AddToAny

Kanskje blir det likevel ikke noe «bærekraftsenter» på Nedre Blindern

Ideen om å opprette et bærekraftsenter på Nedre Blindern skapte uro på UiO i fjor høst. Nå har uroen for SUM stilnet, og bærekraftsatsingen har fått ny arbeidstittel.
- Vi kan se for oss Nedre Blindern som en «hub» for tverrfaglighet med bærekraft som overordnet tema.

Det var daværende UiO-rektor Ole Petter Ottersens visjon i 2017, på oppstartseminaret for planleggingen av. Siden den gang er drømmen om en tverrfaglig bærekraftsatsing på Nedre Blindern kommet stadig nærmere realisering.

De siste årene har satsingen blitt snakket om som (Oslo Science City), (Masterplan for eiendom), (i forbindelse med 2023-innspillet til statsbudsjettet) og (Stølen og Gornitzkas valgplattform).

Ønsket om et bærekraftsenter har imidlertid også møtt noe motstand. Og siste nytt er at det kanskje ikke blir noe «senter» for bærekraft. Kan det være lettere å samles om et «hus»?

Diskutert i ulike fora

I februar i år vedtok UiO-styret en lenge varslet. Forslaget om å nevne et «bærekraftsenter» konkret ble ikke tatt med, men strategien sier at man skal «Utrede mulighetene for en større bærekraftsatsing på Nedre Blindern».

En lignende formulering var allerede inkludert i, vedtatt året i forveien av forrige styre. I delen om Nedre Blindern heter det her at «UiO arbeider med å konkretisere en eventuell satsing på bærekraftinitiativet Oslo Sustainability Centre.»

En entusiastisk viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet Mette Halskov Hansen holder i trådene i dag:

- Jeg er veldig glad for at vi skal ha en satsing på bærekraft på Nedre Blindern. Som universitet har vi et ansvar for å bidra til løsninger i møte med den globale samfunnskrisen vi står ovenfor, framhever hun.

- Hvordan går det med arbeidet?

- Klima- og miljøstrategien har et klart forslag om en bærekraftsatsing på Nedre Blindern. Fram til nå har vi diskutert dette i ulike fora, i seminarer og med dekaner, men det har ikke vært gjennom den formelle strukturen. Nå er vi inne i en fase der vi må begynne å legge opp et fast løp for prosessen, med en tidsplan for hvordan dette skal utredes, oppsummerer viserektoren.

Kan starte virtuelt

Bærekraftsatsingen på Nedre Blindern ligger et stykke inn i framtiden. Lokalene der nede blir ikke ledige før de som holder til der i dag, flytter ut. Og det skjer først når det nye livsvitenskapsbygget er ferdig, anslagsvis i 2027.

Men UiOs satsing på bærekraft trenger ikke vente på dette. I tillegg til å diskutere innretningen på den framtidige satsingen på Nedre Blindern, jobbes det med mulighetene for et virtuelt senter i ventetiden. Slik kan man allerede nå begynne å styrke samarbeidet på tvers av fakultetene og dialogen med samfunnet.

Alt behøver for øvrig ikke kun å foregå virtuelt:

- En ting mange har etterspurt og som jeg godt kunne tenke meg at vi får til før lokalene på Nedre Blindern er ledige, er å få på plass noen lokaler der forskningsgrupper som jobber på tvers av fakultetene kan sitte sa

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Styret i Oslo universitetssykehus (OUS) vedtok fredag formiddag de endelige planene for nytt Rikshospital på Gaustad, nytt Aker sykehus og nedleggelse av Ullevål, melder NRK.
Uniforum 02.12.2022
UiO-ledelsen vil etablere et Bærekrafthus allerede fra neste år, og har pekt ut en arbeidsgruppe til å konkretisere forslaget. Nok en gang er fagforeningene utelatt.
Uniforum 02.12.2022
Alderstillegg og kjønnspoeng kan bli fjerna for søkjarar til høgare utdanning og ein standardisert opptaksprøve kan erstatta privatisteksamenar, føreslår Opptaksutvalet. NSO-leiaren er skeptisk til ein opptaksprøve.
Uniforum 01.12.2022
UiO meiner forslaget om studieavgifter for studentar frå land utanfor EØS og Sveits ikkje bør innførast. Det går fram av utkastet til ei høyringsfråsegn som blir lagt fram i Universitetsstyret på tysdag.
Uniforum 01.12.2022
Studentene ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet kan nå få karrierestøtte integrert i studieløpet. Leder for Karrieresenteret ved UiO sier det ikke finnes tilbud som Finn din framtid andre steder i Norge.
Uniforum 30.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt