AddToAny

Jordforskere om jord

Jordforskere om jord
Hva betyr jord for deg? I NIBIO er det mange forskere og andre fagfolk som jobber med jord på ulike måter. Flere er også gårdbrukere på fritida.
Onsdag var det Verdens jorddag, og vi har stilt følgende åpne spørsmål til noen av dem: Hva betyr jord for deg?

Inghild Økland, forsker i NIBIO

Inghild har en mastergrad i paleontologi fra Universitetet i Oslo, og har jobbet som jordforsker i NIBIO i litt over et år. Hun er blant annet konsulent i gravplassprosjekter.

- Gravplassjord skal ikke bevare, men bryte ned kiste med innhold. På mange gravplasser skjer ikke dette, og min jobb blir å bidra til å løse dette problemet. Når jeg jobber med jord, har det ofte en direkte samfunnsnytte, og er veldig givende. Dynamikken mellom geologi, vann og planter i jord er kompleks, og det er fascinerende å se hvordan jord påvirker samfunnet på måter jeg aldri før hadde tenkt over. Jordfag appellerer til meg fordi det, i likhet med paleontologi, benytter både biologi- og geologikunnskap.

Her holder Inghild på å utarbeide jordprofilbeskrivelse til en kommende gravplass. En jordprofilbeskrivelse prøver å få frem de viktigste, relevante egenskapene ved jordsmonnet. På gravplasser er det særlig viktig å finne ut om noe vil råtne i jorda, og om jorda dermed egner seg til kistegravjord. Forskerne ser for eksempel på smuldringsegenskaper, vannledningsevne og om det kommer oksygen ned i massene. Foto: Trond Knapp Haraldsen.

Pierre-Adrien Rivier, avdelingsingeniør i NIBIO

Pierre-Adrien har en mastergrad i agronomi fra ISARA Lyon i Frankrike, og har vært ansatt i NIBIO siden 2012. Han jobber med organisk avfall og fokuserer hovedsakelig på økotoksikologi, kretsløp og klimaregulering. Pierre-Adrien elsker jord og er en veldig entusiastisk gartner på hjemmebane.

- Jord er et svært komplekst økosystem, som er vert for en fjerdedel av det hittil identifiserte livet på landjorda. Det er et

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Storfebønder har opplevd at slakteriene i høst har måtte skyve på innmeldte fôringsdyr. Nortura skriver på sine sider at situasjonen nå er at det er balanse med tendens til overskudd av storfe til oppfôring over hele landet.
article_web Norsk Landbruk 07.12.2018
Økomelkprodusent Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri vant sammen bygdeutviklingsprisen for Rogaland.
article_web Norsk Landbruk 07.12.2018
Kazunari Shimokawa erstatter Dai Watanabe. Det blir direktørskifte i Kverneland ved årsskiftet. Da vil Kazunari Shimokawa erstatte Dai Watanabe som administrerende direktør og president i Kverneland Group.
article_web Norsk Landbruk 06.12.2018
USA dyrker så mye mais at den lager sitt eget vær Da amerikanske farmere dyrket opp Midtvesten var det en populær teori som sa at "Rain follows the plow" (regnet følger plogen),
article_web Norsk Landbruk 06.12.2018
Jønsberg-eleven er youtuber for å bidra til rekruttering i landbruket. - Hva er planene i dag da? - Legge ned rør! - Legge ned rør? - Drenering! - Hvor kaldt er det ute nå da? - Ti minus, men je synes det er varmt nå.
article_web Norsk Landbruk 06.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt