AddToAny

Kjøpte du mer enn planlagt under Black Week? Det er neppe tilfeldig

I år er det spådd at vi vil bruke 3,3 milliarder kroner under Black Week. Sannsynligheten for at alt dette er planlagte og nødvendige kjøp, er svært liten.
Her er noen av triksene som blir brukt for å få deg til å kjøpe ting du egentlig ikke trenger.

Nordmenn har en samlet usikret forbruksgjeld på over 150 milliarder kroner, ifølge tall fra Gjeldsregisteret. Det høres kanskje mye ut, men det er faktisk en nedgang fra tidligere år. Vi har vært flinkere til å betale ned kredittlånene våre under nedstengingen av samfunnet enn tidligere, men vi er likevel på verdenstoppen når det kommer til forbrukslån og kredittgjeld i befolkningen.

Høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Halldor Örn Engilbertsson, forteller at det har mye med psyken vår å gjøre.

- Vi lar oss påvirke og gjør irrasjonelle ting, det er det ingen tvil om, men årsaken til dette kan være fundamentalt psykologisk. Jeg tror det handler om mangel på selvregulering, sier han til Psykologisk.no.

Engilbertsson er også stipendiat ved Norges Handelshøyskole, der han jobber med en doktorgrad i forbrukerpsykologi.

- Det er absolutt bekymringsverdig at flere er villige til å ta risikoen med økt gjeld for å tilfredsstille behovene. Det er et samfunnsproblem, mener han.

Under store handelsdager og salgsperioder kan vi

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Mange tidligere ELTE-studenter får ikke jobbe som det de har brukt fem år på å utdanne seg til: - Vi står i et vakuum vi ikke kommer oss ut av.
Psykologisk.no 20.01.2022
For 20 år siden var heroin hovedårsaken til overdosedødsfall, og menn var den dominerende gruppen. I dag er det mest av smertestillende legemidler, og kvinneandelen ser ut til å stige, melder rop.no.
Psykologisk.no 18.01.2022
Men hva man har lett for å bli hekta på, og hvorfor, varierer i stor grad, forteller psykolog og spillutvikler Gaute Godager i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 17.01.2022
Psykologisk.no starter det nye året med å utvide redaksjonen. Synnøve Fonneland trer nå inn i et ettårig engasjement som avisas fjerde journalist.
Psykologisk.no 17.01.2022
For snart tjue år siden regnet en britisk psykolog seg frem til hvilken dag i året som er den mest deprimerende. Han landet på den tredje mandagen i januar - dagen i dag.
Psykologisk.no 17.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt