AddToAny

Kinas myke makt i hardt vær

Kinas myke makt i hardt vær
Nær 50 konfutseinstitutter er stengt. I Sverige er det nå slutt. I Bergen holder instituttet stand, tross påstander om sensur. Kinas myke makt er i hardt vær.
«Fyrsten er som vinden, folket som gresset. Gresset som vinden blåser på, må bøye seg.»

Konfutse (551-479 fvt.)

- Jeg har tidligere kalt konfutseinstituttene for en gjøkunge innen akademia, men jeg tror det er mer presist å kalle det en propagandasentral og lytterpost.

Kraftsalven kommer fra Harald Bøckman, tidligere forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og en av Norges fremste Kina-eksperter.

Det har nå gått mer enn femten år siden kinesiske myndigheter rullet ut storstilte ambisjoner for institutter i den kinesiske filosofens navn. De skulle ha tusen slike institutter i 2020.

Kinesiske lærere skulle sendes til universiteter over hele verden for å undervise i det kinesiske språket. Økonomisk og politisk makt skulle understøttes av «myk makt», slik Bøckman har formulert det.

Femti institutter stengt

Ambisjonen om tusen institutter ble ikke nådd, men siden 2004 er det blitt opprettet over 500 konfutseinstitutter.

Ett av dem ligger i Bergen.

- At de ikke har nådd målet sitt, skyldes nok en kombinasjon av byråkratisk megalomani og økende motstand internasjonalt, mener Bøckman.

For noe har skjedd.

De siste årene har det blåst kraftig rundt flere av konfutseinstituttene, fortellinger om kultureksport og språkopplæring er blitt sauset sammen med spionmistanker, stormaktspolitikk og anklager om trusler mot akademisk frihet.

Det er slikt som har bidratt til at det er blitt i Europa og Nord-Amerika.

I Norge har en rekke universiteter og høgskoler takket nei til kinesiske initiativ om å opprette konfutseinstitutter. Senest i fjor bestemte Høgskolen i Innlandet seg for å ikke ta imot invitasjonen, som ble begrunnet med at instituttene ligger. Med lignende begrunnelser har Universitetet i Oslo, NTNU, UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Sørøst-Norge tidligere avvist forespørsler om å etablere Konfutseinstitutt ved deres institusjoner.

I Bergen huser Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet dermed Norges eneste konfutseinstitutt.

I Sverige har det vært flere - men nå er det slutt. I disse dager settes punktum for femten år med konfutseinstitutter i Sverige.

Stenger i Sverige

I 2005 gikk de i front da det første instituttet i Europa åpnet ved Stockholms universitet. Nå er det over for det siste av fire slike institutter ved svenske universiteter.

Først stengte Stockholms universitet sitt institutt i november 2014. Så fulgte først Blekinge Tekniska Högskola og deretter Karlstads universitet.

Før jul varslet også Luleå tekniska universitet (LTU) at instituttet, som åpnet tilbake i 2011, skulle stenges. 30.juni går oppsigelsestiden formelt ut.

Samtidig kan Borlänge kommune fortelle Khrono at virksomheten ved et institutt i samarbeid med kommunen avsluttes med vårsemesteret. Falkenbergs gymnasieskola forteller på sin side at deres Confusius Classroom, som er instituttenes motsvar på gymnasnivå, stengte i forbindelse med skoleavslutningen nå i juni.

Så hva skjedde? Og hva er egentlig disse instituttene? Og hvem var Konfutse, eller Confucius?

Ifølge Bøckman handler det som sagt om såkalt «myk makt».

Myk maktutøvelse

- Siden de første konfutseinstituttene ble lansert i 2004, har disse utviklet seg til å bli kinesiske myndigheters viktigste framstøt for myk maktutøvelse innen undervisning og kulturformidling, sier han.

Forfatter Torbjørn Færøvik er inne på det samme. Den myke makten kobles gjerne til et annet begrep, sier han.

- De snakker om «Kinas fredelige fremvekst», de to begrepene henger sammen.

Ifø

Les mer

Flere saker fra Khrono

Urovekkende, sier førsteamanuensis om at en evolusjonskritisk artikkel har blitt publisert i et fagfellevurdert tidsskrift.
Khrono 07.07.2020
Regjeringen ønsker mer gjenbruk av forskningsdata og setter derfor ned et utvalg som skal se nærmere på uavklarte spørsmål.
Khrono 07.07.2020
Når det snakkes om etikk, moral og folkeskikk fra akademia, så fremstår de velskolerte som uskolerte, skrive Jens Petter Gitlesen.
Khrono 07.07.2020
Utenlandske studenter får visumene sine trukket tilbake dersom deres amerikanske universiteter velger å kun ha digital undervisning til høsten.
Khrono 07.07.2020
Undersøkelser viser risiko for frafall og manglende tilbakemelding til studentene. Fungerende Nokut-direktør Øystein Lund forventer at undervisningen ikke lenger tas på sparket til høsten.
Khrono 07.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt