AddToAny

Innsyn i «personlig egnethet» splitter åpenhetsutvalget

Utvalget som har vurdert åpenhet og innsyn i tilsettingssaker på UiO går enstemmig inn for endringer. Mindretallet skulle likevel helst ha gått lengre.
Bør UiO gi mer innsyn enn i dag i forbindelse med tilsetting av professorer, førsteamanuenser og faglige ledere? Og til hvem?

I januar i fjor satt universitetsdirektøren ned et utvalg til å gjennomgå dagens regelverk og praksis og komme med sine anbefalinger. Det etter at professor Kristian Gundersen via Uniforum etterlyste en utsatt og senere bortglemt universitetsstyresak om åpenhet og innsyn.

Til uka skal utvalgets rapport legges fram for UiO-styret, får Uniforum opplyst av UiO.

Uniforum har fått innsyn i rapporten etter å ha klaget på UiOs opprinnelige avslag på innsynsbegjæringen. Når styresakspapirene blir tilgjengelige på nett, blir rapporten uansett gjort tilgjengelig for alle.

Enstemmig forslag til endringer

Ifølge rapporten er det et overordnet mål for UiO at rekruttering og bedømmelser skal foregå åpent og transparent, med vekt på kvalitet og faglige vurderinger.

Åpenhet og innsyn bidrar til å skape legitimitet rundt, og tillit til, de ansettelsesvedtak som fattes, forklares det videre.

Og nettopp derfor er det allerede i dag større grad av åpenhet knyttet til ansettelsesprosesser ved UiO enn det universitetet i utgangspunktet har rett til å nekte innsyn i, påpeker utvalget.

I framtiden kan det bli noe mer åpenhet også sammenlignet med i dag. Utvalget kommer med et enstemmig forslag til endringer (se faktaboks).

Samtidig går det fram av rapporten at utvalget på flere punkter har delt seg i et flertall og et mindretall. Begge er opptatt av at en tilsettingssak skal være best mulig opplyst. Men de er ikke enige om hva som best sikrer dette.

Heller ikke UiOs fakulteter og museer er helt enige om hva det bør gis innsyn i. Det ifølge en intern høring som ble gjennomført i fjor sommer for å kartlegge enhetenes syn på, og erfaringer med, åpenhet og innsyn i tilsettingsprosesser. Til sammen åtte høringssvar er vedlagt rapporten.

Ruyter skiller seg fra de andre

Utvalget har bestått av personaldirektør Irene Sandlie, SV-dekan Anne Julie Semb, JUS-dekan Ragnhild Hennum, representant for tjenestemannsorganisasjonene Marianne Midthus Østby og vitenskapsombud Knut W. Ruyter. De to sistnevnte var opprinnelig ikke med i gruppen.

De gangene gruppa deler seg i et flertall og et mindretall, er det Ruyter som utgjør mindretallet. Stridsspørsmålet er merinnsyn i vurderinger av personlig egnethet.

Ifølge r

Les mer

Flere saker fra Uniforum

En gjennomgang fra revisjonsselskapet KPMG bekrefter at Forskningsrådet har god økonomistyring og at tallgrunnlaget for prognosene ikke inneholder vesentlige feil og mangler.
Uniforum 28.06.2022
Svaret vårt på ugjerninga i Oslo sentrum må bli eit samfunn som er meir ope og som dyrkar kjærleiken mellom menneske endå meir, uavhengig av legning og kjønnsidentitet. Ingen kuler kan ta livet av kjærleiken.
Uniforum 28.06.2022
Universitetet i Oslo kan tapa 400 millionar kroner over seks år dersom kutta i den frie prosjektstøtta frå Forskingsrådet blir gjennomførte. Det viser ein prognose avdelingsdirektør Ellen Johanne Caesar nyleg presenterte for Universitetsstyret.
Uniforum 27.06.2022
Her mener jeg man står i fare for å lovfeste opplæring i et meningstomt prinsipp, altså akademisk ytringsfrihet, mens det vi egentlig trenger er mer opplæring i en konkret praksis, altså forskningsformidling.
Uniforum 27.06.2022
I natt blei to personar drepne og ti alvorleg skadde etter at ein mann begynte å skyta mot folk utanfor to utestader i Oslo sentrum. På oppfording frå politiet er heile Pride-paraden i Oslo avlyst.
Uniforum 25.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt