AddToAny

Kamp om barna kan gi kamp om jobbene

Kamp om barna kan gi kamp om jobbene
Det er nå 25 000 færre barn i barnehagealder enn for bare seks år siden. Og færre skal det bli. Det kan føre til et tøffere arbeidsmarked for barnehagelærerne.
- Stine, vi er ferdige!
Tre jenter med ivrige smil løper mot pedagogisk leder i Madsebakken barnehage på Kongsberg, Stine Sagvolden Stueflotten.
- High five, sier Stueflotten og strekker ut hånden til det klasker i barnehender.
- Hvem er det som ikke vil jobbe med dette her, det er verdens beste jobb!
Det er de to barnehagelærerstudentene som er i praksis i barnehagen skjønt enige om. Det er i barnehage de vil jobbe, og de har alltid fått høre at det er nok av jobber å få.
- Første dagen på barnehagelærerstudiet fikk vi høre at det er jobber å få overalt, sier Martine Hahn.

- Garantert jobb uansett
Hahn går andre året på barnehagelærerutdanningen på Notodden ved Universitetet i Sørøst-Norge. Nå er hun i praksis i den private barnehagen på Kongsberg sammen med medstudent Ragnhild Olsen.
- Vi har blitt fortalt at vi er garantert jobb uansett. Ingen har snakket om at barnetallene synker og at det kan påvirke arbeidsmarkedet, sier Olsen.
For få år tilbake var barnekullene på rundt 60 000 barn, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Nå har de falt til nærmere 55 000. Selv om koronaåret ser ut til å ha gitt en liten opptur i fødsler, er trenden like fullt at antallet barn i barnehagealder er på vei nedover.
Over 90 prosent av norske barn går i barnehagen. Tallene fra SSB kan bety at det om få år kan være rundt 30 000 færre barn i norske barnehager sammenlignet med toppårene for noen år tilbake.
Det betyr én ting for barnehagene: Kamp om barna.For barnehagelærerne kan det bety noe helt annet: Det kan bli vanskeligere å få jobb.

- Gikk enkelt rett ut i jobb
Den formidable barnehageutbyggingen har ført til at antall pedagogiske ledere i barnehagene bare har gått én vei de siste tjue årene: rett oppover. Fra rundt 10 000 til nå å være over 30 000.
Innføring av strengere bemannings- og pedagognormer førte også til et formidabelt hopp i antall pedagogiske ledere i 2018. Men i 2020 fikk kurven en ørliten knekk med nedgang. Med stadig færre barnehagebarn kan det være en utvikling som vil bite seg fast.
De to praksisstudentene i Madsebakken barnehage er ikke veldig bekymret for ikke å skulle få jobb etter studiet, men de har merket seg at kampen om jobbene som barnehagelærer kan bli hardere framover.
Pedagogisk leder i barnehagen, Stine Sagvolden Stueflotten, har som praksislærer fulgt studenter i praksis helst siden 2013.
- For seks-sju år siden gikk studentene enkelt rett ut i jobb. I år vet jeg det har vært vanskeligere.
Jeg har pratet med tidligere praksiselever som har søkt alt som er ute av stillinger,
Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt