AddToAny

Kan hestehår redde neshorn fra utryddelse?

Britiske forskere lager kunstige horn av hestehår for å redde neshornene, men ikke alle er overbevist.
I jakten på å verne neshorn fra krypskyting og utryddelse, har forskere ved University of Oxford i Storbritannia laget kunstige kopier av neshornets ikoniske nese-horn.

Ved å lime sammen hår fra hest, mener forskerne at de har laget et stoff som har lignende sammensetning og egenskaper som det afrikanske dyrets nesepryd.

I motsetning til andre dyr med horn, som også har en kjerne av bein, så består neshornet sitt tvers igjennom av keratin. Dette stoffet er langt fra så eksotisk som det kanskje høres ut som, for vi behøver ikke reise lenger enn til hårene eller neglene våre for å finne litt.

Hesten er, sammen med den mer ukjente tapiren, neshornets nærmeste levende slektning. Derfor var det naturlig for forskerne å bruke hestehår som ingrediens, for å skape en troverdig etterligning.

Den eneste nevneverdige forskjellen mellom de to kildene, er at hestehår har et ytterskall som man ikke finner i hornet. For å overkomme problemet vasket forskerne håret i en slags kjemisk sjampo.

- Ut fra vår undersøkelse så virker det som det er ganske enkelt, samt billig, å lage bio-inspirert, hornaktig materiale som etterligner neshornets ekst

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Ny forskning viser at hjernen fungerer på samme måte som Google i det minner og ord skal fiskes fram. Resultatene forklarer hvorfor noe sitter så godt i hukommelsen.
forskning.no 05.07.2020
SPØR EN FORSKER: Smaksløkene er bare en brøkdel av vår samlede smaksopplevelse, og vi kan faktisk lære oss å spise bestemte matvarer, ifølge forskere.
forskning.no 05.07.2020
Temperaturendringer i havet kan gå hardt utover mange fiskearter, ifølge ny studie.
forskning.no 05.07.2020
Katten liker ikke så godt å dra til nye steder. Den vil nok heller være hjemme i sommer enn å dra på ferie, sier forsker.
forskning.no 04.07.2020
Det holder ikke å gange med sju, mener forskerne bak en ny studie.
forskning.no 04.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt