AddToAny

Kan mobbing være drap?

Mobbing er aggressiv atferd rettet mot en person - et overgrep med intensjon om å skade. I ytterste konsekvens kan det koste offeret livet. Kan mobbing være drap?
Mobbing er igjen et hett tema. NRK har skrevet om omfattende mobbing i Drangedal, VG har vist hvordan spesialundervisning kan føre til mobbing, og Aftenposten/NTB har beskrevet hvordan «over halvparten av norske foreldre bekymrer seg for at barna deres blir utsatt for nettmobbing».

Og mobbing rammer ikke bare barn.

Sanitetsbataljonen fikk seks varsler om mobbing og trakassering i 2018, i Klepp i Rogaland har ordfører Ane Mari Braut Nese fortalt om hærverk, vold og hets mot seg selv og familien sin, og i Bergen har politiet startet etterforskning etter at byråd Anne Elisa Tryti har vært utsatt for flere tilfeller av trusler og trakassering.

At mobbing er et stort samfunnsproblem er det altså liten tvil om. Men hvor alvorlig er egentlig mobbing?

En vårdag i 2018 tok «Kari» livet sitt. Handlingen var etter alt å dømme planlagt. Selv om detaljene ikke er kjent, er det grunn til å tro at årsaken til at «Kari» ønsket å ta livet sitt var mobbing. I 2016 rapporterte Folkehelseinstituttet at cirka 63.000 skoleelever mobbes regelmessig. Og vitenskapelige studer har vist at mobbeofre har betydelig økt risiko for depresjon, selvmordstanker og selvmordsforsøk.

Selvmord er ikke straffbart i Norge. Det er heller ikke ulovlig å skade seg selv. Men å medvirke til selvmord kan gi lovens strengeste straff.

Drapsstatistikken fra Kripos viser at bortsett fra terrorangrepene i 2011, ble det i perioden 2009-2017 etterforsket 28,5 drapssaker per år i Norge, og det var 29,8 drapsofre per år. Til sammenligning begår mellom 500 og 600 personer selvmord hvert år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Når mobbing fører til at noen tar sitt eget liv, kan mobbing være alvorlig kriminalitet likestilt med drap.

Hvor mange av disse som tar s

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Om potensielle offer for overgrep må reise for langt, vil det kunne føre til dårlegare resultat på avhøyra og ein vanskelegare bevissituasjon seinare, skriv Jenny Klinge (Sp).
Politiforum 18.11.2019
I mange familier er ikke foreldre i stand til å opptre med autoritet. De har ikke ressurser til grensesetting og konsekvente reaksjoner når barna bryter familiens regler.
Politiforum 18.11.2019
Bokas kvalitet og potensiale som kunnskapsgrunnlag og dokumentasjon svekkes dessverre ved flere feil og misvisende beskrivelser.
Politiforum 17.11.2019
Da regjeringspartiene flyttet på 200 millioner i statsbudsjettet, fant de 20 millioner ekstra til politiet, som er øremerket utstyr. - Vår anbefaling er at de går til politibiler, sier Peter Frølich (H).
Politiforum 16.11.2019
Kuttet i opptaket til Politihøgskolen må stanses. Til neste år feirer PHS 100 år, det blir kanskje en feiring med en svært sur bismak - hvor Politihøgskolen i Oslo nærmest er radert ut.
Politiforum 15.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt