AddToAny

Internrevisjonen på UiO vil se på medforfatterskap

Medforfatterskap kan for første gang bli gjenstand for internrevisjon på UiO. - Spennende og spenstig, synes vitenskapsombud Knut W. Ruyter.
Konflikter knyttet til medforfatterskap til forskning er en gjenganger på bordet til Forskningsetisk utvalg på UiO, hos vitenskapsombudet og hos andre som jobber med forskningsetiske problemstillinger, både nasjonalt og internasjonalt.

Nå har også UiOs internrevisjon fattet interesse for temaet. Når revisjonsdirektør Jørgen Bock i dag legger fram sitt forslag til årsplan 2020 for universitetsstyret, er «medforfatterskap» ett av fire områder han foreslår full gjennomgang av.

- Universitetet står overfor mange risikoer, men vi kan bare velge ut noen få. På området medforfatterskap er det en empirisk undersøkelse fra 2019, som viser at en stor andel av ph.d-kandidater rapporterer om uetisk press på medforfatterskap. Området har heller ikke vært i revisjonsplanen før. Derfor ble det aktuelt, sier Bock til Uniforum.

Universitetsstyret avgjør

I forslaget til årsplan er formålet med revisjonen av medforfatterskap stikkordsmessig oppsummert slik: «Bidra til at forskning skjer etter anerkjente normer. Kartlegging og vurdering av retningslinjer for medforfatterskap og siteringer. Vancouverreglene.»

Nøyaktig hvordan revisjonen vil jobbe med området, er for tidlig å si:

- I og med at det er styret som beslutter planen og at det heller ikke er mulig å detaljplanlegge alle mulige oppdrag på dette tidspunktet, har vi ikke bestemt metode for gjennomføring. Det må vi komme tilbake til hvis oppdragene blir vedtatt. Deretter må vi skaffe oss mer informasjon og kunnskap om temaet. Da vil vi blant annet gå i dialog med enheter for å ta stilling til kriterier og metode, sier Bock.

Han presiserer at det er universitetsstyret som har siste ord:

- Vi inviterer universitetsstyret inn i diskusjo

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I alt har 350 studenter fra 60 land lært norsk på UiO hjemmefra i sommer. Det er ny rekord av språkstudenter for Den internasjonale sommerskolen.
Uniforum 04.08.2020
En uke før studiestart står 12 810 studenter i kø for å få få studentbolig.
Uniforum 03.08.2020
Medan andre er opptekne av å spara pengar, er UNIFORs hovudoppgåve å dela ut midlar. I fjor delte dei ut 48 millionar kroner til søkjarar blant andre frå UiO, NTNU og NMBU.
Uniforum 03.08.2020
UiO har enno ingen planar om å innføra obligatorisk bruk av munnbind. - Per dags dato ser me ulempene som fleire enn fordelane, seier rektor Svein Stølen.
Uniforum 01.08.2020
UiO har sendt ei melding med oppseiing av avtalen med samarbeidspartnarane sine om konsertar i Universitetets aula. Det får sentrale aktørar i norsk musikkliv til å reagera. - Me sende ut ein litt uklar epost.
Uniforum 30.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt