AddToAny

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere de ansatte

I Jysks butikker over hele landet står det en iPad ved utgangsdøra hvor kunden oppfordres til å si sin mening om den enkelte som jobber der.
Denne type evalueringer, der ansatte presenteres med bilde og fornavn, vekker flere reaksjoner, skriver Romerikes Blad.

- Det blir veldig personifisert og det er helt unødvendig å bedømme enkeltansatte av en opplevelse kunden har hatt i en butikk, sier Elisabet Sundset, nestleder i HK til avisa. Hun er kritisk til ordningen.

- Det er mange farlige veier ved en slik tilbakemelding, sier Sundset.

Prisgitt dagsform

Hun påpeker at det er greit med tilbakemelding, men at det burde være på et generelt nivå, ikke på enkeltansatte. Hun mener dessuten det er usikkert hvor frivillig det er for de ansatte å være med på en sånn ordning.

- Alt står og faller på kundens dagsform. Det trenger ikke å være en god reell tilbakemelding en ansatt får. Vi som forbrukere vet jo godt at vi ikke alltid går inn i en butikk med et smil. Dermed er det prisgitt kunden om en ansatt ikke får høyeste poengsum.

Krysser av

Ved hjelp av iPaden får man mulighet til å si hvor fornøyd man er med atferden til ansatte man har møtt i butikken. Her kan man for eksempel krysse av for om den ansatte var smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik.

Krister Andreassen, salgs- og markedssjef i Jysk forteller til Romerikes Blad at de har den type tilbakemeldinger i alle Jysk-butikker i verden.

- Vi bruker dette slik at lederne kan gi tilbakemeldinger til våre selgere i butikk. De er opptatt av resultater, og vi er opptatt av å gi feedback for å kunne utvikle våre ansatte. Vi har fornavn og bilde fordi kundene skal kunne kjenne igjen de ansatte, og gi de velfortjent ros. Vi fremhever de som gjør det bra, for å fokusere på det som er bra, sier Andreassen til avisa.

Han forklarer at systemet gjør at de ansatte ikke kan bli rangert dårlig.

- Kan gi helseplager

- Arbeidstilsynet ser at dette med måling av ansattes prestasjoner er en trend i dagens arbeidsliv. Det måles og vurderes i snart alle tjenesteyrker. Ansatte opplever gjerne å bli vurdert av tjenestemottakerne som kunder, pasienter og forbrukere. Med smarttelefoner og apper har denne utviklingen gått lynkjapt, sier Gunn Robstad Andersen, seniorrådgiver i Arbeidstilsynet til Romerikes Blad.

- Det finnes lite forskning på konsekvensene av å måle ansatte kontinuerlig, men det er helt klart grunn til å tro at det å bli vurdert hele tiden, på alt fra jobben du gjør og til hvordan du ser ut, kan være en belastning og gi helseplager over tid, forteller hun til avisa.

Det har ikke lyktes HK-Nytt å komme i kontakt med hovedtillitsvalgt i Jysk.

Image-text:

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

60-70 fagorganiserte deltok på støttemarkering for de streikende HK-medlemmene fredag.
HK-Nytt 09.07.2021
HK-medlemmene i Handshake Norway i Rygge gikk ut i streik tirsdag.
HK-Nytt 06.07.2021
Espen Berntsen er fagforeningslederen som var fagorganisert i hemmelighet.
HK-Nytt 30.06.2021
Therese Tysland Holth overlevde terroren på Utøya. Siden har hun bodd i London.
HK-Nytt 30.06.2021
Da Jorunn Henriksen kom på jobb dagen etter en krangel med sjefen sin, var PC-en og notatblokka hennes fjernet fra pulten.
HK-Nytt 30.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt