AddToAny

Jordforskere om jord

Jordforskere om jord
Hva betyr jord for deg? I NIBIO er det mange forskere og andre fagfolk som jobber med jord på ulike måter. Flere er også gårdbrukere på fritida.
Onsdag var det Verdens jorddag, og vi har stilt følgende åpne spørsmål til noen av dem: Hva betyr jord for deg?

Inghild Økland, forsker i NIBIO

Inghild har en mastergrad i paleontologi fra Universitetet i Oslo, og har jobbet som jordforsker i NIBIO i litt over et år. Hun er blant annet konsulent i gravplassprosjekter.

- Gravplassjord skal ikke bevare, men bryte ned kiste med innhold. På mange gravplasser skjer ikke dette, og min jobb blir å bidra til å løse dette problemet. Når jeg jobber med jord, har det ofte en direkte samfunnsnytte, og er veldig givende. Dynamikken mellom geologi, vann og planter i jord er kompleks, og det er fascinerende å se hvordan jord påvirker samfunnet på måter jeg aldri før hadde tenkt over. Jordfag appellerer til meg fordi det, i likhet med paleontologi, benytter både biologi- og geologikunnskap.

Her holder Inghild på å utarbeide jordprofilbeskrivelse til en kommende gravplass. En jordprofilbeskrivelse prøver å få frem de viktigste, relevante egenskapene ved jordsmonnet. På gravplasser er det særlig viktig å finne ut om noe vil råtne i jorda, og om jorda dermed egner seg til kistegravjord. Forskerne ser for eksempel på smuldringsegenskaper, vannledningsevne og om det kommer oksygen ned i massene. Foto: Trond Knapp Haraldsen.

Pierre-Adrien Rivier, avdelingsingeniør i NIBIO

Pierre-Adrien har en mastergrad i agronomi fra ISARA Lyon i Frankrike, og har vært ansatt i NIBIO siden 2012. Han jobber med organisk avfall og fokuserer hovedsakelig på økotoksikologi, kretsløp og klimaregulering. Pierre-Adrien elsker jord og er en veldig entusiastisk gartner på hjemmebane.

- Jord er et svært komplekst økosystem, som er vert for en fjerdedel av det hittil identifiserte livet på landjorda. Det er et

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Bynært og miljøvennlig i Nederland Utenfor Rotterdam har et knippe melkekyr i disse dager flyttet inn på ei flåte som ligger i havna i storbyen.
article_web Norsk Landbruk 16.05.2019
For minimal bearbeiding av jorda - Denne såmaskina er i grunnen det stikk motsatte av alt vi har gjort i jordbruket de siste tiårene; mindre bredde og lavere effektbehov på traktoren.
article_web Norsk Landbruk 16.05.2019
Dansk bedrift avliver 15 000 purker på grunn av ASF I utgangspunktet skulle man tro at utbruddet av Afrikansk Svinepest (ASF) i Kina var positivt for danske svineprodusenter, siden bortfallet av produksjon presser prisene på verdensmarkedet opp.
article_web Norsk Landbruk 16.05.2019
Arne Bilden vurderer å gi oksen jobben tilbake. - Tilslaget på insemineringa av høstkalverne var så dårlig at jeg har kommet i tvil om jeg skal fortsette å inseminere så mye, forteller limousinbonden Arne Bilden fra Gran på Hadeland.
article_web Norsk Landbruk 15.05.2019
Kan redusere bruken av mineralsk startgjødsel med ny nedfeller.
article_web Norsk Landbruk 15.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt