AddToAny

Kallmyr: - Kan ikke se for meg at de gamle lensmannskontorene ville klart å løse alle dagens utfordringer

Kallmyr: - Kan ikke se for meg at de gamle lensmannskontorene ville klart å løse alle dagens utfordringer
Jøran Kallmyr (Frp) markerte seg som statssekretær under asylkrisa på russergrensa i 2015. Snart fire år senere, har Kallmyr selv tatt steget opp til statsrådposten - som Frps sjuende justisminister i rekken.
Som statssekretær i Justisdepartementet i 2015, fikk Jøran Kallmyr asylkrisen i sine politiske hender. Russiske myndigheter la til rette for at over 5000 asylsøkere strømmet mot grensepasseringsstedet på Storskog i løpet av kort tid. Mange av dem med helt ferske utvisningsvedtak etter å ha vært i Russland i mange år.

Norge kunne ikke stenge grensen ut i fra en humanitær forpliktelse hvor nødstilte mennesker var utvist fra Russland. Løsningen måtte være politisk. Kallmyr selv beskriver situasjonen som ekstraordinær.

- Vi sto i en situasjon ingen hadde vært borti før. Ganske raskt satte vi i gang et tverretatlig samarbeid med Utenriksdepartementet som kunne gi råd til oss i Justisdepartementet. Vi etablerte en gruppe som forhandlet med Russland, og det ble klart at det var mange faktorer som spilte inn, sier Kallmyr i dag.

Ingen visste hva som skulle skje. Vi hadde ikke stengt grensen på den måten som vi ønsket tidligere

Han møtte selv opp på russergrensen for å få førstehåndskunnskap på stedet. Det bidro til at han oppfattes som en sterk bidragsyter til den politiske løsningen på det som utviklet seg til å bli en stor belastning både på politiet og på Norge som nasjon.

Situasjonen ga både politiske og politifaglige utfordringer man fra norsk side ikke hadde vært borti før.

- Ingen visste hva som skulle skje. Vi hadde ikke stengt grensen på den måten som vi ønsket tidligere. Samarbeidet mellom innvandringsavdelingen i Justisdepartementet og rettsavdelingen i Utenriksdepartementet var god, oppdraget var spennende. Og vi fikk en løsning, sier Kallmyr.

I løpet av 10 dager fikk han igjennom en lovendring som gjorde det mulig for politiet å snu asylsøkerne. En løsning som bidro til en normal og velfungerende situasjon på Storskog.

Tidlig politisk engasjert

Snart fire år senere, har Kallmyr selv tatt steget opp til statsrådposten - Frps sjuende justisminister i rekken, om vi tar med de som også fungerte midlertidig.

I og med at 41-åringen er oppvokst på Fræna i Møre og Romsdal, var det naturlig å ringe til lensmannskontoret der, for å sjekke rullebladet til den nye justisministeren. Det viser seg at Kallmyr har vært i politiets søkelys tidligere.

Men la oss ta det viktigste først: Kallmyr huskes fra sin ungdomstid på Fræna som en særdeles politisk aktiv og engasjert ungdom. Både som tillitsvalgt på skolen, og som leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Han var kjent for å ha sterke meninger, og han var god til å argumentere. Som sønn av en industriarbeider og frisørmor med doktorgrad, beskrives Kallmyr som godt forankret i lokalsamfunnet. Dog uten å ha satt varige spor etter seg med joggesko på bena eller i skiløypene.

Etter videregående skole ble det vernepliktstjeneste på Jørstadmoen og Forvarets overkommando i Oslo. Etter en kort periode i yrkeslivet, startet han jusstudiet, og kombinerte det med ulike posisjoner i byrådet i Oslo, blant annet som byråd for miljø og samferdsel i hovedstaden.

Før han ble justisminister, var en foreløpig topp i den politiske karrieren å være statssekretær for både Anders Anundsen og Sylvi Listhaug da de satt med nøkkelen til justisministerens kontor. Nå er det han selv som sitter med det øverste politiske ansvaret for landets sivile sikkerhet og trygghet. Til å håndtere det, har han 17.000 politiansatte som skal bruke over 20 milliarder kroner i året for å gi landets innbyggere den trygghet og sik

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Min oppfordring til deg er: Øv deg på å være en god lagspiller!
Politiforum 15.09.2019
Mye oppmerksomhet er rettet mot gråsoner og når det er uklarhet om type krisesituasjon som oppstår. Dermed behandles også grensesnittet mellom Forsvaret og politiets oppgaver.
Politiforum 14.09.2019
Selv om det er lovlig å ta opp samtaler man selv deltar i, kan publiseringen av dem være rettsstridig.
Politiforum 13.09.2019
Tore, du var hel ved og du har satt dype spor i våre hjerter. Takk for alle gode minner.
Politiforum 12.09.2019
Han ledet innsatsen i kaoset i regjeringskvartalet 22. juli. Han har rykket ut på fire flykapringer, og deltok under gisselaksjonen på Torp. Nå henger Thor Langli bort uniformen.
Politiforum 12.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt