AddToAny

Kjært barn har samme navn

Kjært barn har samme navn
Når en forståsegpåer mener nettavisen din er en Lada. #denfølelsen
«Navn er vanskelig. Vanskelig å gi, å ha, å huske, å leve med, å bli kvitt» - Linn Ullmann.

I 1995 besøkte jeg Russland for første gang. En venn av venn hentet oss på flyplassen. På vei til bilen spurte mitt reisefølge hva slag bil han hadde. «Rød», var svaret.

For ham var det opplagt. Bil var lik Lada.

Avis = 24.no?

La oss gjøre et mentalt hopp. Til avisnavn. Ikke i Russland, men her hjemme. Tar vi for oss de siste 150 årene, blir det raskt innlysende at det ikke er nytt at aviser heter det samme. Eller delvis det samme.

Mange av dem heter noe med «avis». Eller «blad». Vi har også en del varianter med «posten» i navnet, flere «tidende» og noen «budstikker». Kjent stoff for de fleste. Og ja, man kunne nok være mer originale enkelte steder.

Men har vi lært noe av det? Neppe. Skal man lansere en ny nettavis, kan man få inntrykk av at «default»-løsningen i dag er 24.no. At «24» er det samme som avis. Slik Lada var lik bil i Moskva i '95.

Ditt, mitt og i

Joda, det finnes alternativer. Antall i-aviser viser en økende trend. iLevanger, for å ta et eksempel, kom i fjor. Eller «mitt». MittLillestrøm. MittJessheim. MittLillehammer. Så fargeskalaen er litt bredere enn kun «rød», men hvor mange 24.no-nettsteder er det plass til der ute?

Jeg tenker da selvsagt ikke fysisk. Det er god plass på internett, men er vi sikre på at alle nysatsinger skal hete nettopp 24-et-eller-annet? Og blir ikke leserne forvirret når det kun er én bokstav eller to som skiller M24 (som Medier24 nå vil hete) og MN24, som er økonomisatsingen til Adresseavisen? Eller NT24 - som er næringslivsavisen for dem litt lenger nord i Trøndelag?

Heter alle de nye nettavisene det samme fordi 24.no er et fantastisk godt navn som leserne elsker og forstår - eller blir alle nettsidene hetende dette fordi vi... ja, kanskje kunne vært litt mer kreative?

24 med 24

Her kommer en liste som absolutt ikke er komplett, med 24 norske nettsteder som heter 24.no og som alle leverer nyheter (de fleste også redigert etter Redaktørplakaten):

lister24.no, kode24.no, trondheim24.no, drmn24.no, indre24.no, nt24.no, rett24.no, nord24.no, randaberg24.no, e24.no, medier24.no (m24.no), energi24.no, stord24.no, mn24.no, kom24.no, steinkjer24.no, landbruk24.no, øygarde24.no, nn-24.no, veier24.no, inside24.no, elbil24.no, flysmart24.no og hitra24.no.

Dette er også kun norske. Navnetrenden startet ikke her. Internasjonalt drukner vi i nettstedet som har «24» i navnet sitt, og det finnes også nok av kommersielle løsninger der ute som bruker 24 navnet, med eller uten.no.

Døgnet blir for kort

Hva blir det neste? At noen tar en Spinal Tap. Ikke med forsterkere som går til 11, men oppretter 25.no. Nettstedet som er oppdatert 25 timer i døgnet.

For det er strengt tatt her jeg som middelaldrende sur mann egentlig har mitt ankepunkt:

Lover ikke disse navnene mer enn de kan holde, nemlig nyheter og oppdateringer 24 timer i døgnet? Hvor mange av disse nettsidene kan levere det? Og forsøker å levere det?

I stedet for å klage, bør vi kanskje bli med på moroa. Er verden klar for Journalisten24? Domenet er ledig. Eller hva med Jo24? J24?

Skal vi være helt ærlige, bør vi kanskje heller kalle oss for Journalisten7-23. Det er stort sett i dette tidsrommet vi publiserer nye saker. Eller være mer internasjonale og heller bruke 7-Eleven. Ikke noe dårlig navn det.

Og hva med å starte noen fysiske butikker hvor vi selger papirutgaven vår. Kan eventuelt kombineres med salg av pølser. Pussig at ingen har tenkt på det før...

Image-text:

Skal man lansere en ny nettavis, kan man få inntrykk av at «default»-løsningen i dag er 24.no. At «24» er det samme som avis.

Foto: Roger Aarli-Grøndalen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Den legger skylden direkte hos kronprinsen. Den tyrkiske domstolen som fører saken mot saudiaraberne tiltalt for drapet på Jamal Khashoggi, vil ikke inkludere den amerikanske rapporten som bevis i saken.
Journalisten 04.03.2021
Statssekretær Jens Frølich Holte avviser kritikken fra IFJ.
Journalisten 04.03.2021
- Dette er kjempestas. Blant 1700 innsendte bidrag, vant NRK sin klasse i Digital News Design-konkurransen. Bak kåringen står The Society for News Design (SND), og den regnes som en de største konkurransene for visuell journalistikk i verden.
Journalisten 04.03.2021
Skaperne av vindkraft-film klager Faktisk.no inn til PFU.
Journalisten 04.03.2021
Å publisere video - også av politiet - handler om ytringsfrihet, på samme måte som om det var en tekst eller et utsagn. Så får heller feilaktige fremstillinger møtes med fakta.
Journalisten 04.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt