AddToAny

ISARVEN

Han er ikke lenger først og aldri alene. Børge Ouslands ekspedisjoner er viktigere enn noensinne.
- OM DET HAR SKJEDD MYE på utstyrsfronten? Ingenting. Jeg kunne gått med det samme i dag. Bortsett fra pulken, den gikk i stykker.
Børge Ousland (56) kikker inn på sitt eget utstyr bak glasset i Skimuseet i Holmenkollen. Jakken, skoene, overlevelsesdrakten. Skiene med tegninger fra sønnen Max, som ga motivasjon gjennom lange dager i isødet.
Det er 25 år siden han ble den første til å gå alene til Nordpolen uten etterforsyninger.
Han stikker hendene i lommene på den røde Norrøna-fleecen, bøyer seg nærmere glasset og gir en rask innføring i hvordan han har tilpasset ekspedisjonspulkene for å komme enklere frem i islagt landskap.
Det er ikke helt til å begripe at ordet enkelt kan knyttes til noe som foregår i så ekstreme forhold, men ok. Det enkle virker uansett ikke å være Børge Ouslands vei. Dessuten ser han ut som en mann som kan passere hva som helst.
I Skiforeningens jubileumsårbok i 1994 skrev han: Uten denne ekspedisjonen ville jeg vært fattigere som menneske. Selv om jeg kanskje aldri på ny vil oppleve det som skjedde underveis, vil det alltid være i meg. Og med vissheten om hva en slik ferd egentlig handler om: å nå et mål inne i seg selv.
Kanskje handlet det bare om å nå sitt eget mål, men det følger et betydelig ansvar med å se det vi andre bare kan bli fortalt. Som at isen i polhavet trekker seg tilbake og at breene krymper. Det er et dårlig tegn.

I UTSLAGSVASK
Gå til mediet

Flere saker fra Snø & Ski

MARGOT SANDSMARK, AFORISTIKER"
Snø & Ski 15.05.2019
KOMPRESJONSSTRØMPER er ikke lenger kun for gamle tanter. De senere årene har kompresjonsklær kommet for fullt blant treningsentusiaster.
Snø & Ski 15.05.2019
EMALJERT TURKOPP i flott Skiforeningens design. En bruksvennlig turkopp som veier lite og tåler mye. Den er klar for å bli med deg på tur i Marka. Volum 350 ml. Turkoppen tåler oppvaskmaskin.
Snø & Ski 15.05.2019
I NORDMARKA ER DET ET MYLDER AV STIER, mange av dem blåmerket og godt vedlikeholdt av Turistforeningens ildsjeler.
Snø & Ski 15.05.2019
H.O. Christophersen: Snø og ski 75 år
Snø & Ski 15.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt