AddToAny

Journaliststudentene skal ha forelesning på en håndballbane og er inndelt i kohorter

Journaliststudentene skal ha forelesning på en håndballbane og er inndelt i kohorter
Slik blir studenttilværelsen på Oslo Met og Høgskulen i Volda.
Denne uka starter flere av journalistutdanningene opp, samtidig som smittetallene øker og studentene får mye skjenn i mediene for dårlig smittevern på fest.

Journalisten har spurt to av de største journalistutdanningene i landet om hvordan undervisningen skal foregå med tanke på smittevern.

- Vi prioriterer førsteklassingene, sånn at de får en mest mulig normal studiestart med fysisk oppmøte og får møte både medstudenter og ansatte, sier Hans Martin Dypvik, instituttleder ved journalistutdanninga i Volda.

Han forteller at de nye journaliststudentene skal ha undervisning i en gymsal på størrelse med en håndballbane for å kunne opprettholde nok avstand mellom dem.

De omtrent 70 førsteklassingene vil ha mye fellesundervisning det første semesteret, som de bruker å ha på Høgskulen i Volda.

Ønsker ikke hjemmeundervisning

Vanligvis er de fleste andreklassingene på utveksling i tredje semester. Det er det ingen som er nå, så de tar ulike fag i Volda eller på andre høgskoler og universitet andre steder i landet, forteller Dypvik.

Instituttleder Hans Marin Dypvik. Foto: Høgskulen i Volda

Tredjeklassingene skal derimot ha intern praksis, som betyr at de produserer journalistikk daglig.

- Praksisen skal gå tilnærmet som normalt, men vi er spent på hvordan det vil gå. Vi håper det vil gå bra, sier han.

Tredjeklassen er 44 studenter, fordelt på tre grupper.

Dypvik forteller at det er mange brikker som skal passe sammen i puslespillet for at praksisundervisningen skal gå som vanlig. Det må for eksempel være nok avstand mellom alle og utstyr skal ikke brukes av mange forskjellige personer.

Han håper de ikke får et smitteutbrudd og dermed må flytte undervisningen hjemme. De hadde hjemmeundervisning i vår, som ikke var optimalt, ifølge Dypvik.

- Det var vanskelig å få det samme læringsutbyttet som studentene normalt ville hatt, sier han.

Tredelt velkomstseremoni

Oslo Met skal ha en blanding av fysisk og digital undervisning på alle tre kullene på journalistutdanninga, opplyser Anders Graver Knudsen, som er koordinator for utdanninga.

Onsdag var det fysisk velkomstseremoni for førsteklassingene, men i og med at kullet er på rundt 100 studenter, måtte de ha seremonien i tre omganger.

- Det er vanskelig å finne lokaler som er store nok til å ha hele kullet samla, sier Knudsen.

Anders Graver Knudsen er spent på hvordan korona vil prege undervisninga. Her sammen med medieforsker Birgit Røe Mathisen fra en annen anledning. Arkivfoto: Eskil Wie Furunes

For de ferske studentene vil all felles forelesninger foregå digitalt, men de blir inndelt i mindre redaksjonsgrupper, som kan møtes fysisk.

- Det blir vår versjon av kohorter. De skal få opplæring og jobbe sammen med journalistiske saker, sier han.

Knudsen håper også at disse gruppene gjør at studentene blir kjent med hverandre og får noen å diskutere faget med.

Håper praksis vil gå som normalt

Han sier at han er spent på hvordan opplegget vil fungere, i og med at det er mye de nå innfører som de ikke har prøvd ut før.

- Vi har et håp om at ting skal gå bra, gitt de forutsetningene vi har. Jeg har et inntrykk av at alle er innstilt på at det skal ordne seg. Og så må vi ta høyde for at vi må justere kursen hvis situasjonen endrer seg, sier han.

På slutten av høstsemesteret bruker andreårsstudentene å ha praksis ute i landets redaksjoner. Knudsen håper dette vil gå som normalt i år.

Flere nye studenter

Høyskolen Kristiania tar også inn mange journaliststudenter i år. Studieleder i journalistikk Lars Richard Bache sa til Medier24 i forrige uke at de hadde økt fra 60 til 75 studieplasser.

Han uttalte til nettavisa at de måtte gjøre noen tilpasninger for å forholde seg til gjeldende retningslinjer og smittevernregler. De skal ha både digital og fysisk undervisning for studentene, opplyser Backe.

Image-text:

Det blir en annerledes høst for journalistikkstudentene på Oslo Met og Høgskulen i Vola.

Foto: Oslo Met og Høgskulen i Volda

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Drømmer om skikkelig god tid på portrettjobber. I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post, til en rekke personer som er tett på mediebransjen. Håkon Mosvold Larsen er fotograf i NTB.
Journalisten 24.09.2020
Søker seg fortsatt til tradisjonelle statusyrker. Unge med minoritetsbakgrunn søker seg fortsatt til tradisjonelle statusyrker. Journalistikk er ikke blant disse yrkene.
Journalisten 24.09.2020
Men filmene er på engelsk. Barn og ungdom bruker engelsk når de spiller eller ser filmer, men norsk språk er mest vanlig når de følger nyheter.
Journalisten 24.09.2020
- God dialog under forhandlingene. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Fellesforbundet er enige om årets tariffoppgjør for avis, avistrykkerier og pakkerier. Oppgjøret har en ramme på 1,7 prosent. Det opplyser MBL i en pressemelding onsdag.
Journalisten 23.09.2020
Får full behandling. VG anket, med bistand fra Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ), Riksadvokatens beslutning om innsynsekt, og nylig kom beskjed om at Høyesterett gir saken full behandling.
Journalisten 23.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt