AddToAny

John-Arne Røttingen:- Ikke aktuelt å vrake Plan S

John-Arne Røttingen:- Ikke aktuelt å vrake Plan S
Kontroversielle Plan S, som skal gi åpen tilgang til forskning, skal ut på høring. Men stor motstand i høringsrunden får neppe John-Arne Røttingen i Forskningsrådet til å snu.
Flere har krevd at Plan S, som har krav om full åpen tilgang for offentlig finansierte vitenskapelige artikler fra 2020, skal ut på høring.

Blant annet mener Forskerforbundet at konsekvensene er så vidtrekkende at det er nødvendig før vedtak. Jusprofessor Hans Petter Graver har også argumentert for at høring er påkrevd.

Men Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen har hevdet at høring ikke er nødvendig fordi «endringer av krav i Forskningsrådets kontrakter forankres ikke i offentlige høringer».

Må nå snur Forskningsrådet, meldte Khrono onsdag. Det blir høring likevel.

Gitt temperaturen i debatten tror jeg det er hensiktsmessig at vi nå legger opp til å motta systematiserte innspill, sa Røttingen til avisen.

Nå kommer detaljene i Plan S

Til Forskerforum forklarer Røttingen at det er en veileder til hvordan tiltakene skal innføres som skal ut på høring. For selve Plan S, som nå forskingsråd og andre forskningsfinansiører i 14 land har underskrevet, er et ganske kort dokument med ti prinsipper.

Detaljene kommer i veilederen.

- Veilederen skal for eksempel se på problemstillinger knyttet til tidslinjen, mekanismer for implementering, eventuelle overgangsordninger og hvilke modeller for publisering som er tråd med Plan S, sier Røttingen, som selv leder arbeidsgruppen som jobber med å utforme veilederen.

Han håper forslaget til veileder skal være ferdig neste uke.

- Hva om det kommer fram massiv motstand mot Plan S i høringsrunden?

- Vi må huske på at det er en tydelig regjeringsforankret målsetning i Norge om åpen tilgang, sier Røttingen. Han viser til de nasjonale retningslinjene for åpen publisering som kom i 2016, og som også var på høring. Her heter det blant annet at «vitenskapelige artikler fra offentlig finansiert forskning skal gjøres åpent tilgjengelige.»

Her kan du lese mer om dette: Slik skal all forskning bli offentlig tilgjengelig

Å slutte seg til Plan S er ikke den eneste måten å oppnå åpen tilgang til forskning. Men selv om det skulle komme mye motstand mot planen i høringsrunden, åpner ikke Røttingen for å vrake planen.

- Det ikke aktuelt slik jeg ser det. Spørsmålet er hvordan vi skal gjennomføre det. Og jeg forventer at stadig flere land vil tilslutte seg denne planen og at den samler forskningsrådene i Europa.

Motstanderne av Plan S, blant den nobelprisvinner Edvard Moser, frykter at planen vil føre til at norske forskere kan utestenges fra prestisjetidsskrifter. Fra 2020 vil 85 prosent av verdens vitenskapelige tidsskrifter plutselig bli «ulovlige», har professor Kristian Gundersen uttalt.

Det er den internasjonale Plan S-koalisjonen som har blitt enige om at Plan S skal på høring. Først internasjonalt i regi av paraplyorganisasjonen Science Europe, og så åpnes det for at de landene som ønsker det kan arrangere en nasjonal høring.

Image-text:

-Jeg forventer at stadig flere land vil tilslutte seg denne planen og at den samler forskningsrådene i Europa, sier direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. Foto: Aksel Kjær Vindsnes

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt