AddToAny

Kamp mot outsourcing i kraftselskapet

Kamp mot outsourcing i kraftselskapet
Lene Bjunes Røe står i fare for å miste jobben fordi sjefen hennes heller vil leie inn renholdere enn å ha dem fast ansatt. Øyvind Jensen, leder i EL og IT-klubben i Sira Kvina Kraftselskap, er kritisk til planen om å sette ut oppgaver. EL og IT-klubben mener de ikke er forelagt noen som helst vinnende argumenter som gjør det nødvendig å sette ut arbeidsoppgaver til eksterne.
... Direktøren mener det må kuttes kostnader, på tross av store overskudd de tre siste årene. Siden 2010 har EL og ITer Lene Bjunes Røe vært renholder ansatt hos Sira-Kvina Kraftselskap i Sirdal, lengst vest i Agder med grense mot Rogaland.
Hun og hennes yrkeskollegaer i selskapet kjenner aller kriker og kroker på de ulike eiendommene, mange av dem som labyrinter å regne, og er vant med alt som hører med når det rengjøres i områder som er pålagt strikte sikkerhetsregimer og noen ganger vanskelig adkomst. Hun har ikledd seg røykdykkerutstyr under brannøvelser og mang en gang vært med på snøscooter for å utføre arbeidsoppgavene på tre anlegg med vinterstengt vei.
At det ble yrke som renholder var litt tilfeldig, men Sira-Kvina har vært en høyt respektert og ettertraktet arbeidsplass uavhengig av yrke i lokalsamfunnet, og har tilbudt kursing slik at Røe har fått opplæringen, kursingen og klareringene som trengs som renholder på en kraftstasjon.
Men nå står hun i fare for å miste jobben sammen med alle sine renholder-kollegaer, en gartner som i praksis også fungerer som altmuligmann, samt kraftlagets sjåfør.
Årsaken er at kraftlagets ledelse ønsker å outsource oppgaver de mener ikke er sentralt å drive med for et kraftselskap og derfor vil kvitte seg med ti ansatte.

DRØMMEJOBBEN. På starten av året fikk Røe og ni andre berørte beskjed om at de enten kunne opprette enkeltpersonforetak og så bli innleid igjen - eller bli virksomhetsoverført.
Hun og kollegaene ønsker ikke dette. Det er Sira-Kvina de har jobbet for, og det er der de vil være.
- Jeg er fra området her. Jeg trodde jeg hadde en trygg jobb etter jeg begynte som vikar i 2010 og etter hvert fikk fast full stilling. Drømmen har vært å få jobb i Sira-Kvina og jeg var kjempeglad da jeg fikk fast stilling. Jeg trodde det var her jeg skulle være. Jeg slo meg ned, bygget hus og har fått en sønn, sier Røe.
Hun finner seg ikke å bli innleid til selskapet igjen.
- Da vil jeg heller se meg om etter andre muligheter. Men det er ikke så mye å velge mellom i området her, sier Røe, som legger til at det ikke er enkelt å sette se ned på skolebenken heller som småbarnsmor med huslån som skal betjenes.
- Livet blir snudd opp ned. Jeg vet ikke helt hvordan dette skal gå hvis det blir slik direktøren vil.

- VANSKELIG Å FORSTÅ. Sira-Kvina ble stiftet i 1963 for å bygge ut kraftkildene i Sira og Kvina-vassdragene. Tonstad, der hovedkontoret ligger, er et Agder-tettsted rundt 40 kilometer nord for Flekkefjord, fem mil østover fra Egersund og 18 minutters kjøring fra grensa til Rogaland.
På eiersiden står Lyse Kraft, Statkraft Energi, Skagerak Kraft og Agder Energi Vannkraft. Sira-Kvina står for omtrent 4,7 prosent av Norges kraftproduksjon fra sine sju kraftverk og tolv større reguleringsanlegg i Rogaland og Agder, med 7.300 GWh produsert i 2020.
- Det er vanskelig å forstå hvorfor ledelsen ønsker å sette ut disse arbeidsoppgavene. Det er en bedrift med vanvittig mye penger inn og lite penger ut, sier klubbleder Øyvind Jensen.
Han peker på at Tonstad dessuten ligger langt unna det meste og at det ikke er et stort tilbud av for eksempel renholdstjenester.
Det blir vanskelig å fylle stillingene tror Jensen, som peker på at tettstedet fra før sliter med å få folk til å bosette s
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Nettverk

Nettverk 15.06.2021
Evry-klubben stiller spørsmål ved nyannonserte nedskjæringer på 300 ansatte.
Nettverk 15.06.2021
Gudfaren (The Godfather) er en Oscarvinnende filmlegende og er en av de sjeldne filmene som fortsatt - 50 år etter - holder seg godt.
Nettverk 15.06.2021
"Vaksinetempoet vil avgjøre hvor raskt norsk økonomi vil hente seg inn. Finansminister Jan Tore Sanner (H)"
Nettverk 15.06.2021
Det går mot valg i år. Bakteppet for valgkampen 2021 er spesiell av mange årsaker.
Nettverk 15.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt