AddToAny

Innlandet oppfyller ikke universitetskrav

Innlandet oppfyller ikke universitetskrav
Høgskolen i Innlandet oppfyller ikke kravene til å bli universitet, konkluderer Nokuts sakkyndige komité.
Den sakkyndige komiteen som har vurdert Høgskolen i Innlandets (HINN) universitetssøknad, har levert sin endelige innstilling til Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Nokuts styre behandler saken torsdag 11. juni. Dersom styret fatter vedtak i samsvar med komiteens innstilling, må HINN fortsette å være høyskole.

Etter å ha vurdert universitetssøknaden leverte komiteen sin opprinnelige innstilling 8. januar i år. Der konkluderte den med at HINN ikke oppfyller alle krav for å kunne bli universitet.

HINN leverte en offentlig uttalelse til innstillingen 2. mars, der høyskolen argumenterte for at den oppfyller alle universitetskravene. I tillegg kom høyskolen med oppdatert informasjon om utviklingen siden universitetssøknaden ble levert i desember 2018.

Må oppfylle 13 krav

Den sakkyndige komiteen har gjort en tilleggsvurdering på bakgrunn av informasjon i uttalelsen fra HINN. Komiteen fastholder konklusjonen fra januar om at enkelte av kravene for å bli universitet ikke er oppfylt.

Nokuts komite mener fortsatt at HINN ikke møter 3 av de 13 kravene som kvalifiserer til universitetsstatus:

HINN har få vitenskapelig ansatte per student sammenlignet med både nye og eldre universiteter.

HINN har ikke uteksaminert nok doktorgradskandidater.

HINN oppfyller ikke krav om stabil utdanning og forskning av høy internasjonal kvalitet.

«Den manglende stabiliteten i doktorgradsprogrammene, sårbarheten i flere av fagmiljøene og manglende stabilitet i resultater på forskning over tid gjør at komiteen opprettholder konklusjonen fra sin opprinnelige innstilling», står det i en pressemelding fra Nokut.

- HINN har vist at det foregår mye godt kvalitetsarbeid ved høyskolen. I tilleggsvurderingen peker komiteen også på at høyskolen har hatt en god utvikling siden søknaden ble levert i 2018. Det gjelder blant annet satsning på forskning og kvalitet i forskerutdanning. Samtidig konkluderer komiteen med at HINN må arbeide videre med noen områder for at universitetsambisjonen skal bli en realitet, sier Nokut-direktør Terje Mørland.

Rektor mener Nokut forskjellsbehandler

Rektor Kathrine Skretting er skuffet over den endelige innstillingen fra NOKUTs fagkomité. Nå ser hun fram mot styrebehandlingen 11.juni.

- Dette er svært overraskende og oppleves som brudd på likebehandling. Vi er skuffet over at komiteen ser ut til å ikke legge til grunn samme kriterier som ved de siste to institusjonene som er akkreditert under samme ordning, sier rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet i en nyhetssak.

Hun mener at Høgskolen i Innlandet har i sitt tilsvar vist at institusjonen fyller samtlige krav til universitetsstatus og ligger på samme nivå som andre nye universiteter i Norge.

- Vi mener den sakkyndige komiteen fortolker forskriftene på en helt ny måte når antall ansatte med høy fagkompetanse settes direkte opp mot antall studenter, sier Skretting.

Image-text:

Rektor Kathrine Skretting er skuffet over den endelige innstillingen fra NOKUTs fagkomité.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Det vi har lært av koronakrisen, kan vi bruke i møtet med klimakrisen, mener rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Forskerforum 05.07.2020
Midnattssola og sommerlyset i Nord-Norge gir ro i sjela og nesten overnaturlige opplevelser, sier Forskerforbundets nestleder Kristin Dæhli.
Forskerforum 03.07.2020
Museumsdirektør Håkon Glørstad hører alt for ofte at folk beskjemmet innrømmer at de har bodd et sted i årevis, men aldri besøkt de lokale attraksjonene.
Forskerforum 03.07.2020
- Jeg har sett hvor viktig det er at demokratiet fungerer godt i en krise, sier utdanningspolitiker på Stortinget Nina Sandberg (Ap).
Forskerforum 03.07.2020
Hva ville Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingen gjort om han var forskningsminister? Listen er lang, men planen er enkel.
Forskerforum 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt