AddToAny

Kirka opprettet universiteter i middelalderen for å hegne om fornuften. Men hva nå?

Hvis kollegial enighet blir den nye akademiske normen vil universitetene opphøre som arnested for ny kunnskap. Og man kan ikke regne med at den katolske kirka igjen skal komme til unnsetning, skriver Per Arne Bjørkum.
Middelalderen var en tid da de fleste trodde på Gud, men det var også en tid da den intellektuelle eliten verdsatte fornuften. Evnen til å tenke selv, det vil si det rasjonelle intellektet, var sett på som gave fra Gud og han forventet at vi, hver og en av oss, brukte den.

Den katolske kirka opprettet derfor universiteter for å gi den individuelle fornuften et sted der den kunne utfolde seg. Professorene bestemte selv pensum - og hva de forsket på. De som oppholdt seg ved universiteter, også studentene, hadde høy status og nøt godt av visse juridiske og økonomiske privilegier. Universitetene ble en fri/nøytral sone i samfunnet - en institusjon.

Det var ikke kirka som gjorde at vitenskapelig metode ikke så dagens lys i senmiddelalderen, men Aristoteles. Per Arne Bjørkum Professor II, NTNU/UiS

Man utdannet leger, jurister og teologer, men hovedoppdraget var å bidra til økt kunnskap om Gud. Det kan fortone seg som et snevert oppdrag, men det var to forskjellige veier til kunnskap om Gud: Bibelen («The Book of God») og Naturen («The Book of Nature»). Man var i grove trekk enige om arbeidsdelingen. De som studerte naturen, det vil si det Aristoteles (384-322 f.Kr) hadde skrevet om den, hadde stor frihet. Bibelen var nemlig ifølge Augustin (354-430 e.Kr.) ikke sett på som en lærebok om naturen.

De aller fleste studerte tekstene til Aristoteles før de gikk løs på sin profesjonsutdanning. Teologene var spesielt begeistret av logikken/syllogismen til Aristoteles. Gud var nemlig også logisk. Han var allmektig, men ikke selvmotsigende. Det var imidlertid tekster i Bibelen som kunne gi inntrykk av at han var det. Det måtte man rydde opp i. I den sammenheng var logikklæren til Aristoteles som sendt fra himmelen.

Logikken/fornuften hadde en vik

Les mer

Flere saker fra Khrono

Fellesskapet betaler for kunnskapen som ligger i høyere utdanning. - Den må ut til alle som søker ny lærdom, sier utdanningsminister Henrik Asheim.
Khrono 28.05.2020
Dag Rune Olsen, leder for Universitets- og høgskolerådet, ville få Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet til å snu om arbeidsrelevans. Her er hva Støre kan love.
Khrono 28.05.2020
Dårligere undervisning med stengte universiteter gir dårligere læring for studentene og en ekspertgruppe mener prislappen for dette er 500 millioner kroner per måned.
Khrono 28.05.2020
1,5 av 3,2 milliarder til sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) er havnet i Trondheim. Nå tror Forskningsrådet at resten av landet kommer etter.
Khrono 28.05.2020
- Eg vil sjå djupt inn i augene den som veit korleis hausten vert, seier Volda-rektor Johann Roppen.
Khrono 28.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt