å løse noen av dagens akutte utfordringer, sier næringsminister Iselin Nybø.

- Vi foreslår å styrke tilskuddene til etablering og vekst med 2,5 milliarder kroner. Dette vil hjelpe små og mellomstore selskaper med utviklingsprosjekter som raskt kan skape ny aktivitet og hindre unødvendige permitteringer som følge av kortsiktige økonomiske problemer, fortsetter næringsminister Iselin Nybø.

Støtter gründerhus og inkubatorer

I en melding fra Næringsdepartementet har det de senere årene vokst fram mange private gründerhus og inkubatorer som får fart på oppstartsselskaper og kobler gründere med investormiljøer.

Inntektene deres avhenger av bedrifter som selv har fått problemer på grunn av krisen, og mange av disse miljøene står i fare for å gå konkurs. For å hjelpe disse miljøene foreslås det en tilskuddsordning under Innovasjon Norge på 50 millioner kroner. Disse miljøene har mye av æren for at vi har fått den raske fremveksten av et solid, samarbeidsorientert økosystem som produserer noen tusen teknologiselskaper hver år.

Øker bevilgning til næringsrettet forskning

Regjeringens forslag til tiltakspakke omfatter også en styrking av bevilgningen til næringsrettet forskning på 250 millioner kroner som skal bidra til at forsknings- og innovasjonsaktiviteten i bedriftene opprettholdes gjennom krisen.

Øker bevilgning på likviditetslån

Innovasjon Norges innovasjonslåneordning foreslås økt med 1,6 milliarder kroner, til 3 milliarder kroner. Dette skal gå til likviditetslån, med en avdragsfri periode og deretter nedbetaling tilpasset situasjonen. Innovasjonslån skal stimulere til investeringer i innovativ virksomhet og kan bidra til å sikre oppstart og videreføring av omfattende prosjekter. Det foreslås også 300 millioner kroner for å gi bedrifter som er rammet av krisen betalingslettelse gjennom utsettelse i avdrag- og/eller rentebetalinger for eksisterende eller nye innovasjonslån.

Styrker egenkapitalen for bedrifter i tidlig fase

Mange oppstarts- og vekstbedrifter tærer på egenkapitalen for å holde hjulene i gang. Regjeringen vil tilføre Investinor 1 mrd. kroner for å styrke tilgangen til egenkapital for bedrifter i tidlig fase.

Image-text:

Nye krise-milliarder:

Erna Solberg og regjeringen kunne fredag formiddag legge frem ytterligere økonomiske hjelpepakker for å støtte bedrifter og næringsdrivende, sikre arbeidsplasser og styrke næringslivet som rammes hardt av koronavirusutbruddet i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

- Da koronapandemien traff Norge som et sleggeslag 12. mars fikk de norske mediebyråene over natten snudd hverdagen på hodet, skriver Børre Sunde.
Kampanje 30.05.2020
Nordmenns digitalbruk har skutt i været under koronaepidemien
Kampanje 30.05.2020
For andre år på rad øker inntektene for NTB. I 2019 hadde nyhetsbyrået en vekst på nesten ni prosent.
Kampanje 29.05.2020
Postdoktor i retorikk om statsrådenes krisekommunikasjon.
Kampanje 29.05.2020
Shoots styrker satsningen på mat og henter inn Gitte Witt og Filip Loebbert på eiersiden i byrået.
Kampanje 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt