AddToAny

Josephines kamp for utdanning startet da hun risikerte å bli utvist - fordi hun var gravid

16 år gammel ble Josephine Kamara fra Sierra Leone gravid etter å ha blitt utnyttet av læreren sin. Fordi hun var gravid risikerte hun å bli utvist fra skolen. I desperasjon utførte hun en farlig abort.
Denne erfaringen har ført til et sterkt engasjement for jenters rett til utdanning. - Utdanning er et pass vi kan bruke ut av fattigdommen, sier hun.

- Jeg begynte å jobbe med jenters rett til utdanning i 2015, på grunn av regjeringen i Sierra Leone innførte forbud mot at gravide jenter kunne gå på skole.

Det sier Josephine Kamara, som nå er 27 år. Bistandsaktuelt snakker med henne på WhatsApp fra Sierra Leone. Kamara er av de unge stemmene tilknyttet det globale initiativet Global Partnership for Education, der Norge nylig annonserte milliardstøtte over de neste fem årene.

27-åringen har en dramatisk personlig historie. Slik startet hennes kamp for jenters utdanning.

- Da jeg var 16 år strevde jeg med matten. Jeg ble tilbudt ekstraundervisning på kveldene. Men moren min, som var alenemor, hadde ikke råd til å betale. Læreren gikk med på å gi meg undervisning gratis. Og da han begynte å beføle meg og gjøre upassende ting med meg, trodde jeg at jeg måtte være med på det. At det var måten man skulle betale for seg på, forteller Kamara.

- Da jeg skjønte jeg var blitt gravid, ble jeg veldig redd for å bli sparket ut av skolen. Jeg var kommet langt i utdanningen. Jeg er den eneste personen i min familie som har nådd så langt. Jeg var familiens håp, og den som skulle ta familien ut av fattigdom. Det var ikke bare noe de syntes jeg burde gjøre, men noe jeg måtte!

Døde nesten

Den unge jenta visste ikke sin arme råd og fikk kontakt med en kvakksalver. Etter å ha tatt naturmedisin falt hun bevisstløs om og var nær ved å dø.

Dette dannet bakteppet for hennes senere engasjement. Hun så hvor desperate jenter som gikk på skolen kunne bli, om de ble gravide. Utrygge aborter var vanlig, og gravide jenter hadde til og med tatt selvmord.

Det var svært urettferdig at gravide ikke skulle få gå på skole, mente Kamara. Hun begynte å jobbe med jenters rett til utdanning i Sierra Leone, gjennom organisasjonen Purposeful og gjennom Koalisjonen for jenters rett til utdanning, som besto av 30 organisasjoner. De lobbet mot regjeringen for at den skulle oppheve begrensningene mot at gravide kunne gå på skole.

- Men de lyttet ikke. Så vi startet en kampanje i massemedia, vi dro til lokalsamfunn og vi prøvde å påvirk

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Et fungerende helsevesen, utdanning for «alle» og statlige institusjoner som sørger for grunnleggende tjenester til befolkningen. Afghanistan har sett store framskritt siden Taliban sist hadde makten.
Bistandsaktuelt 24.09.2021
I Madagaskar har ekstremtørke ført til utstrakt sult. Mange mennesker er avhengige av humanitær hjelp, og andelen ventes å øke i løpet av de nærmeste månedene. - Dette kan fort bli verre, forteller en norsk leder fra det afrikanske landet.
Bistandsaktuelt 24.09.2021
Norfund, statens investeringsfond for utviklingsland, med kjempeinvestering i Baobab+, et selskap som tilbyr solenergi til husstander på landsbygda i Afrika.
Bistandsaktuelt 24.09.2021
Den skjeve fordelingen av koronavaksiner var et viktig tema for afrikanske ledere til FNs generalforsmling i går. Ingen er trygge før vi alle er trygge, var budskapet.
Bistandsaktuelt 24.09.2021
I 2016 ble det signert en historisk fredsavtale mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen FARC.
Bistandsaktuelt 24.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt