AddToAny

- Jeg mener byråkratiseringen har gått for langt

Justisminister Emilie Enger Mehls mål er å løse og fylle rollen med verdighet og respekt. - Jeg ønsker å være en justisminister som både lytter til folk og gjør gode avveininger, sier hun.
Det var insektforsker Emile Enger Mehl ville bli, men skrekken for edderkopper satte en effektiv stopper for barndomsdrømmen. Senterpartiets toppolitiker hadde imidlertid ingen problemer med å finne seg et nytt lodd her i livet.

I oktober ble 28-åringen, som er født i Lørenskog i Akershus, utnevnt som ny justisminister - som tidenes yngste. Selv om alderen hennes har vært et mye omtalt tema i pressen, tar hovedpersonen det selv med stoisk ro.

Enger Mehl vokste opp på en gård på Finnskogen i Solør, i tidligere Hedmark fylke, nå Innlandet. Her engasjerte hun seg i ungdomsorganisasjonen til Senterpartiet, og markerte seg tidlig. I 2012 rykket hun opp i gradene og ble likså godt fylkesleder for Hedmark Senterungdom. Samtidig tok hun master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Siden har det gått slag i slag. I årene 2015-2017 var hun medlem av Hedmark Fylkesting, deretter jobbet hun som advokatfullmektig hos Advokatfirmaet Elden på Elverum. Da telefonen fra statsminister Jonas Gahr Støre kom, hadde hun tatt permisjon fra Elden og allerede vært stortingspolitiker og medlem av justiskomiteen på Stortinget i fire år.

Resten er historie.

Politiforum møter henne bare ti dager etter utnevnelsen, i Justisdepartementets lokaler i Nydalen.

- Jeg er veldig takknemlig for den tilliten jeg har fått av statsministeren og finansministeren. Det er en tillit som jeg tar på stort alvor og som jeg skal gjøre mitt beste for å forvalte, sier Enger Mehl.

Hennes første kritikere er ikke like beskjedne. Lærere på barne- og ungdomsskolen beskriver henne som stødig, tydelig, ansvarsfull og med en forunderlig styrke. Enger Mehl, sier flere, hadde «bein i nesa».

Full av lovord er også hennes tidligere rettslærer Kari Gunn Lie Sveen på Solør videregående skole.

- I faget mitt var hun veldig dyktig. Hun utmerket seg med sin analytiske evne og mulighet til å kunne drøfte seg fram til gode løsninger på de juridiske problemstillingene vi hadde. Hun kunne foreta subsidiære drøftinger der det er flere aktuelle grunnlag for en påstand. Jeg er ikke overrasket over at hun ble justisminister. Hun kommer til å klare denne jobben utmerket og jeg ønsker henne all mulig lykke, sier Sveen.

Vil reversere sentraliseringen

I Nydalen gleder Enger Mehl seg til å komme «skikkelig» i gang med jobben, og særlig til å reise rundt i landet for å treffe ansatte i politi-Norge og justissektoren. Målet hennes er å løse og fylle rollen med verdighet og respekt.

- Jeg ønsker å være en justisminister som både lytter til folk og gjør gode avveininger. Så kommer det helt sikkert dager som blir krevende og vanskelige, hvor jeg ikke klarer å gjøre alle fornøyde. Men jeg har vært en del av politikken i noen år nå, og vet at sånn er det, sier Enger Mehl.

Hun fikk en langt mer dramatisk start på justisministerjobben enn mange av hennes forgjengere, da hun fikk den nasjonale tragedien på Kongsberg kastet rett i fanget. Senere har det kommet flere skyteepisoder i Oslos gater.

- Det var en alvorlig begynnelse å tre inn i rollen, men jeg opplever at det også har vært mye fint i de dagene som har vært, sier justisministeren.

Hun ser på det som sin aller viktigste oppgave å snu sentraliseringen hun opplever har skjedd i politiet.

- Denne opplevelsen understøttes av forskning, rapporter og uttalelser fra tillitsvalgte i politiet. Man har ikke lykkes med å bringe politiet nærmere folk. For den nye regjeringen er det veldig viktig at det er god beredskap i hele landet, men at vi også har et politi som har kapasitet til å være en del av hverdagen til folk og jobbe forebyggende. Slik at man kan forebygge kriminalitet og uønskede hendelser, og har hodet over vann på det, sier hun.

Før hun tiltrådte harselerte hun også med Solberg-regjeringens beslutning om å erstatte «lensmann» med «politistasjonssjef». Hun avviser at hun vil gjøre noe med tittelen nå som hun sitter i posisjon.

- I denne omgang tenker jeg at det er andre ting det er viktigere å ta tak i, sier Enger Mehl.

I Hurdalsplattformen kommer det frem at regjeringens mål er å «sikre trygghet, god rettssikkerhet og tilgjengelige tjenester for innbyggerne i hele landet». Sam

Les mer

Flere saker fra Politiforum

En forelesning om operativ karrierevei for kvinner i politiet.
Politiforum 23.01.2022
Vi vil hevde at tiden for en totalberedskapskommisjon er overmoden. Den bør få et bredt mandat som ser på både dagens og morgendagens trusselbilder.
Politiforum 21.01.2022
En ny totalberedskapskommisjon skal se på hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig.
Politiforum 21.01.2022
Et tankesett hvor det å få hver enkelt ansatt til å føle seg verdsatt for alt hva en er, ikke bare ens produksjonsevne, vil resultere i fornøyde, dyktige og arbeidsomme medarbeidere.
Politiforum 21.01.2022
Ola Kaldager mener at hvis loven gir mulighet til å gi ut en liste med fullt navn på ansatte i politiet, må loven endres.
Politiforum 20.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt