AddToAny

Kirka opprettet universiteter i middelalderen for å hegne om fornuften. Men hva nå?

Hvis kollegial enighet blir den nye akademiske normen vil universitetene opphøre som arnested for ny kunnskap. Og man kan ikke regne med at den katolske kirka igjen skal komme til unnsetning, skriver Per Arne Bjørkum.
Middelalderen var en tid da de fleste trodde på Gud, men det var også en tid da den intellektuelle eliten verdsatte fornuften. Evnen til å tenke selv, det vil si det rasjonelle intellektet, var sett på som gave fra Gud og han forventet at vi, hver og en av oss, brukte den.

Den katolske kirka opprettet derfor universiteter for å gi den individuelle fornuften et sted der den kunne utfolde seg. Professorene bestemte selv pensum - og hva de forsket på. De som oppholdt seg ved universiteter, også studentene, hadde høy status og nøt godt av visse juridiske og økonomiske privilegier. Universitetene ble en fri/nøytral sone i samfunnet - en institusjon.

Det var ikke kirka som gjorde at vitenskapelig metode ikke så dagens lys i senmiddelalderen, men Aristoteles. Per Arne Bjørkum Professor II, NTNU/UiS

Man utdannet leger, jurister og teologer, men hovedoppdraget var å bidra til økt kunnskap om Gud. Det kan fortone seg som et snevert oppdrag, men det var to forskjellige veier til kunnskap om Gud: Bibelen («The Book of God») og Naturen («The Book of Nature»). Man var i grove trekk enige om arbeidsdelingen. De som studerte naturen, det vil si det Aristoteles (384-322 f.Kr) hadde skrevet om den, hadde stor frihet. Bibelen var nemlig ifølge Augustin (354-430 e.Kr.) ikke sett på som en lærebok om naturen.

De aller fleste studerte tekstene til Aristoteles før de gikk løs på sin profesjonsutdanning. Teologene var spesielt begeistret av logikken/syllogismen til Aristoteles. Gud var nemlig også logisk. Han var allmektig, men ikke selvmotsigende. Det var imidlertid tekster i Bibelen som kunne gi inntrykk av at han var det. Det måtte man rydde opp i. I den sammenheng var logikklæren til Aristoteles som sendt fra himmelen.

Logikken/fornuften hadde en vik

Les mer

Flere saker fra Khrono

Utvides kompetansekravene på barnetrinnet, kan vi få mye bedre opplæring i de estetiske fagene, til beste for elevene, lærerne og kulturlivet, skriver forbundsleder Hans Ole Rian i Creo - forbundet for kunst og kultur.
Khrono 15.11.2019
Amerikanske Austin Lavender er ikke som andre utenlandsstudenter i Norge: Han trives på utdanningen sin og er ikke ensom.
Khrono 15.11.2019
Dekan Helge Dahle ønsker ekstern vurdering av situasjonen ved Universitetet i Bergen etter at rektor Dag Rune Olsen har søkt rektor-stillinga ved NTNU. Olsen viser til Kunnskapsdepartementet.
Khrono 14.11.2019
Kommersialisering av høyere utdanning er en farlig trend som rammer studenter verden over, og utarmer kvaliteten i høyere utdanning, skriver Sunniva Folgen Høiskar som er ungdomsdelegat på Unescos generakonferanse.
Khrono 14.11.2019
Styreleder og styremedlem trekker linjer til Nesna-saken, og mener politikerne må vurdere om de ønsker at Politihøgskolen skal gå i retning av å bli etatsskole igjen.
Khrono 14.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt