AddToAny

Kan vi lære noe av lederstilen i tysk politi?

Kan vi lære noe av lederstilen i tysk politi?
Tysk politi har hatt en egen lederskapsmodell siden 1982. Hva kan norsk politi lære av den?
Ledelse er en nøkkelressurs når det gjelder å skape effektive og utviklingsorienterte organisasjoner. Slik også i politiet, både i daglig drift, i utvikling, endring/reform og i krise. Politilederes ledelseskompetanse og ledelseskapasitet settes ekstra på prøve ved reformer og ved ulike former for kriser.

Godt og effektivt lederskap er viktig på alle ledelsesnivåer i politiet.

Godt og effektivt lederskap er viktig på alle ledelsesnivåer i politiet, blant strategiske ledere, mellomledere og førstelinjeledere. Vi så nylig god og effektiv politiledelse på flere nivåer ved redningsoperasjonen etter raset i Gjerdrum. Her ble gode og effektive ledelsesprosesser demonstrert. Rapporten fra utvalget som skal evaluere redningsoperasjonen vil få stor interesse.

Politimeldingen behandles i disse dager, i den er holdninger, kultur og ledelse et tema. Ledelse og styring i og av politiet har aktualitet.

Vi har studert den eksisterende ledelsesmodellen i tysk politi, og en relativt nylig studie av lederstilen blant tyske politiledere. Vi har reflektert litt over disse, og stilt oss følgende spørsmål:

Kan vi lære noe av modellen?

Dyktighet og effektivitet

Dyktige politiledere kan motivere politifolk til å utføre kvalitetsmessig og etisk godt og effektivt politiarbeid. Fleming (2015) slår fast at effektivt (politi)lederskap har blitt en integrert del av enhver politireform. Hun understreker også at effektivt lederskap er viktig for å oppnå resultater, få til endringer og for å skape legitimitet.

I politiet kan kompetent lederskap bidra til hensiktsmessig organisering, effektive ledelsesprosesser, gode beslutninger, riktige prioriteringer, god ressursutnyttelse, utvikling av god og ønskelig kultur samt innovasjon og samvirke internt og med eksterne aktører. Kvaliteten på politilederes ledelsesutførelse berører politifolk direkte, og måten de utfører sine politioppgaver på, (Baker, 2011). Vi vil legge til at politiledere har en meget viktig rolle som kulturelle arkitekter og rollemodeller.

Cordner (2016) slår fast at politiledelse er i ferd med å bli stadig mer komplekst og krevende i det tjueførste århundret. Dette støttes blant annet av Van Dijk,

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Søknadsfrist: Ved Politihøgskolens avdeling for etter- og videreutdanning er det ledig en fast stilling som avdelingsleder. Vi søker en strategisk, utviklingsorientert og engasjert leder med solid ledererfaring.
Politiforum 15.04.2021
Søknadsfrist: Ved Politihøgskolens bacheloravdeling i Oslo er det ledig en fast stilling som avdelingsleder. Vi søker en strategisk, utviklingsorientert og engasjert leder med solid ledererfaring.
Politiforum 14.04.2021
Politistudentenes kraftige kritikk mot serien viser hvor sterkt motivert norske politistudenter allerede er for operativt politiarbeid, også for de operative spesialenhetene.
Politiforum 14.04.2021
Rapporten konkluderer med at enkelte påtalejurister i Øst politidistrikt har hatt et uforsvarlig arbeidsmiljø, men at dette ikke er tilfelle for påtalejuristene generelt.
Politiforum 13.04.2021
I løpet av det siste året kan jeg ikke si at «kjeltringen» har endret adferden sin spesielt eller tatt hensyn til korona. Det har fortsatt vært behov for fysiske pågripelsesteknikker og inntransporter.
Politiforum 12.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt