AddToAny

Kjærlighet til ost og stølsliv

Målet er å gjøre Hol til en ostedestinasjon i verdensklasse. Suksessoppskriften er samarbeid, lange ystetradisjoner og stølsmelk fra dyr som har beita på friskt fjellgress.
En tidlig fredags morgen triller en turistbuss inn i Hol sentrum. Målet for turen er Hol Ysteri, og passasjerene er kommet i ens ærend for å handle ost. Køen foran disken blir lang, og ysteren sjøl, Tim Reidar Stenberg og samboeren Heli, betjener de besøkende og deler villig ut smaksprøver. Side om side i disken ligger premierte oster fra bygda som har lange tradisjoner med ysting.

- Disse kundene var på gjennomreise her tidligere og fant ut at de ville tilbake for å handle, så det er veldig moro, forteller Tim.

Smilende kunder forsvinner ut av butikken, mange med en stor geitost fra Prestholt, og inn kommer ostegeneralen sjøl, Pål Knutson Medhus. Pål er prosjektleder og en av initiativtakerne til det som har blitt Ostebygda, et samarbeidsprosjekt som involverer åtte gårder i Hol kommune. Nå er forretningssamarbeidet en av finalistene til «Årets lokalmatgründer 2019» som deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, og dagligvarekjeden MENY.

Ostebygda ble født

- Det var her inne over mange kopper kaffe med Tim at det hele begynte for tre år siden, forteller Pål, og peker inn i gårdsbutikken. Han er selv odelsgutt fra Hol, har bakgrunn som kokk og har blant annet vært turistsjef i bygda.

Ostebygda

Et fellesskap for osteprodusenter

Holder til i Hol kommune i Hallingdal

Fellesskapet består av åtte produsenter:

Rueslåtten Ysteri

Jakobsplass

Fagerd

Les mer

Flere saker fra Traktor

Tidligere i år ble aldersgrensen for å kunne kjøre mopedbil senka fra 18 til 16 år.
Traktor 23.08.2019
Markedssjefen samla troppene på hjemgården HCP har utvikla god tradisjon for å samle forhandlere og andre tilknyttede aktører når strategier for framtida skal landes.
Traktor 22.08.2019
- Reservedelsspesialisten utvider staben med fast ansatt i Danmark
Traktor 19.08.2019
- Inviterer til traktorparade 21. september Lørdag 21. september inviterer Jæren Gråtasslaug og Potetfestivalen på Jæren til nasjonal Gråtassparade. Målet er å slå verdensrekord i "Gråtassing", som per i dag er på 65 traktorer i rekke.
Traktor 19.08.2019
Se Tina Brennbakks bidrag til Årets slåttonnvideo! Førsteslåtten er berga med godt hell hos de fleste bønder rundt om i det ganske land.
Traktor 15.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt