AddToAny

Kan vi bruke kunstig intelligens for å gi ekte omsorg?

KRONIKK: Sensorer og kameraer i hjemmet kan følge og vurdere beboernes fysiske og psykiske og sosiale velvære og diagnostisere og varsle sykdom tidlig. Men kan kunstige, kalde maskiner overta for ekte, varme hender?
Det utenkelige har skjedd: Du har blitt gammel.

Du ser og hører dårligere og har vanskeligere for å følge med. Du sliter med det praktiske i hverdagen, slik som å ta medisinene dine, handle og lage mat. Du kommer deg mindre ut og er mer ensom.

Så får du installert en omsorgsrobot med kunstig intelligens hjemme hos deg. Den ordner alt det praktiske, passer på at du ikke skader deg og holder deg med selskap, slik at du kan bo lenger hjemme og ha det bedre. Er ikke det bra?

Men kan virkelig kunstig intelligens gi ekte omsorg? Vil vi akseptere å ha en maskin og ikke en hånd å holde i? Er det noen vesentlig forskjell? Hva om maskinen kan hjelpe det til å være deg selv lenger? Men er du deg selv hvis maskinen tar over?

Intelligente trygghetsalarmer og smarte sensorer

Vi overstrømmes i dag av teknologiske muligheter i omsorgssektoren, som i samfunnet ellers. Kunstig intelligens og roboter gjør sitt inntog i felt etter felt.

Intelligente trygghetsalarmer lærer seg brukerens vaner og kan alarmere bedre og gi forvarsler. Sensorer og kameraer i hjemmet kan følge og vurdere beboernes fysiske og psykiske og sosiale velvære og diagnostisere og varsle sykdom tidlig. Men kan kunstige, kalde maskiner overta for ekte, varme hender?

Kunstig og ekte brukes gjerne som motsetninger. Det samme gjør intelligens og omsorg. Kunstig intelligens skulle derfor stå i dobbel motsetning til ekte omsorg.

Det er tre grunner til at det ikke lenger er slik.

I tider med falske fakta og konstruerte virkeligheter er det vanskelig å vite hva som er sant, genuint, autentisk og ekte og hva som er kunstig eller konstruert. Vi bestemmer selv hvem vi vil være, og hvis det vi vil være blir bedre ivaretatt med kunstig intelligens enn en hånd å holde i, så blir det slik.

Menneskeverdet er u

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Forskere verden over jobber på spreng for å utvikle en vellykket koronavaksine. Selskapet Moderna i USA er nå det første som går inn i tredje og siste testfase.
forskning.no 15.07.2020
De små plastpartiklene fra bildekk og bremseskiver virvler opp, tas av vinden og svever hele veien til Arktis.
forskning.no 15.07.2020
Mannen ble funnet med ansiktet ned og hendene bundet. Levningene fra en 2000 år gammel mann ble funnet med ansiktet ned på Wellwick Farm i Buckinghamshire i England, melder BBC. Mannen var bundet med hendene på ryggen.
forskning.no 15.07.2020
POPULÆRVITENSKAP: Vi oppdager stadig nye insektarter i norsk fauna. Ett av de nyeste tilskuddene til norsk fauna er ildtegen, en relativt stor, karakteristisk og gjennom-studert art, men hvordan kom den seg hit?
forskning.no 15.07.2020
En sjøgressart som nylig ble oppdaget, sprer seg raskt og ødelegger store deler av korallrevene i et marint verneområde nordvest for Hawaii.
forskning.no 15.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt