AddToAny

Klager Filter Nyheter til PFU for manglende omtale av naziflagg-frifinnelse

Klager Filter Nyheter til PFU for manglende omtale av naziflagg-frifinnelse
Redaktøren viser til omtale på Twitter. Filter Nyheter har fått sin denne sommeren. Avisa omtalte i fjor høst at tre menn ble i Kristiansand tingrett etter å ha hengt opp hakekorsflagg i byen.
Men etter at mennene fikk dommen omgjort og ble i juni i år, gikk det bare et par døgn før en PFU-klage tikket inn mot nettavisa som følger høyreekstreme miljøer nøye.

Etterlyser omtale

Klagen er skrevet av Johan Slåttavik, med samtykke fra en av de nå frikjente mennene, Ronny Bårdsen. Begge er kontroversielle figurer: Slåttavik har tidligere, av ulike grunner, fått tekster, og har blant annet uttalt at han mener Anders Behring Breivik stiller noen rimelige spørsmål.

Bårdsen har ifølge vært aktiv i Den nordiske motstandsbevegelsen, i likhet med de to andre nå frikjente mennene i flaggsaken.

I klagen vises det til punkt 4.5 i, der det lyder: « Det er god presseskikk å omtale en rettskraftig avgjørelse i saker som har vært omtalt tidligere.»

«Nå har det snart gått tre dager, og oppdateringen i saken er fremdeles ikke publisert av Filter», skriver Slåttavik i et tillegg til klagen, sendt 1. juli.

Dommen ble for øvrig ikke rettskraftig før rundt 10. juli: Da bekreftet Statsadvokatene i Agder at de fra lagmannsretten.

Viser til Twitter-post

Filter-redaktør Harald Klungtveit sendte sitt tilsvar bare to dager etter at klagen ble registrert.

«Det er riktignok en positiv utvikling om det skulle være slik at den aktuelle nazistiske organisasjonen nå har gått bort fra å fremme henrettelse av journalister ved hengning og i stedet vil benytte seg av pressens selvdømmeordning», skriver Klungtveit.

Filter har om Den nordiske motstandsbevegelsens bruk av plakater der politikere og journalister omtales som «folkeforrædere», samt grafikk med hengeløkker og teksten «reservert for folkeforrædere»

I tilsvaret, sendt 3. juli, påpeker Klungtveit at dommen ikke er rettskraftig ennå, og mener samtidig at det er uriktig at Filter ikke har omtalt dommen.

Han viser til at Filters omtalte frikjennelsen, med lenke til NRKs artikkel om saken, allerede 29. juni.

De tre nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen som i fjor ble dømt i tingretten for å ha hengt opp hakekorsflagg og bannere med teksten «Vi er tilbake» i Kristiansand 9. april 2018, er frikjent for hatefulle ytringer i lagmannsretten:

- Filter Nyheter (@FilterNyheter)

«Aktuelt med ytterligere omtale»

«Det er åpenbart aktuelt med ytterligere omtale av den svært interessante dommen i Filter Nyheters publiseringskanaler, men vi ønsker ikke å gå i en diskusjon med utenforstående om hvilke artikler redaksjonen eventuelt arbeider med eller når de er planlagt publisert», avslutter Klungtveit i tilsvaret.

Klungtveit opplyser til Journalisten torsdag at han per nå ikke har nærmere kommentar enn at PFU-klagen blir besvart på vanlig måte.

Ifølge presseforbundets har Filter kun fått én klagesak opp til full behandling i utvalget.

Nettavisa, som har eksistert siden 2016, har fremdeles til gode å bli felt i Pressens Faglige Utvalg.

Image-text:

Filter Nyheter og redaktør Harald Klungtveit klages inn til PFU.

Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Familiemedlemmer reagerer sterkt på opptak fra begravelse.
Journalisten 22.09.2020
Altibox og RiksTV følger i fotsporene til Canal Digital. Flere TV-distributører varsler at de øker prisene på Premier League-fotball etter at TV 2 satte opp sin pris for produktet, melder Kampanje.
Journalisten 22.09.2020
Hovedgrunnen til at det blir vanskeligere for frilanserne er foruroligende.
Journalisten 22.09.2020
Tre år siden artiklene som utløste søksmål. Onsdag 23. september starter Eidsivating lagmannsrett behandling av ærekrenkelsessaken mot lokalavisa Raumnes.
Journalisten 22.09.2020
Slutter i Journalisten. Journalistens journalist Kristine Lindebø begynner i mars i ny jobb i Vesterålen Online (VOL) som reportasjeleder. Hun slutter derfor i Journalisten, hvor hun har jobba i tre år ved årsskiftet.
Journalisten 22.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt