AddToAny

Kan en islamist redde demokratiet i Mali?

Kan en islamist redde demokratiet i Mali?
UTSYN: Volden i Mali brer om seg og ulike jihadist-grupper kontrollere store deler av landet. Fattigdommen er økende og tilliten til ledere er tynnslitt.
Men kanskje kan en karismatisk og populær iman være brobyggeren som gir folk ny tro på Malis framtid.

Mali er i dyp krise. Voldelige jihadistgrupper kontrollerer stadig større deler av landet. Folks tillit til myndighetene er mindre enn noen gang, mens en voksende opposisjon krever presidentens avgang. En koalisjon av ulike politiske partier og organisasjoner har i sommer holdt store demonstrasjoner i Bamako. Disse har blitt hardt slått tilbake av sikkerhetspolitiet. Offisielt er 11 drept og flere hundre skadet.

Opposisjonen har valgt den populære imamen Mahmoud Dicko som talsperson. Om det var valg i dag er det liten tvil om at han ville ha vunnet en overlegen seier over den sittende presidenten Ibrahim Boubacar Keita som ble valgt både i 2013 og i 2018. Magasinet Jeune Afrique har nylig kåret imamen til en av Afrikas 100 mest innflytelsesrike personer.

Karismatisk imam

I fjor fikk jeg mulighet til å besøke Dicko. Han bor sammen med storfamilien i et vanlig hus i et relativt beskjedent nabolag. Den eneste forskjellen mellom huset til imamen og naboenes er strømmen av prominente gjestene som kommer og går. I det jeg ankommer møter jeg en europeisk ambassadør i døra, og da jeg går ut igjen en time senere, står det noen ledende maliske politikere og venter utenfor. Dicko mottar gjestene sine i stua som også fungerer som kontor. Men her er standarden litt annen enn i resten av huset. Det er vegg-til-vegg-tepper, tunge lenestoler, lydløs aircondition og flatskjerm.

Jeg begynner sn

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

I skyggen av Boko Haram-konflikten er hundretusener nå på flukt sentralt i Nigeria. Nomadiske gjetere og «kveg-vakter» fortrenger fastboende bønder etter blodige sammenstøt, advarer Leger uten grenser.
Bistandsaktuelt 24.09.2020
Kongsberg Satellite Services skal levere satellittbaserte bilder til overvåking av global avskoging. Kontrakten har en verdi på inntil 405 millioner kroner.
Bistandsaktuelt 24.09.2020
«Mosquito City» blir det kalt. Anlegget er lokalisert i en varm og sumpete dal i Morogoro-regionen, og huser verdens største koloni av fangede malariamygg. Og en stor gruppe nysgjerrige forskere.
Bistandsaktuelt 24.09.2020
Bildet av ei jente dekket av støv som blir båret bort på skulderen til en mann, er blitt et av de sterkeste symbolene på tragedien som rammet Beirut 4. august.
Bistandsaktuelt 24.09.2020
Elly Omondi og to andre ledere i en idrettsorganisasjon i Tanzania risikerer fengselsstraff. Årsaken er et skattekrav myndighetene har rettet mot dem.
Bistandsaktuelt 23.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt